maraniko
Wrześniowe mamy'07 lipcowo-wrzesniowa mama:)
To ja proponuję dla zabieganych penne z mascarpone;-) Nie znam oryginalnej nazwy, ale jest pyszne, błyskawicznie się robi i ostrzegam! Niesamowicie sycące:-)
Potrzebne:
Makaron penne (takie średnie rurki)
500g mascarpone
puszka kukurydzy
kawałeczek szynki, bądź wędzonki, ogonówki, bądź jakie się tam mięsko lubi
słoiczek posiekanych pieczarek w sosie własnym
ewentualnie śmietanę do sosów aby w razie potrzeby dodać jeśli wyjdzie zbyt gęsty
utarty żółty ser do posypania
sól, pieprz i mielony imbir do przyprawienia
Makaron wiadomo gotujemy, a sos to góra 5 minut:
podsmażamy na odrobinie oliwy pokrojone w paseczki bądź kosteczkę jak kto woli mięsko, jak już się lekko zarumieni dorzucamy pieczarki i kukurydzę. Jak pieczarki się lekko zrumienią dorzucamy mascarpone, doprawiamy solą, pieprzem i mielonym imbirem (łyżeczka od herbaty, imbiru oczywiście, sól i pieprz wedle gustu). Czekamy aż mascarpone się rozpuści i ładnie połączy ze wszystkim na patelni, a jak sos będzie za gęsty dodajemy śmietany do sosów, wedle uznania. No i gotowe, polewany makaron, na górę tarty ser i smacznego:-)
Tylko to jest porcja tak na jakieś 3-4 osoby, ja dla nas dwójki robię wszystko tak jak w opisie, ale daję 250g mascarpone i ciut mniej kukurydzy niż całą puszkę. Reszta bez zmian.
Potrzebne:
Makaron penne (takie średnie rurki)
500g mascarpone
puszka kukurydzy
kawałeczek szynki, bądź wędzonki, ogonówki, bądź jakie się tam mięsko lubi
słoiczek posiekanych pieczarek w sosie własnym
ewentualnie śmietanę do sosów aby w razie potrzeby dodać jeśli wyjdzie zbyt gęsty
utarty żółty ser do posypania
sól, pieprz i mielony imbir do przyprawienia
Makaron wiadomo gotujemy, a sos to góra 5 minut:
podsmażamy na odrobinie oliwy pokrojone w paseczki bądź kosteczkę jak kto woli mięsko, jak już się lekko zarumieni dorzucamy pieczarki i kukurydzę. Jak pieczarki się lekko zrumienią dorzucamy mascarpone, doprawiamy solą, pieprzem i mielonym imbirem (łyżeczka od herbaty, imbiru oczywiście, sól i pieprz wedle gustu). Czekamy aż mascarpone się rozpuści i ładnie połączy ze wszystkim na patelni, a jak sos będzie za gęsty dodajemy śmietany do sosów, wedle uznania. No i gotowe, polewany makaron, na górę tarty ser i smacznego:-)
Tylko to jest porcja tak na jakieś 3-4 osoby, ja dla nas dwójki robię wszystko tak jak w opisie, ale daję 250g mascarpone i ciut mniej kukurydzy niż całą puszkę. Reszta bez zmian.