reklama
Guni85
Fanka BB :)
Ja wiem że o gustach się nie dyskutuje i co mi tam będą mówić moje dziecko nazwę jak chce,ale...jak to mówią,dziecko nie jest dla nas tylko dla świata To osobna jednostka która będzie musiała ponosić konsekwencje naszych różnych decyzji np.nazwania jej super dziwnie Do brzegu,mi się to imię nie podoba,nie znam nikogo o tym imieniu,trudno powiedzieć czy będzie miało w związku z tym jakieś nieprzyjemności czy nie...no przy bardzo oryginalnym imieniu takie ryzyko zawsze istniejeA czy spotkałyście się z imieniem Serafin? Co o nim myślicie? Mam przyjaciela o tym imieniu i coraz bardziej mi się podoba tylko pytanie jak zdrobnić? Finek...? No i czy nie będzie odbierane jako zbyt "udziwnione"?
NeSSi
Moderatorka
Serafin kojarzy mi się z nazwiskiem bo takie występuje, jak na imię dosyć ,,egzotyczne,,A czy spotkałyście się z imieniem Serafin? Co o nim myślicie? Mam przyjaciela o tym imieniu i coraz bardziej mi się podoba tylko pytanie jak zdrobnić? Finek...? No i czy nie będzie odbierane jako zbyt "udziwnione"?
Ostatnia edycja:
Bardzo ładne imię, kojarzy mi się z dostojnymi aniołamiA czy spotkałyście się z imieniem Serafin? Co o nim myślicie? Mam przyjaciela o tym imieniu i coraz bardziej mi się podoba tylko pytanie jak zdrobnić? Finek...? No i czy nie będzie odbierane jako zbyt "udziwnione"?
Miałam w szkole kolegę Serafina, wołalismy na niego Sefciu lub Serek miłe wspomnienie z dzieciństwa.
MagdaAna
Początkująca w BB
Oprócz przyjaciela jeszcze kojarzy mi się z moim ulubionym świętym - św. Serafinem Sarowskim więc niebiański patron też dobryBardzo ładne imię, kojarzy mi się z dostojnymi aniołami
Miałam w szkole kolegę Serafina, wołalismy na niego Sefciu lub Serek miłe wspomnienie z dzieciństwa.
Serafin z Sarowa – Wikipedia, wolna encyklopedia
pl.m.wikipedia.org
Mythopoeia
Ładne, ale wszyscy będą mówić na niego Serek. Ja mam synka Witolda i my mówimy Witek albo Wito ale nie przewidziałam, że ludzie będą na niego wołać WICIU, co wywołuje u mnie ciary trzeba dogłębnie przeanalizować zdrobnienia, bo jednak będą najczęściej używane my się zastanawialiśmy na Mikołajem, ale też zdrobnienie Miki jakoś nam nie leżałoA czy spotkałyście się z imieniem Serafin? Co o nim myślicie? Mam przyjaciela o tym imieniu i coraz bardziej mi się podoba tylko pytanie jak zdrobnić? Finek...? No i czy nie będzie odbierane jako zbyt "udziwnione"?
Często o Mikołaju słyszę Mikuś . My dla synka mieliśmy Bruno takie mocne a okazało się ze jest dziewczynka )) i tu jest problem, bo oboje z mężem, żeńskich imion nie czujemy wiec jest wesoło.Ładne, ale wszyscy będą mówić na niego Serek. Ja mam synka Witolda i my mówimy Witek albo Wito ale nie przewidziałam, że ludzie będą na niego wołać WICIU, co wywołuje u mnie ciary trzeba dogłębnie przeanalizować zdrobnienia, bo jednak będą najczęściej używane my się zastanawialiśmy na Mikołajem, ale też zdrobnienie Miki jakoś nam nie leżało
Guni85
A mi się Wiciu bardzo podoba Jest przeslodkieŁadne, ale wszyscy będą mówić na niego Serek. Ja mam synka Witolda i my mówimy Witek albo Wito ale nie przewidziałam, że ludzie będą na niego wołać WICIU, co wywołuje u mnie ciary trzeba dogłębnie przeanalizować zdrobnienia, bo jednak będą najczęściej używane my się zastanawialiśmy na Mikołajem, ale też zdrobnienie Miki jakoś nam nie leżało
MagdaAna
Początkująca w BB
O, jeszcze mój syn miał w zerówce dziewczynkę Amandę bardzo mi się też podoba Ludmiła. Ciekawym imieniem jest jeszcze Tobiasz. Kiedyś miałam zajęcia z małym Tymkiem, ale już nie pamiętam czy miał na imię Tymoteusz czy Tymon... A na zajęciach w domu kultury był Dorian. Do szkoły chodziłam z Gizelą. Znam Bognę i dwie Bogumiły (to różne imiona). Moja prababcia miała na imię Bolesława, zdrobniale Bola. Także duuuużo jest ciekawych imion
Ostatnia edycja:
reklama
Madame JS
Cześć! Czy wybierając imię kierujecie się np. tym, kto ze znajomych je nosi? Może być tak, że imię piękne, ale kojarzy nam się z jakąś niespecjalnie sympatyczną osobą - myślicie o tym?
Nie wiem, czy będzie mi dane mieć kiedyś dziecko, ale jedno jest pewne - trudno będzie mi wybrać imię, które nie będzie mi się kojarzyć z jakimś niesfornym uczniem Poza tym musiałoby to być imię, które najlepiej wymawia się tak samo po polsku i po francusku, albo przynajmniej ma jasny odpowiednik w każdym języku...
A jednym z oryginalniejszych imion, które ostatnio pojawiło się w szkole, było imię Makary.
Nie wiem, czy będzie mi dane mieć kiedyś dziecko, ale jedno jest pewne - trudno będzie mi wybrać imię, które nie będzie mi się kojarzyć z jakimś niesfornym uczniem Poza tym musiałoby to być imię, które najlepiej wymawia się tak samo po polsku i po francusku, albo przynajmniej ma jasny odpowiednik w każdym języku...
A jednym z oryginalniejszych imion, które ostatnio pojawiło się w szkole, było imię Makary.