reklama
wielkie dzięki za wszystkie rady!! Ja jestem zielona w tych sprawach!! jedyne co podglądałam u znajomych i przyjaciółki!! Pospisuję sobie to wszytko przed pójściem na zakupy!!
Mój mąż się za głowę złapał jak zobaczył ile tego trzeba!!! :-)
perla2212
Fanka BB :)
jeszcze sporo i na biezaco bedziemy uzupelniac jak sie cos przypomni...wielkie dzięki za wszystkie rady!! Ja jestem zielona w tych sprawach!! jedyne co podglądałam u znajomych i przyjaciółki!! Pospisuję sobie to wszytko przed pójściem na zakupy!!
czekaj az bedzie mowa co ze soba do szpitala zabrac! jest tego troche... ;-)
M
mammi
Gość
Przydal nam sie bardzo NAWILZACZ POWIETRZA.Tylko,ze Szymonek urodzil sie pozna jesienia,gdy powietrze w mieszkaniu bylo bardzo Suche przez grzejace kaloryfery.Najlepsze sa podobno takie z funkcja oczyszania powietrza.
Do sciagania katarku z nosa stanowczo nie polecam gruszkiMy od poczatku uzywamy FRIDY(nie wiem jak sie pisze,napisalam tak jak sie czyta).Przy pomocy tego urzadzonka mama wysysa katarek z malego noska.Oczywiscie katarek pozostaje w specjalnym pojemniczku.Takze nie ma kontaktu usta-katar;-)
Przydal sie tez odtwarzacz plyt kompaktowych i kilka plyt z muzyka powazna,ktorej sluchalam juz w ciazy.Maly wyciszal sie od razu ja slyszal znana juz z brzuszka melodie.
PODUSZKE ROGALA jak najbardziej polecam-rewelacja.Uzywalam tylko do karmienia,ale to swietna rzecz.Kregoslup dzieki niej nie boli.
Stanikow do karmienia nie polecam mamusiom z b.duzymi piersiami.Po prostu bardzo kiepsko podtrzymuja piersi.Ja uzywalam krotko i tylko w domu,bo czulam sie w nich niekomfortowo,ale moze to wina kiepskiej marki.
Moim zdaniem nie ma sensu kupowac duzej ilosci ciuszkow w rozmiarze 56.Dziecko szybko wyrasta,a bywa tak jak np.u mnie,ze wcale sie w nie nie zmiesci.Szymonek wazyl ponad 4 kg i 56 byla na niego za mala.
Po porodzie wylacznie bawelniane majtki.Przy innych materialach,czy chociaz domieszkach gorzej sie wszystko goi.
Do sciagania katarku z nosa stanowczo nie polecam gruszkiMy od poczatku uzywamy FRIDY(nie wiem jak sie pisze,napisalam tak jak sie czyta).Przy pomocy tego urzadzonka mama wysysa katarek z malego noska.Oczywiscie katarek pozostaje w specjalnym pojemniczku.Takze nie ma kontaktu usta-katar;-)
Przydal sie tez odtwarzacz plyt kompaktowych i kilka plyt z muzyka powazna,ktorej sluchalam juz w ciazy.Maly wyciszal sie od razu ja slyszal znana juz z brzuszka melodie.
PODUSZKE ROGALA jak najbardziej polecam-rewelacja.Uzywalam tylko do karmienia,ale to swietna rzecz.Kregoslup dzieki niej nie boli.
Stanikow do karmienia nie polecam mamusiom z b.duzymi piersiami.Po prostu bardzo kiepsko podtrzymuja piersi.Ja uzywalam krotko i tylko w domu,bo czulam sie w nich niekomfortowo,ale moze to wina kiepskiej marki.
Moim zdaniem nie ma sensu kupowac duzej ilosci ciuszkow w rozmiarze 56.Dziecko szybko wyrasta,a bywa tak jak np.u mnie,ze wcale sie w nie nie zmiesci.Szymonek wazyl ponad 4 kg i 56 byla na niego za mala.
Po porodzie wylacznie bawelniane majtki.Przy innych materialach,czy chociaz domieszkach gorzej sie wszystko goi.
A oto na bieżąco uaktualniana lista... Łatwiej będzie zrobić zakupy przed pójściem do szpitala
DO SZPITALA:
DLA MAMY:
- nakładki na piersi silikonowe
- woda niegazowana
- 2 koszule z guzikami z przodu
- bielizna na zmianę
- higiena: szczoteczka, pasta, żel pod prysznic, płyn do higieny intymnej, szampon, mydło
- kapcie, skarpetki
- podpaski / wkłady higieniczne (lub jednorazowe majtasy poporodowe)
- ręczniki-mały + duży
- ciuchy dla nas na zmianę
- bawełniany biustonosz w większym rozmiarze
- dokumenty
- szlafrok (mogą się przydać dwa - jeden na czas porodu)
- klapki do chodzenia
- klapki pod prysznic
- krotka,wygodna bawelniana koszula na czas porodu
- ręczniki papierowe do wycierania krocza (najbardziej higieniczne)
- telefon z ładowarką
- butelka z dziubkiem i "tantum rosa" w saszetkach!!! (do polewania rany po porodzie)
MOŻE SIĘ PRZYDAĆ:
- ciepłe skarpetki do porodu (marzną stopy)
- sztyft do ust (podczas porodu wysychają usta)
- oliwka (M może masowac bolący krzyz)
- woda w sprayu do spryskiwania twarzy
- mini -odtwarzacz CD i kilka plyt z muzyką relaksacyjną na czas porodu
- sok jablkowy
- czopki glicerynowe (może się zdarzyć problem z pierwszym wypróżnieniem po porodzie)
-"rivanol" na ranę po cięciu (przy CC)
- czopki przeciwbólowe
DLA DZIECIACZKA:
- chusteczki nawilżające
- sudocrem
- ubranko dla dzieciaczka-body, jakis pajacyk, czapeczka (w niektórych szpitalach zapewniają ubranka na pobyt, wówczas tylko ubranko na wyjcie, w niektórych nie)
- kocyk
- pampersy new born
- 1-2 pieluszki tetrowe-zeby coś po drodze wytrzeć
- 2-3 pieluszki flanelowe
- rożek
MOŻE SIĘ PRZYDAĆ:
- butelka i herbatka (w przypadku braku pokarmu)
W DOMU - NA POCZĄTEK:
- rożek
- pieluchy tetrowe
- karuzelka nad łóżeczko ( np. z muzyką szumu fal)
- leżaczek
- laktator
- wanienka (+ stojak, chyba że mamy gdzie postawić)
- duży ręcznik kąpielowy z kapturkiem
- z kosmetykow- Oilatum
- kołderka (poduszka niepotrzebna)
- ubranka: (uwaga- nie wszystkie w najmniejszym rozmiarze , najlepiej 58-60-62)
- body - 7-8 szt (zwrócić uwagę na sposób zapinania - dla dzieci lubiących spać na brzuszku najlepsze będa zapinane w kroku i przy szyjce)
- pajacyki 3-4 szt
- śpiochy - 5-6 szt
- sól fizjologiczna (do przemywania oczu)
- Frida i woda morska w spray'u do noska
- spirytus 70% do przemywania pępka
DO SZPITALA:
DLA MAMY:
- nakładki na piersi silikonowe
- woda niegazowana
- 2 koszule z guzikami z przodu
- bielizna na zmianę
- higiena: szczoteczka, pasta, żel pod prysznic, płyn do higieny intymnej, szampon, mydło
- kapcie, skarpetki
- podpaski / wkłady higieniczne (lub jednorazowe majtasy poporodowe)
- ręczniki-mały + duży
- ciuchy dla nas na zmianę
- bawełniany biustonosz w większym rozmiarze
- dokumenty
- szlafrok (mogą się przydać dwa - jeden na czas porodu)
- klapki do chodzenia
- klapki pod prysznic
- krotka,wygodna bawelniana koszula na czas porodu
- ręczniki papierowe do wycierania krocza (najbardziej higieniczne)
- telefon z ładowarką
- butelka z dziubkiem i "tantum rosa" w saszetkach!!! (do polewania rany po porodzie)
MOŻE SIĘ PRZYDAĆ:
- ciepłe skarpetki do porodu (marzną stopy)
- sztyft do ust (podczas porodu wysychają usta)
- oliwka (M może masowac bolący krzyz)
- woda w sprayu do spryskiwania twarzy
- mini -odtwarzacz CD i kilka plyt z muzyką relaksacyjną na czas porodu
- sok jablkowy
- czopki glicerynowe (może się zdarzyć problem z pierwszym wypróżnieniem po porodzie)
-"rivanol" na ranę po cięciu (przy CC)
- czopki przeciwbólowe
DLA DZIECIACZKA:
- chusteczki nawilżające
- sudocrem
- ubranko dla dzieciaczka-body, jakis pajacyk, czapeczka (w niektórych szpitalach zapewniają ubranka na pobyt, wówczas tylko ubranko na wyjcie, w niektórych nie)
- kocyk
- pampersy new born
- 1-2 pieluszki tetrowe-zeby coś po drodze wytrzeć
- 2-3 pieluszki flanelowe
- rożek
MOŻE SIĘ PRZYDAĆ:
- butelka i herbatka (w przypadku braku pokarmu)
W DOMU - NA POCZĄTEK:
- rożek
- pieluchy tetrowe
- karuzelka nad łóżeczko ( np. z muzyką szumu fal)
- leżaczek
- laktator
- wanienka (+ stojak, chyba że mamy gdzie postawić)
- duży ręcznik kąpielowy z kapturkiem
- z kosmetykow- Oilatum
- kołderka (poduszka niepotrzebna)
- ubranka: (uwaga- nie wszystkie w najmniejszym rozmiarze , najlepiej 58-60-62)
- body - 7-8 szt (zwrócić uwagę na sposób zapinania - dla dzieci lubiących spać na brzuszku najlepsze będa zapinane w kroku i przy szyjce)
- pajacyki 3-4 szt
- śpiochy - 5-6 szt
- sól fizjologiczna (do przemywania oczu)
- Frida i woda morska w spray'u do noska
- spirytus 70% do przemywania pępka
Ostatnia edycja:
potrzebne do szpitala:
-chusteczki nawilazajce, sudocream, ubranko dla dzieciaczka-body, jakis pajacyk, czapeczka, kocyk, pampersy new born, (u nas te ciuszki duperelki byly potrzebne jedynie na wyjscie, tak szpital mial i ciuszki, pampersy itd do dyspozycji-ale to byl prywatny, wiec...nie wiem jak jest w publicznym) 1-2 pieluszki tertowe-zeby cos po drodze wytrzec, jak maluszek uleje), nakladki na piersi, woda niegazowana, 2 koszule z guzikami z przodu, bielizna na zmiane, szczoteczka, pasta, zel pod prysznic, plyn do higieny intymnej, szampon, mydlo, kapcie, skarpetki, podpaski/wklady higieniczne, reczniki-maly, duzy, ciuchy dla nas na zmiane, bo te sprzed porodu beda po na nas jak worki!
nam smoczek dla Klaudii na tym etapie sie nie przydal
-chusteczki nawilazajce, sudocream, ubranko dla dzieciaczka-body, jakis pajacyk, czapeczka, kocyk, pampersy new born, (u nas te ciuszki duperelki byly potrzebne jedynie na wyjscie, tak szpital mial i ciuszki, pampersy itd do dyspozycji-ale to byl prywatny, wiec...nie wiem jak jest w publicznym) 1-2 pieluszki tertowe-zeby cos po drodze wytrzec, jak maluszek uleje), nakladki na piersi, woda niegazowana, 2 koszule z guzikami z przodu, bielizna na zmiane, szczoteczka, pasta, zel pod prysznic, plyn do higieny intymnej, szampon, mydlo, kapcie, skarpetki, podpaski/wklady higieniczne, reczniki-maly, duzy, ciuchy dla nas na zmiane, bo te sprzed porodu beda po na nas jak worki!
nam smoczek dla Klaudii na tym etapie sie nie przydal
reklama
Podziel się: