reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Ruchy maluszkow

Ktg nie zapisuje generalnie ruchów, tylko tętno dziecka i skurcze - tylko czasem zapiszą się dodatkowo kopniaczki. Ważne, że tętno jest w porządku :-)

A brzuchem ja bym się nie przejmowała... jak przyszłam do szpitala do porodu z najstarszym, to położna trzy razy liczyła wszystko i chciała mi udowodnić, że musiałam się pomylić, że to już 38 tydzień ;-) Powiedziała, że pierwszy raz widzi taki dziwny brzuch i jeszcze wołała koleżankę, żeby jej mnie pokazać...

na wydruku mam 3 wykresy - dostalam tez do reki taki przycisk, ktory mialam wciskac kiedy poczuje ruch, i to moje wciskanie zapisalo jako strzaleczke skierowana do gory... nad takimi roznej dlugosci czarnymi punktami. Na gornym zapisie sa same pagorki.. a na dolnym tylko od czasu do czasu cos tam wyskakuje w gore a czasem w dol... nie wiem co jest co... nie zdazylam zapytac bo juz mi podziekowano...:dry:
troche sie boje o ten brzuch a raczej o dzidzie mam kiepskie wyniki ale na usg niby wszystko jest okey. mam duze zaufanie do swojego prof. wizyte mam w pn. 22.11 to sie wszystkiego dowiem.

co to znaczy, ze mialas dziwny brzuch??? :confused::confused::confused:

reklama
Asia K. - nie mam pojęcia, jak zapisywał aparat, którym Ci robiono badania, ale z reguły na górnym wykresie w ktg to jest tętno dziecka - i tam właśnie są takie pagórki i dołki - a oceną tego powinien zająć się lekarz, bo ja się na tym nie znam - ale skoro są pagórki, to znaczy, że jest tętno, a to najważniejsze :-)
Na dolnym wykresie zazwyczaj zapisują się skurcze - i też bardzo dobrze, że tam Ci nic nie wyskakuje, bo jakby wyskakiwało, to by było już źle ;-)
A jak miałaś dodatkowo jeszcze wskazywać ruchy, to głównie chodzi o porównanie, kiedy występują i czy coś się dzieje w tym momencie z tętnem albo czy w tym czasie jest skurcz. Ale o dokładne wyniki to już musisz zapytać lekarza. Skoro Ci powiedzieli, że jest ok - to na pewno jest ok :-)

Nie wiem, co miały te położne dokładnie na myśli, ale chodziło im głównie o to, że ze mały i za nisko. Bo gdzieś, gdzie powinnam mieć czegoś co najmniej 30, to ja miałam 24. Podejrzewam, że to wysokość tego brzucha w cm - ale na pewno to nie wiem. Jeśli na usg dzidzia jest w porządku, to wielkość Twojego brzucha w ogóle nie ma znaczenia. Kiedyś się bardziej na to zwracało uwagę, bo wielkość brzucha była jedną z niewielu ocen wzrostu maleństwa...

Dziewczyny a też macie tak że czasami dzidzia się tak wypycha że aż boli?? Wczoraj zaczęła się kręcić po prawej stronie obok pępka najpierw delikatnie a później myślałam że oszaleję, zaczęła się wypychać jak nie wiem, nawet jak dłoń przyłożyłam to nie odsunęła się jak zawsze tylko jeszcze bardziej.. wydaje mi się że się obracała, czułam coś dużego - główkę albo pupcię. dopiero jak wstałam to przestała, normalnie myślałam że mnie rozerwie

mojej zdarzy się ostatnio coraz częściej wypychać się ale po bokach brzucha, bo jak z przodu to spoko nie boli tak ale jak się po boku wypnie to aż skręca to ja ją zawsze ręką pociskam żeby się troche przesuneła :D

oj dziewczynki... mój Szymcio tez daje czadu i to z coraz większa siłą. Kiedys jak robił pagórki na brzuchu wystarczyło, że go dotknęłam i już uciekał. A teraz wypina dupcię na maksa - ja mam wrażenie że mnie zaraz rozerwie w tym miejscu - a on jeszcze bardziej, a nawet z taką wypiętą dupą wędruje w tę i z powrotem. :-)
A teraz jak jestem najedzona (po kolacji) i on zaczyna wypychac syrki to akuratnie robi to w okolicach żołądka:/ mam wrażenie że albo zwymiotuję albo mi brzuch pęknie :-D

Moj bobo tez sie rusza ale tak fajnie:-) tz ja to fajnie odczuwam, fajne uczucie jak ten brzuch tak faluje a my nie mamy na to wplywu. Niech sie chlopaczyna rusza, przynjamniej ja jestem wtedy spokojna:-)

Mój mąż wczoraj po raz pierwszy zobaczył jak FALUJE mi brzuch...
był to dla niego szok, że to dziecko tak się rusza, nawet jak rękę przyłożył to coś poczuł....
ale był dumny

reklama
Dziewczyny jakoś dzis od rano mało ruchów odczuwam, a od kilku godzin to juz bardzo mało, prawie wcale, martwie się, ale nie wiem czy nie przesadzam, trochę przeziębiona jestem może tu jest problem... ach!

Do góry