reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

rzeczy niezbędne dla Maluszka

No to może ja napisze w formie takiego podsumowania ;-)
Część z tych kosmetyków już zakupiłam w Polskich Sklepach, część przyślą mi rodzice z Polski, a resztą kupię w Bootsie. niestety tutaj nie ma niektórych marek produktów jakie dostępne są w Polsce, a że mam do nich sentyment, oraz to że są sprawdzone i polecane przez mamusie postanowiłam niektóre rzeczy sprowadzić z Polski :tak:

- oliwka Bambino
- mydełko Bambino
- szampon Bambino
- płyn do kąpieli Oilatum
- krem do pielęgnacji Bambino
- sudocrem
- bepanthen
- mokre chusteczki Pampres, J&J Sensitive
- maść majerankowa
- spirytus 70%
- sól fizjologiczna
- woda morska Marimer
- proszek/płyn do prania Dzidziuś
- krem z filtrem (na słoneczko) Ziajka lub Kolastyna - ważne by filtry były mineralne, a NIE chemiczne, dzięki temu są dopuszczalne do użytku od pierwszych dni życia dzidziusia

a co inne mamusie mają już w swej kolekcji, bądź też planują zakupić? podzielmy się opiniami :tak:

reklama
newreply.php
Ja mam ręczny laktator Canpol. Poprzednio byłam z niego bardzo zadowolona i mam nadzieję, że teraz też się sprawdzi. A odciągałam naprawdę dużo mleka i często, po każdym karmieniu. Jednak po 8 miesiącach najlepiej mi się odciągało ręcznie bez użycia laktatora. Super sprawa tylko trzeba się nauczyć. Szybko, sprawnie i bezbólowo ale to już co kto lubi ;-)

Załączniki

• 6698.jpg
    6698.jpg
    16,7 KB · Wyświetleń: 48
He he chciałam założyć właśnie taki temat :) ja jak znajde to tez wkleje artykuł z gazetki na temat tych laktatorów. Wydaje mi sie że elektryczny jest lepszy ale sporo droższy

Krystynko niestety to już tak jest że nie ma kosmetyków które każdemu dziecku pasują. Na początku to jest loteria niestety. Może udać się od razu a może skończyć się dalszymi poszukiwaniami.
Ja używałam:
1. pieluszki - najpierw happy (nie byłam z nich zadowolona bo strasznie sztywne były a kupiłam je bo miały wycięcie na pępek, czyli zbędny bajer, bo potem kupiłam Huggies i zawijałam pieluszkę). Kolejne pieluszki to były Dada z Biedronki i były rewelacyjne aż mi się wierzyć nie chciało (oczywiście do czasu zmiany producenta). Potem bardzo długo używałam Huggies. A na końcu odkryłam super pieluszki z Lidla. Rewelacja. Oczywiście żeby kupić w Biedronce czy Lidlu trzeba znać konkretną nazwę bo są różne pieluszki i można się naciąć. Pampersów nie używałam zbyt długo bo nie bylam z nim zadowolona.
2. Chusteczki na początku tylko Bambino. Pampers był dla mnie porażką. I używałam od początku. Jednak dodatkowo po wytarciu chusteczką przemywałam wodą i osuszałam ręczniczkiem papierowym. Czasami chusteczki zostawiają nieprzyjemną powłokę na skórze która może być przyczyną uczulenia. Jak dziecko podrosło to juz testowałam inne chusteczki, różnych firm.
3. Oliwka tylko Bambino ale z nią jest problem bo brudzi ubranka które potem ciężko doprać. W szpitalu dzieci były smarowane też płynną parafiną. Zastosowałam ją, jak Marcinek miał dwa lata i dostał od niej uczulenia. J&J niestety mają tendencję do uczulania a szkoda bo są fajne. Może pokuszę się o sprawdzenie oliwki z Rossmana, ja jestem z jakości tych kosmetyków zadowolona, zobaczymy....
4. Mydełko Bambino, dla suchej skóry Oilatum lub Balneum.
5. Na pupę Sudocrem chociaż Ziaja ma też fajny krem na odparzenia
6. Krem przeciwsłoneczny firmy Ziaja
7. Do noska Tetrisal, maść majerankowa oraz Frida do odciągania kataru. Dla Marcinka miałam zwykłą gruszkę ale teraz pokuszę się o coś innego.
8.Oczywiście przyda się sól fizjologiczna, koniecznie spirytus 70%, waciki.
9. Do prania płyn Lovela.
10. Szamponu na początku nie używałam, potem Bambi.
11. Krem do buzi Bambino.
Nie używałam żadnych patyczków do uszu.
Wiadomo jak dziecko rośnie, jego skóra dojrzewa można próbować innych kosmetyków. Niestety czasami to jest długie poszukiwanie a czasami pierwszy wybór jest udany.
Pewnie mi się jeszcze coś przypomni to wtedy uzupełnię listę.

Jeżeli chodzi o oliwke to na J&J moja siostrzenica miała uczelenie używaliśmy przez cały czas kosmetyków bambino. Pieluszki najlepsze pampers ale mozna kupić też inne niezłe. Chciałam was uczulić na proszek do prania cypisek cała moja rodzina ma na niego uczulenie także uwaga z dziećmi :) Pozdrawiam

hej
Ania77 ja mam właśnie taki laktator z Canpola i byłam bardzo zadowolona. Zresztą mam go nadal. Co do elektrycznych to faktycznie jest ryzyko że wyda się masę kasy i wogóle nie wykorzysta, a na początek kiedy ok 6 doby pojawia się nawał mleczny a maluszek nie wypija tego co naprodukujemy to na takie dościąganie czyli opróznienie piersi do miekkości wystarczy ręczny. Pozatym przy nawale pokarmu trzeba oraganiczyc na 2 - 3 doby ilość płynów i sytuacja wraca do normy....

hahaha
Ania77 zaskakuje mnie to co u Ciebie czytam bo ja sporo produktów stosowałam dokładnie tak samo jak i Ty.
Nam położna mówiła najlepsze bambino więc ja tych produktów używałam (chusteeczki mydełko oliwka krem szampon itp..) a z pieluszek pampersy z pampersa, a te lidlowskie pampersy faktycznie rewelacja, mój Tomuś niestety po biedronkowych był uczulony. I balneum też się u nas fajnie sprawdziło. Na kikut pepowinowy polecam piochtanine (takie coś fioletowe) rewelacja i kikut odpadł błyskawicznie. Polecam zwykłe płatki kosmetyczne do przemywania pupci przy każdej zmianie pieluszki.

Pieluszki- ja uzywalam pampersow od poczatku do konca:-) sprawdzilysie u mnie super
chusteczki -tez pampersa na poczatku Sensitive bo sa bez zapachowe i dobrze nawilzone nie uczulaja, ale uzywalam ich tylko jak wychodzilam z domu, a w dmu woda i waciki :tak:nigdy nawet zadnego kremu nie uzywalam oprocz wazelizy bo nie byl potrzebny:tak:
sudocrem-mialam dostalam w szpitalu i sporadycznie uzywalam, glownie wazeline
do kapieli- J&J plyn z olivka, szampon nigdy nie uczulil Marty ale slyszalam ze te w Polsce uczulaja i sa zalecane od 3 miesiaca, lepsze od J&J jest firma Simple:tak:, bezzapachowe, bez kolorow kosmetyki nie uczulaja wygodne w uzyciu
patyczki do uszu- tak ale tylko platki uszne wycieralam w srirodku nie.
Oliwka-bezbarwna J&J
proszek i plyn do prania Fairy

reklama
ja mialam z aventu i bylam zadowolona uzywalam od czasu do czasu, ale nie zgodz sie ze po porodzie lepiej kupic bo nie wiadomo czy nie bedzie problemow z karmieniem i wlasnie ja pierwszego dnia musialam odciagac mleko i nie wyobrazam sobie szukania po sklepach jak byl mi potrzebny od zaraz;-), elektrycny uzywalam w szpitalu to byl szok dla mnie i piersi:-D, bezduszna maszyna pompuje z ciebie mleko ale wiadomo jak ktos lubi to dlaczego nie moze to kwestia przyzwyczajenia ja nie lubilam :-(, a reczny 10min 80 do 100mil mleko bardzo lekko plynie i wcale nie trzeba sie nameczyc za bardzo:-)

Do góry