reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Różyczka w ciąży

@Krusz jakieś nowości u ciebie?

ja dalej czekam na wynik badania awidności 🥲 wczoraj byłam u lekarza prowadzącego, na usg wszystko w porządku ale w temacie różyczki nic nowego się nie dowiedziałam, jedynie informacja, że mogły zostać wykryte inne białka, że mogą to być utrzymujące się przeciwciała po zakażeniu, które miało miejsce przed ciążą i że najważniejsze, że byłam szczepiona na różyczkę w dzieciństwie
dostałam skierowanie do poradni chorób zakaźnych, jestem już umówiona na poniedziałek, może coś więcej się dowiem
lekarz prowadzący mówił jeszczcze, że w swojej dwudziestoletniej karierze miał tylko jeden taki przypadek, ja jestem druga
podobno w pierwszym przypadku skończyło się dobrze
żeby było śmiesznie, to jeszcze ściga mnie sanepid.. też dostałaś od nich list?
Byłam spojrzec do skrzyneczka właśnie hihi i pusto, ale będę czekać, bo na wynikach jest właśnie info, że sanepid został poinformowany... a co tam napisali takiego? Będą ponawiać badania czy obserwacja? Kurcze ale jaja... a ja dzisiaj rano poszłam pobrac 3raz próbki badań do innego labolatorium i po południu beda wyniki :) jestem ciekawa i odrazu Ci napisze co jest napisane, 12 pazdziernika mam wizytę u ginka i dalej zobaczę co zrobi ale też napomnial, ze w razie dodatnich wyników igm wypisze skierowanie do lekarza chorob zakaznych, powiedzieli nam to samo :) że po szczepieniu mamy przeciwciała i ,ze w ciazy wszystko skacze i, że takie przypadki zdarzają się raz na 20lat, hmm Mimo, że jeszcze kilka dni niepewności przed nami... czuje, że będzie wszystko dobrze :) najważniejsze, że usg u Ciebie wykazało,że się wszystko ładnie rozwija, w którym jesteś tygodniu ciąży? :) biją już w Tobie dwa serduszka? :)

reklama
Byłam spojrzec do skrzyneczka właśnie hihi i pusto, ale będę czekać, bo na wynikach jest właśnie info, że sanepid został poinformowany... a co tam napisali takiego? Będą ponawiać badania czy obserwacja? Kurcze ale jaja... a ja dzisiaj rano poszłam pobrac 3raz próbki badań do innego labolatorium i po południu beda wyniki :) jestem ciekawa i odrazu Ci napisze co jest napisane, 12 pazdziernika mam wizytę u ginka i dalej zobaczę co zrobi ale też napomnial, ze w razie dodatnich wyników igm wypisze skierowanie do lekarza chorob zakaznych, powiedzieli nam to samo :) że po szczepieniu mamy przeciwciała i ,ze w ciazy wszystko skacze i, że takie przypadki zdarzają się raz na 20lat, hmm Mimo, że jeszcze kilka dni niepewności przed nami... czuje, że będzie wszystko dobrze :) najważniejsze, że usg u Ciebie wykazało,że się wszystko ładnie rozwija, w którym jesteś tygodniu ciąży? :) biją już w Tobie dwa serduszka? :)
super, daj znać jak wyniki ❤️ ja pytałam lekarza czy ponawiać wyniki igg i igm w innym laboratorium ale powiedział, że lepiej zaczekać na awidność
wczoraj był 10tydzień + 3dni, serduszko bije prawidłowo, widzieliśmy nawet paluszki u rąk, lekarz żeby nas uspokoić wydrukował nam więcej zdjęć niż zazwyczaj i nawet pokazywał nam dzidziusia w 4d ❤️ trochę mnie to uspokoiło, ale najgorsza jest ta niepewność i czekanie
dam znać jeśli w poniedziałek w poradni chorób zakaźnych się czegoś dowiem

a jeśli chodzi o sanepid to dostałam pocztą wezwanie do kontaktu telefonicznego w celu przeprowadzenia wywiadu epidemiologicznego, mam zadzwonić do nich jutro 🙄 ciekawe o co będą wypytywać

super, daj znać jak wyniki ❤️ ja pytałam lekarza czy ponawiać wyniki igg i igm w innym laboratorium ale powiedział, że lepiej zaczekać na awidność
wczoraj był 10tydzień + 3dni, serduszko bije prawidłowo, widzieliśmy nawet paluszki u rąk, lekarz żeby nas uspokoić wydrukował nam więcej zdjęć niż zazwyczaj i nawet pokazywał nam dzidziusia w 4d ❤️ trochę mnie to uspokoiło, ale najgorsza jest ta niepewność i czekanie
dam znać jeśli w poniedziałek w poradni chorób zakaźnych się czegoś dowiem
Ale cudownie :) zobaczyć coś takiego <3... napewno u Ciebie jest wszystko dobrze :) ja nie mogę się doczekać wtorku, 7tc i mam nadzieję,że usłyszę bicie serduszka.
Właśnie dostałam SMS. zalogowałam się po wynik i :(
Igg podskoczyło z 80 na ponad 400 ! A igm tak jak było dodatnie tak jest
Od 1 w zwyż jest infekcja, ja mam 1,87...... nie wiem już co mam myśleć...dlaczego skoczyło tak wysoko igg i jednak igm dodatnie, napewno też pójdę do zakaznego.
Będę czekać na info od Ciebie <3

Ale cudownie :) zobaczyć coś takiego <3... napewno u Ciebie jest wszystko dobrze :) ja nie mogę się doczekać wtorku, 7tc i mam nadzieję,że usłyszę bicie serduszka.
Właśnie dostałam SMS. zalogowałam się po wynik i :(
Igg podskoczyło z 80 na ponad 400 ! A igm tak jak było dodatnie tak jest
Od 1 w zwyż jest infekcja, ja mam 1,87...... nie wiem już co mam myśleć...dlaczego skoczyło tak wysoko igg i jednak igm dodatnie, napewno też pójdę do zakaznego.
Będę czekać na info od Ciebie <3
kurcze ale dziwna sytuacja, na logikę przy aktywnym zakażeniu to igm powinno wzrosnąć a nie igg, może to kwestia laboratorium? kiedy miałaś przeprowadzone poprzednie badanie?
koniecznie daj znać po wizycie we wtorek, u mnie serduszko było już widać 6+1, ty też na pewno zobaczysz niestety żeby usłyszeć musimy jeszcze zaczekać

a jeśli chodzi o sanepid to dostałam pocztą wezwanie do kontaktu telefonicznego w celu przeprowadzenia wywiadu epidemiologicznego, mam zadzwonić do nich jutro 🙄 ciekawe o co będą wypytywać

kurcze ale dziwna sytuacja, na logikę przy aktywnym zakażeniu to igm powinno wzrosnąć a nie igg, może to kwestia laboratorium? kiedy miałaś przeprowadzone poprzednie badanie?
koniecznie daj znać po wizycie we wtorek, u mnie serduszko było już widać 6+1, ty też na pewno zobaczysz niestety żeby usłyszeć musimy jeszcze zaczekać
Znow przesyłam cały internet ... od nowa nie daje mi spokoju ten wynik ehh :(
I wyczytałam, że Igg wzrasta cztero krotnie przy aktywnym zakażeniu, tych przeciw.ciał narasta ponieważ walczą" jednak to nie jest błąd ani nie stare" zachorowanie... tylko rozyczka, nie mam już sił:( poprzednie badania robiłam 2 tyg. Wstecz I jeszcze poprzednie 3tyg. Igg 80 (teraz - dzisiaj 400) w oby dwóch labolatoriach wynik dodatni igg jest powyżej >10
Więcej dowiem się od zakaźnego i później już koniecznie zrobię badania prenatalne, jeśli ciaza będzie się rozwijać :(
Tak jak czulam się szczęśliwa i podekscytowana ciąża tak dzisiaj po wynikach nie umiem się nią cieszyć, boję się:(
Nie chce żeby dziecko było chore i nieszczesliwe, przy okazji ja, nie tak sobie wyobrażałam ciaze i w ogóle rodzinę ojej...
Byle do wtorku teraz ! Bardzo mocno trzymam kciuki za Ciebie ( w sumie to już za Was:)) ❤

nie martw się na zapas, możliwe że igm jest niskie, a igg wzrosło ze względu na to, że zakażenie miało miejsce w przeszłości, może jeszcze przed ciążą i wtedy dzidziusiowi to nie zaszkodzi
trzymam kciuki i bądźmy dobrej myśli, też się obawiam ale musimy myśleć pozytywnie ❤️ trzymaj się

Załączniki

• 7782E9E2-FF44-45C6-B40F-4C5E126E2B3B.jpeg
    7782E9E2-FF44-45C6-B40F-4C5E126E2B3B.jpeg
    65,9 KB · Wyświetleń: 156
@Krusz

dzwoniłam właśnie do sanepidu, pani pierwsze o co zapytała to czy badania wykonałam ze względu na objawy różyczki czy ciążę
jak dowiedziała się, że jestem w ciąży to uspokoiła mnie i powiedziała że mają sporo takich przypadków i jeśli nie miałam objawów choroby (bóle karku, wysypka, gorączka itp.) i byłam szczepiona w dzieciństwie to nie powinnam się martwić
przeciwciała igm mogą przetrwale utrzymywać się po szczepieniu i najpewniej tak jest w moim przypadku, ale dla pewności i własnego spokoju mam iść w poniedziałek do poradni chorób zakaźnych
jeśli lekarka w poniedziałek powie mi to samo co sanepid to odetchnę z ulgą
podobno mogą też występować jakieś reakcje krzyżowe, ale pani z sanepidu powiedziała, że nie jest specjalistą w zakresie immunologii i nie może mi nic więcej w tym temacie powiedzieć
ogólnie podczas rozmowy dała mi do zrozumienia, że jestem jedną z wielu osób w takiej sytuacji i że wszystko powinno skończyć się dobrze
jestem trochę spokojniejsza, dalej czekam na wyniki i byle do poniedziałku

reklama
@Krusz

dzwoniłam właśnie do sanepidu, pani pierwsze o co zapytała to czy badania wykonałam ze względu na objawy różyczki czy ciążę
jak dowiedziała się, że jestem w ciąży to uspokoiła mnie i powiedziała że mają sporo takich przypadków i jeśli nie miałam objawów choroby (bóle karku, wysypka, gorączka itp.) i byłam szczepiona w dzieciństwie to nie powinnam się martwić
przeciwciała igm mogą przetrwale utrzymywać się po szczepieniu i najpewniej tak jest w moim przypadku, ale dla pewności i własnego spokoju mam iść w poniedziałek do poradni chorób zakaźnych
podobno mogą też występować jakieś reakcje krzyżowe, ale pani z sanepidu powiedziała, że nie jest specjalistą w zakresie immunologii i nie może mi nic więcej w tym temacie powiedzieć
ogólnie podczas rozmowy dała mi do zrozumienia, że jestem jedną z wielu osób w takiej sytuacji i że wszystko powinno skończyć się dobrze

@Krusz

Skończy się wszystko dobrze :)
A byłaś szczepiona przeciwko covid? ;)
Ja szczepiłam się 2 razy, ostatni raz w połowie Lipca I może to są białka od tej szczepionki... nie wiem już co mam myśleć, najlepiej te myślenie zostawić lekarzom, którzy się na tym znają.
Byle do poniedziałku

Do góry