reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rzadkie i oryginalne imiona dla dzieci!

reklama
A ja od wielu lat marzyłam o Esme dla dziewczynki.

Zostałam lekko skrytykowana, że nic nie znaczy, bezpłciowe i jak nazwa firmy :zawstydzona/y: Na innym wątku napisałam:

Hej jestem tu nowa i nie wiem czy zawitam na stałe :) Wyjdzie w praniu.
Mam mały problem. Odkąd pamiętam ogromnie podobało mi się imię Esme, tyko w związku z książkami z serii "Zmierzch" S.Meyer to imię zrobiło się znane i popularne wśród nastolatków 10+ i boję się, ze przez to stanie (stało?) się pretensjonalne i ciągle kojarzone z wampirami i filmem. Nie chcę okaleczyc dzidziusia imieniem. Co myslicie o tym imieniu i czy mogę bez obaw da je dziewczynce?
Będę bardzo wdzięczna za chociaż jedno słowo :)

Dostałem takie odpowiedzi:

ja bym tak na imie dziewczynce nie dala, w ogole dziwnie mi to brzmi jak nazwa herbaty, a tym bardziej bym nie dala w zwiazku z tym zmierzchem, ale to moje zdanie, rzecz gustu

To ,że podoba Ci się seria książek (obecnie filmów w produkcji) to nie obarczałabym tym imieniem swego dziecka, bo jemu w ogóle może sie ono nie podobać, pasuje do wymyslonej postaci ale nie do dziecka które kiedyś bedzie musiało znac historie swojego imienia, imię na PL/wskie realia nie ładne, nic nie mówiące, przypomina nazwę jakiejś firmy

I tutaj ktoś niedokładnie przeczytał mojego posta. Nie chcę nazwa dziecka Esme przez to, że podobała mi się książka. Właśnie od tego momentu jak ją przeczytałam i stała się popularna mam wątpliwości.
Mieszkam na stałe w Norwegii a tamtejsze imiona mi się nie podobają. Panuje tam gromny misz masz kulturowy i masa dziwnych imion więc chyba jednak zostanie Esme :tak:
A musze bra pod uwagę rónież to, że musi mie łatwą pisownię i wymowę w polskim, norweskim i angielskim języku.

Może dziewczyny z tamtego wątku są wiekszymi tradycjonalistkami niż na tym ;-)

Mi się bardzo podoba, mężulkowi też a co również wazne teściowej nie :-D więc zostanie Esme :tak::tak::tak:

Wiadomo, że angielskim i norweskim to imię nie będzie odmieniane ale w polskim mam dylemat (u Esme czy u Esmy). Nie wiem jak będzie lepiej :sorry: 'u Esmy' niektórym wydaje się, że to imię od Esma. Ehh...pomyślę nad tym jeszcze ale wasze opinie bardzo mi sie przydadzą :tak:

PS
Jestem zwolenniczką oryginalnych imion bo wolę tak niż miec wokół siebie 5 Kaś, 7 Ań i 4 Kubusiów.

PS2
MeKlaudia William jest prześlicznym imieniem!
Tak w ogóle to wszystkie iwiona na tym wątku mi się podobają :tak::tak::tak:

pacynka - imie dziecka to sprawa bardzo indywidualna, twoj wybor, to ze ktos jest nietolerancyjny i w dosc drastyczny sposob wyrazil swoja niechec do twojego woboru nieznaczy ze jest on nieladny, osmieszajacy czy nieodpowiedni. Jesli chodzi o mnie akurat to imie mi sie podoba, uwazam za orginalnie brzmiace i wcale go nie kojarze z nazwa herbaty czy tym bardziej firmy. Nie rozumiem dlaczego ktos potrafi krytykowac w tak okrutny i nietaktowny sposob.Matka wybiera swojemu dziecku imie takie jakie uwaza za sluszne. Na twoim miejscu kompletnie bym sie nie przejmowala bzdurnymi komentarzami posrednich osob. Zwiazku z postacia ksiazkowo-filmowa tez nie powinnas sie obawiac. Wszak caly ogrom imion jest wybierany pod tymze wplywem. Zreszta, zanim twoja coreczka dorosnie dawno juz moze przeminac moda na ten akurat film czy ksiazke za czym rowniez skojarzenia ktorych sie obawiasz.

William jest prześlicznym imieniem!
Tak w ogóle to wszystkie iwiona na tym wątku mi się podobają :tak::tak::tak:
William to akurat drugie imie mojego najmlodszego synka nadane celowo na czesc mojego wielkiego przyjaciela, inwestora-milionera ktory swoje zycie poswieca pomocy biednym ludziom. Dla mnie jest on symbolem czlowieczenstwa dlatego uhonorowalam jego i nasza znajomosc przez nazwanie mojego syna jego imieniem, nic o tym mu nie wspominajac;-) chociaz cala moja ciaze bylismy w bardzo bliskim kontakcie, dopiero zobaczyl gdy wyslalam mu oficjana kartke/zdjecie dzidziusia z powiadomieniem o narodzinach.

reklama
Siema

Esme, to piekne imie. Duzo ladniejsze niz Esmeralda - coreczka mojej znajomej (ktora tez jest fanka Zmierzchu), w skrocie mowia na mala Esme. Co do odmiany, to oni nie odmieniaja imienia, i na przyklad mowia "ide do Esme", a nie "do Esmy". Bardzo rzadko mowia o dziecku Esmeralda.

William, to urocze ale i dostojne imie dla cholpczyka. Niebardzo mi sie tylko podoba, ze w skrocie mowi sie Bill albo Billy. Ja na swojego synka mowilabym chyba William, pomijajac skroty :-D

Pozdrawiam wszystkie odwazne mamy:-)

Do góry