reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

sałatki i inne lekkie przekąski:)

reklama
klavell a może tak zwyczajnie zrób naleśniczki z twarożkiem i żółkiem z wanilią i polej to śmietanką, albo jakąś frużelinką wiem może to nie na teraz skoro chcesz zrzucić parę kilo ale może taki pomysł na np. wolną środę ;)
 


TUREC´KIE PYSZNOSCI KTORA JA GOTUJE SPRAWDZONE DOBRE (przepisy znalazlam w internecie jak poznalam mojego meza, by mu dogodzic oczywiscie skusilam sie je wyprobowac)
MIESO W WARZYWACH PO TURECKU
Składniki:
- 50 dag mięsa wołowego lub jagnięcego pokrojonego na nieduże kawałki
- 2 cebule
- 5 papryczek peperoni
- 3 pomidory
- 3 ziemniaki
- 3 średnie bakłażany
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła

Sposób przyrządzania:

Rozgrzej w rondlu 2 łyżki oliwy, zeszklij pokrojone w cząstki cebule. Dodaj mięso, podsmaż je na średnim ogniu. Wszystkie warzywa oczyść i umyj, pokrój na dość duże kawałki (powinny być większe niż kawałki mięsa). Podsmażone mięso i warzywa przełóż do glinianego garnka lub ceramicznego naczynia do zapiekania. Każdą warstwę oprósz solą i pieprzem. Posyp po wierzchu kawałeczkami masła, wlej szklankę wody. Całość szczelnie przykryj, ewentualnie dodatkowo zawiń w folię aluminiową. Duś 50 minut w temp. 180°C. Można także podgrzewać danie na małym ogniu, również przez 50 minut.


OMDLALY IMAM - PIECZONE BAKLAZANY
Składniki:
- 4 bakłażany (średniej wielkości)
- 3-4 cebule
- 4-5 ząbków czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 pomidory
- 1/2 szklanki oliwy
- 1 pęczek natki
- gałka muszkatołowa
- cukier
- sól
- pieprz

Sposób przyrządzania:

Zagotuj wodę w dużym garnku, włóż całe bakłażany, zmniejsz płomień. Nie dopuszczając do wrzenia wody, blanszuj bakłażany przez 7-8 minut. Odcedź, ostudź. Pokrojoną na cienkie plasterki cebulę zeszklij na połowie oliwy, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz obrane ze skórki i pokrojone w kosteczkę pomidory. Duś około 10 minut na małym ogniu. Pod koniec duszenia wsyp posiekaną natkę, wymieszaj. Bakłażany przekrój na połówki, wydrąż część miąższu i drobno go pokrój. Wymieszaj z duszącymi się warzywami, przypraw do smaku cukrem, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Połówki bakłażana napełnij farszem, ułóż w żaroodpornym naczyniu, polej resztą oliwy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 45 minut w temp. 180°C. Podawaj gorące od razu po przygotowaniu. Do polania potrawy najlepszy jest gęsty jogurt.
Niektórzy mówią, że imam zemdlał z rozkoszy, tak pyszne było to danie. Inni, że stracił przytomność, widząc, jak wiele drogiej oliwy zużyto do przyrządzenia potrawy


RYZ MLECZNY Z CYNAMONEM
Składniki:
- 1 litr mleka
- 25 dag cukru
- 10 dag ryżu
- 1 łyżka mąki ryżowej lub kukurydzianej
- 1/2 torebki cukru waniliowego
- cynamon
- sól

Sposób przyrządzania:

Ryż umyj, zalej wodą i gotuj 10 minut. Odcedź, wlej mleko, dodaj szczyptę soli i cukier, gotuj, aż ryż będzie miękki. Mąkę rozprowadź w małej ilości wody, wlej do mlecznego ryżu, mieszając, podgrzewaj na małym ogniu jeszcze przez 2-3 minuty. Przypraw do smaku cukrem waniliowym, przełóż do miseczek i ostudź. Przed podaniem posyp cynamonem


TURECKA ZUPA Z SOCZEWICY
Składniki:
- 1 litr bulionu
- 25 dag czerwonej soczewicy
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 łyżka masła
- sól

Sposób przyrządzania:

Stop masło w garnku, zeszklij posiekaną cebulę. Powoli wlewaj zimny bulion. Dodaj soczewicę i pokrojone w małą kostkę marchewki, posól, gotuj 40 minut. Zupę przetrzyj przez gęste sitko, gotuj jeszcze przez chwilę. Podawaj z plasterkiem cytryny.
Tureckie zupy są przeważnie dość łagodne w smaku, często przyprawia się je dopiero na stole, bezpośrednio przed podaniem. Zupa może, podobnie jak u nas, rozpoczynać posiłek, ale często też podawana jest tuż przed deserem, po wszystkich innych daniach


ZAPIEKANKA Z BAKLAZANAMI
składniki
proporcje na 4 osoby
500 g bakłażanów (2 sztuki)
500 g mielonego mięsa
500 g pomidorów
2 cebule
olej
przypraey: sól, pieprz, papryka w proszku,tymianek, rozmaryn
składniki na polewę
150 g jogurtu
2 jajka
1 łyżka mąki
szczypta soli
przygotowanie
proporcje na 4 osoby (forma średniej wielkości)
Bakłażany należy pokroić w półcentymetrowe plastry i osmażyć lekko na patelni z niewielką ilością oleju. Mięso mielone zasmażyć na oleju z pokrojoną w drobną kostkę cebulą i przyprawami. Pomidory obrać ze skórki (obierają się łatwo po sparzeniu wrzątkiem) i pokroić w plastry. Formę (najlepiej szklaną żaroodporną) wysmarować margaryną. Układać na przemian: bakłażany – mięso – pomidory w trzech lub w czterech warstwach. Potrawę piec w temperaturze 225 stopni, następnie wyjąć, zalać polewą i zapiekać jeszcze 15 min.

Przygotowanie polewy
wymieszać bardzo dokładnie (bez grudek) jogurt z jajkami i z mąką.

 
klavell kiedys pytalas o te skwarki,mozesz je zastapic zesmazona skorka z kurczaka.
 
Dziewczyny moze odswiezymy ten watek co???
U mnie na obiad dzis fasolka meksykansa + salatka
No i pytanie do was do wakacji coraz blizej ja juz w sumie za miesiac bede odkrywac troche cialka na plazy wiec od wczoraj pije herbatki odchudzajace i chcialabym w tm czasie troszke lzejsze jedzonko jesc myslalam o zupach czy macie moze jakies ciekawe przepisy na lekkie zupki
 
Klavell hehe u mnie tez wczoraj na obiad byla czerwona fasola po meksykansku z tortila.
 
reklama
Ja tez czesto gotuje zupe z soczewicy na sposob indyjski do tego takie placuszki z fermentowane maki ryzowej .
 


Napisz swoją odpowiedź...
Do góry