reklama
Shinead
wrześniowa mama '07
- Dołączył(a)
- 29 Czerwiec 2007
- Postów
- 528
Tygrysku-pisałaś, że piekłaś to bounty. Ja właśnie tak myślę, ze upiekę je na urodziny jak przyjdzie rodzinka. Mam jednak pytanko: czy tą polewę podgrzewałaś na parze??? Jesli tak to jak. bo szczerze mówiąc jeszcze nie robiłam tak polewy. Aha, i czy jest smaczne?:-)
tygrysek3108
Wrześniowe mamy'07
ciasto jest rewelacyjne, a co do polewy to nastawiasz garnek z wodą i nastawiasz na gaz czy co tam masz a do aluminiowej miseczki włożyłam czekolade i margaryne i jak woda zaczynała się gotowac to polewa topniała i składniki sie łaczyły.
Tak się naczytałam i tez postanowiłam zrobic jutro BOUNTY :-). Ciekawe czy nam tez tak bardzo posmakuje (pewnie tak, bo w sumie to mało jakie słodkości mi nie smakują - taki ze mnie słodyczowy potwór).
W zeszły weekend jałam przepyszna sałatkę i tak nam posmakowała, że robiłam ją 2 razy w ciągu tygodnia. Nazywa się GYROS (albo KEBAB) i jest banalna. To jest sałatka warstwowa więc nie mieszamy składników tylko układamy jedno na drugim.
Składniki:
* 2-3 piersi z kurczaka
* przyprawa Gyros (ja używam Kotanyi)
* 1 cabula albo 1/2 pora
* ogórki konserwowe
* 1 puszka kukurydzy konserwowej
* ketchup
* majonez
* kapusta pekińska
* łyżka vegety
* olej do smażenia
Przygotowanie:
Pokroic kapustę pekińską, posypać vegeta i odstawić. Mięso umyć, pokroić w kostkę, usmażyć z przyprawą i wyłożyć do miski. Cebule albo por drobno pokroić i wyłożyć na usmażone mięso. Następnie pokroic ogórki i dodać miski. Rozsmarowac warstwe ketchupu. Wysypać kukurydzę i rozsmarować warstwę majonezu. Na koniec wszystko przykryć warstwą kapusty pekińskiej.
Ostatnim razem miałam zostały mi 2 nogi z rosołu, obrałam je, podsmażyłam z przyprawą i dodałam do sałatki zamiast piersi. Smakowało równie dobrze.
W zeszły weekend jałam przepyszna sałatkę i tak nam posmakowała, że robiłam ją 2 razy w ciągu tygodnia. Nazywa się GYROS (albo KEBAB) i jest banalna. To jest sałatka warstwowa więc nie mieszamy składników tylko układamy jedno na drugim.
Składniki:
* 2-3 piersi z kurczaka
* przyprawa Gyros (ja używam Kotanyi)
* 1 cabula albo 1/2 pora
* ogórki konserwowe
* 1 puszka kukurydzy konserwowej
* ketchup
* majonez
* kapusta pekińska
* łyżka vegety
* olej do smażenia
Przygotowanie:
Pokroic kapustę pekińską, posypać vegeta i odstawić. Mięso umyć, pokroić w kostkę, usmażyć z przyprawą i wyłożyć do miski. Cebule albo por drobno pokroić i wyłożyć na usmażone mięso. Następnie pokroic ogórki i dodać miski. Rozsmarowac warstwe ketchupu. Wysypać kukurydzę i rozsmarować warstwę majonezu. Na koniec wszystko przykryć warstwą kapusty pekińskiej.
Ostatnim razem miałam zostały mi 2 nogi z rosołu, obrałam je, podsmażyłam z przyprawą i dodałam do sałatki zamiast piersi. Smakowało równie dobrze.
tygrysek3108
Wrześniowe mamy'07
ciacho się udalo?
co do gyrosa to ja układam arstwami tak:
kapusta pekińska
mięskkkkkko dobrze przyprawione gyrosem i obsmarzone na szybko
cebula w dorobna kostkę
ogóreeeeeeeeeeek kiszony drobna kostka bez soku
papryka czerwona w drobna kostkę
kukurydza
sos czonsnkowy (majonezzzzzzz, śmietanka do zup i sosów i moc czosnku)
ketchup kotlin albo pudliszki
kapusta pekińska
co do ilości składników to wszstko na oko w zalezności od liczebności chętnych i wielkości misy
co do gyrosa to ja układam arstwami tak:
kapusta pekińska
mięskkkkkko dobrze przyprawione gyrosem i obsmarzone na szybko
cebula w dorobna kostkę
ogóreeeeeeeeeeek kiszony drobna kostka bez soku
papryka czerwona w drobna kostkę
kukurydza
sos czonsnkowy (majonezzzzzzz, śmietanka do zup i sosów i moc czosnku)
ketchup kotlin albo pudliszki
kapusta pekińska
co do ilości składników to wszstko na oko w zalezności od liczebności chętnych i wielkości misy
tygrysek3108
Wrześniowe mamy'07
mase tzn mleko z wiórkami gotuje sie 20 minut, a proporcje są na małą blaszkę i tu pewnie przedobrzyłaś, szkoda że nie wpadłam wcześniej żeby ci zwrócic na to uwagę, bo moja bratowa tak samo zrobiła biszkopt za mały a masa za rzadka
reklama
Podziel się: