reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

rzeczy niezbędne dla Maluszka

Ja myślę, że też pozostanę jednak przy jednorazowych pieluchach...ostatnio słyszałam że dobre i niedrogie są pieluchy z Rossmana. Więc sparwdzę i jeśli się potwierdzi to po co przepłacać. Kupię też jakąs małą paczkę z Lidla i porównam. A co do innych kosmetyków. Rozmawiałam tez na ten temat wielkrotnie z mamami i położną...mają radę, żeby nie przesadzać z ilością, bo najpierw się kupuje wszystkie kosmetyki a potem większości tego nie używa. Na pewno kupię:
- oilatum do kąpieli - podobno jest tak dobre że potem nie potzreba już oliwki, bo skórka jest pięknie nawilżona, gładka i bez żadnych wyprysków. Przez pierwszy miesiąc to nawet nie trzeba przy tym mydełka
- mydełko Bambino - łagodne i na pewno też przydatne do umycia głowki, zwłaszcza że przeciez tam nie bedzie zbyt dużo włosów...
- dlatego z szamponu przez pierwsze pół roku na pewno zrezygnuję...
- do pupy Alantan, tani i niezawodny na odparzenia. Do zwykłej ochorny wystarczy Bambino
- Do noska Spray Marimer, ale też podobno bardzo przydatna jest Frida, taka rureczka z ustnikiem do oczyszczania noska
- spirytus rozcieńczony z wodą (nie pamiętam jaki%) oczywiście do pępka, a nie ten fioletowy płyn który brudzi fatalnie
- chusteczki NIVEA baby ale tylko na wyjścia, bo w domu najlepsza woda i waciki. No i na co zwracają uwagę połozne, wycierac chusteczką na sucho, aby nie było odparzeń
- krem na słońce - jakiś z dużym filtrem, tu jeszcze nie wiem, moze NIVEA
- no i zamiast oliwki na późniejsze miesiące balsam, chyba też NIVEA baby... :tak:

reklama
co do pampersow to ja tylko proferuje firmy Pampers...moj synek biegal w nich od samego poczatku do konca... co do kosmetykow to dla Nikiego Oilatum... a dla corci jeszcze nie wiem albo Nivea albo J&J...

Ja po doświadczeniach pieluszkowych z moją córcią to tylko pieluszki jednorazowe :tak:
i w dodatku pampersy - bo używałam róznych firm i często kończyło sie tym że siki z nich bokiem wylatywały :crazy:

Tetrowych czy tez flanelowych używałam do przewijania tzn. kładłam na przewijak - bo czasem nie zdążyłam zmienic pieluszki a juz cos mokrego poleciało ...

Albo wkładałam je między nogi - na pieluszke jednorazową i zapinałam body (chodzi o stawy biodrowe - profilaktyka)

Ja tez mysle o zakupie tej karuzeli fisher price z miśkami, dlatego z niecierpliwością czekam na opinie na jej temat

Jak urodziła się moja córcia to dostałam w prezencie od kolegów z pracy min. karuzele firmy canpol ale nie polecam jej
Trzeba co chwile nakręcać :crazy: i głośno chodził mechanizm co mnie drażniło
Poza tym miało małe pokrętło do nakręcania - nie polecam :no:

iwona ja tez mam zamiar kupić tę karuzelkę, słyszałam na jej temat pozytywne opinie . Nie trzeba jej nakręcać bo jest na pilota , mozesz ustawić melodyjke ciszej albo głosniej a co najwazniejsze dla mnie jest opcja włączania samej melodyjki albo samej projekcji obrazków ...same przyznacie ze dzwięk takich zabawek nie raz męczy ;)
a tu jest wybór. Według mnie świetna rzecz, ja na pewno ją kupię :)

fajnie że ma dzwięki natury :)
To i ja się może przy nich troche wycisze hehe
Bo niestety czasem cierpliwość przy takim maleństwie potrafi być na skraju wyczerpania

Ja przy córci to spałam po 3-4h na dobe przez pierwsze 2 tyg.
i miałam wszystkiego dość
Moja córcia w nocy zasypiała przy piersi i każde karmienie trwało ok 1,5h
A jak odłożyłam ją do łóżeczka to po pół godzinie znowu była głodna i płacz :-(
Byłam na prawdę mocno wyczerpana i pamiętam że na spacerach to czasem wózek prowadził mnie a nie ja jego

ja tez chce ta karuzelke :), sa naprawde super moja koleżanka miala ja 4 lata temu, wtedy wchodzily na rynek, ale byla zadowolona :)

Co do karuzeli to wyczytałam w książce Zawitkowskiego,że dzidziuś ją zauważa dopiero od 2-3 miesiąca życia i dopiero wtedy powinno się ja montować bo wczesniej tylko rozprasza zmysły dziecka.

reklama
iwonko a czy mogłabyś podać jakiegoś linka do tej twojej karuzeli z miśkami ? mam na myśli tą z fisher price ....

Do góry