reklama
majandra
Mamusia Maciusia 17/08/07
Klavell, nie mam pojecia.

doti80
Wrześniowe mamy'07
zawsze można makaron z twarożkiem, rozpuszczonym masłem i cukrem ;-)
tygrysek3108
Wrześniowe mamy'07
klavell a może tak zwyczajnie zrób naleśniczki z twarożkiem i żółkiem z wanilią i polej to śmietanką, albo jakąś frużelinką wiem może to nie na teraz skoro chcesz zrzucić parę kilo ale może taki pomysł na np. wolną środę 
TUREC´KIE PYSZNOSCI KTORA JA GOTUJE SPRAWDZONE DOBRE (przepisy znalazlam w internecie jak poznalam mojego meza, by mu dogodzic oczywiscie skusilam sie je wyprobowac)
MIESO W WARZYWACH PO TURECKU
Składniki:
- 50 dag mięsa wołowego lub jagnięcego pokrojonego na nieduże kawałki
- 2 cebule
- 5 papryczek peperoni
- 3 pomidory
- 3 ziemniaki
- 3 średnie bakłażany
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
Sposób przyrządzania:
Rozgrzej w rondlu 2 łyżki oliwy, zeszklij pokrojone w cząstki cebule. Dodaj mięso, podsmaż je na średnim ogniu. Wszystkie warzywa oczyść i umyj, pokrój na dość duże kawałki (powinny być większe niż kawałki mięsa). Podsmażone mięso i warzywa przełóż do glinianego garnka lub ceramicznego naczynia do zapiekania. Każdą warstwę oprósz solą i pieprzem. Posyp po wierzchu kawałeczkami masła, wlej szklankę wody. Całość szczelnie przykryj, ewentualnie dodatkowo zawiń w folię aluminiową. Duś 50 minut w temp. 180°C. Można także podgrzewać danie na małym ogniu, również przez 50 minut.
OMDLALY IMAM - PIECZONE BAKLAZANY
Składniki:
- 4 bakłażany (średniej wielkości)
- 3-4 cebule
- 4-5 ząbków czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 pomidory
- 1/2 szklanki oliwy
- 1 pęczek natki
- gałka muszkatołowa
- cukier
- sól
- pieprz
Sposób przyrządzania:
Zagotuj wodę w dużym garnku, włóż całe bakłażany, zmniejsz płomień. Nie dopuszczając do wrzenia wody, blanszuj bakłażany przez 7-8 minut. Odcedź, ostudź. Pokrojoną na cienkie plasterki cebulę zeszklij na połowie oliwy, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz obrane ze skórki i pokrojone w kosteczkę pomidory. Duś około 10 minut na małym ogniu. Pod koniec duszenia wsyp posiekaną natkę, wymieszaj. Bakłażany przekrój na połówki, wydrąż część miąższu i drobno go pokrój. Wymieszaj z duszącymi się warzywami, przypraw do smaku cukrem, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Połówki bakłażana napełnij farszem, ułóż w żaroodpornym naczyniu, polej resztą oliwy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 45 minut w temp. 180°C. Podawaj gorące od razu po przygotowaniu. Do polania potrawy najlepszy jest gęsty jogurt.
Niektórzy mówią, że imam zemdlał z rozkoszy, tak pyszne było to danie. Inni, że stracił przytomność, widząc, jak wiele drogiej oliwy zużyto do przyrządzenia potrawy
RYZ MLECZNY Z CYNAMONEM
Składniki:
- 1 litr mleka
- 25 dag cukru
- 10 dag ryżu
- 1 łyżka mąki ryżowej lub kukurydzianej
- 1/2 torebki cukru waniliowego
- cynamon
- sól
Sposób przyrządzania:
Ryż umyj, zalej wodą i gotuj 10 minut. Odcedź, wlej mleko, dodaj szczyptę soli i cukier, gotuj, aż ryż będzie miękki. Mąkę rozprowadź w małej ilości wody, wlej do mlecznego ryżu, mieszając, podgrzewaj na małym ogniu jeszcze przez 2-3 minuty. Przypraw do smaku cukrem waniliowym, przełóż do miseczek i ostudź. Przed podaniem posyp cynamonem
TURECKA ZUPA Z SOCZEWICY
Składniki:
- 1 litr bulionu
- 25 dag czerwonej soczewicy
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 łyżka masła
- sól
Sposób przyrządzania:
Stop masło w garnku, zeszklij posiekaną cebulę. Powoli wlewaj zimny bulion. Dodaj soczewicę i pokrojone w małą kostkę marchewki, posól, gotuj 40 minut. Zupę przetrzyj przez gęste sitko, gotuj jeszcze przez chwilę. Podawaj z plasterkiem cytryny.
Tureckie zupy są przeważnie dość łagodne w smaku, często przyprawia się je dopiero na stole, bezpośrednio przed podaniem. Zupa może, podobnie jak u nas, rozpoczynać posiłek, ale często też podawana jest tuż przed deserem, po wszystkich innych daniach
ZAPIEKANKA Z BAKLAZANAMI
składniki
proporcje na 4 osoby
500 g bakłażanów (2 sztuki)
500 g mielonego mięsa
500 g pomidorów
2 cebule
olej
przypraey: sól, pieprz, papryka w proszku,tymianek, rozmaryn
składniki na polewę
150 g jogurtu
2 jajka
1 łyżka mąki
szczypta soli
przygotowanie
proporcje na 4 osoby (forma średniej wielkości)
Bakłażany należy pokroić w półcentymetrowe plastry i osmażyć lekko na patelni z niewielką ilością oleju. Mięso mielone zasmażyć na oleju z pokrojoną w drobną kostkę cebulą i przyprawami. Pomidory obrać ze skórki (obierają się łatwo po sparzeniu wrzątkiem) i pokroić w plastry. Formę (najlepiej szklaną żaroodporną) wysmarować margaryną. Układać na przemian: bakłażany – mięso – pomidory w trzech lub w czterech warstwach. Potrawę piec w temperaturze 225 stopni, następnie wyjąć, zalać polewą i zapiekać jeszcze 15 min.
Przygotowanie polewy
wymieszać bardzo dokładnie (bez grudek) jogurt z jajkami i z mąką.
Dziewczyny moze odswiezymy ten watek co???
U mnie na obiad dzis fasolka meksykansa + salatka
No i pytanie do was do wakacji coraz blizej ja juz w sumie za miesiac bede odkrywac troche cialka na plazy wiec od wczoraj pije herbatki odchudzajace i chcialabym w tm czasie troszke lzejsze jedzonko jesc myslalam o zupach czy macie moze jakies ciekawe przepisy na lekkie zupki
U mnie na obiad dzis fasolka meksykansa + salatka
No i pytanie do was do wakacji coraz blizej ja juz w sumie za miesiac bede odkrywac troche cialka na plazy wiec od wczoraj pije herbatki odchudzajace i chcialabym w tm czasie troszke lzejsze jedzonko jesc myslalam o zupach czy macie moze jakies ciekawe przepisy na lekkie zupki
reklama
Podziel się: