reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozwoj naszych maluszkow

mój na brzuszku już tylko się rozgląda - nie ma mowy o spaniu w tej pozycji - od razu oczy otwiera i łepek sterczy z łóżeczka (jeśli akurat w łóżeczku go położę) w poszukiwaniu atrakcji:)
Silva - nawet i później dzieciaczki ciągną stópki do buzi - moja Ninka donoszona i 10 pkt.Apg, a stópkami bawiła się dopiero w 6 m-cu (i też wsio było ok); tak więc sama widzisz - w czymś tam do tyłu, w czymś znacznie do przodu - da chłopak świetnie radę:)

reklama
Moja Oli bardzo się podnosi nóżki i główkę równocześnie tak jakby chciała siadać już i bardzo długo się tak utrzymuje jak na takiego malucha. Zabawki jak złapie to zaraz do buzi zresztą tak jak łapaki i pieluszkę. Główkę wysoko trzyma jak leży na brzuszku ale nie za bardzo to lubi.

Cudowni tak patrzeć jak rozwija się nasze maleństwo ;>

o beni potrafi:
- trzymac sztywno głowke jak go nosze
- lezec na brzuszku ok 5 minut
- podonsic głowke i kręcic
- przewrót z plecków na boczek
- łatwo tez i lekko go przekrecic z boczku na brzuch wiec cwiczymy :)
- odpycha sie nogami jak lezy na brzuchu i tak sie przemieszcza
- wklada zabawki do buzi i mlaska
- łapie misia za dwie rączki i sie nim bawi swiadomie
- wyciaga rączki po zabawke ktora mu pokazuje i chce dać :)
- wyciaga sobie smoczek i probuje wlozyc do buzi...zazwyczaj trafia w oko lub policzek ale ostatnio mu sie udalo wlozyc do ust :)
- trzyma sobie buteleczke z wodą za takie specjalne uchwyty i pije....niestety ok 30 % leci na policzki ale i tak ma fajny ubaw :)
- niedawno nauczyl sie otwierac buzie na widok lyzeczki i nie zlizuje jej z daleka tylko po wlozeniu do buzi jezykiem zgarnia jabłko i połyka :)

- za nóżki jeszcze sie nie łapie ale na siurka musimy uwazac bo w kąpieli to prawie go sobie wyrywa :)
-chlapie sie fajnie w kąpieli :-)

Hee ironia powiedz młodemu że z siurkiem to nie zabawa ,jeszcze mu sie przyda w przyszłości;-)

Mój też jak i Wasze dzieciaczki standardowo trzyma głowkę,przekręca sie na boczki itd.
umie też przemieścić sie leżąc na plecach wykonuje zygzakowaty ruch tak jak wąż i dzięki temu przemieszcza sie o pare centymetrów.Ale i na brzuszku zaczyna odpychać sie nóżkami.

wooow.. ale dużo te Wasze dzieciaczkipotrafią... :)

u nas spokojne leżenie na macie na brzuszku i śmiechy hihy. Najfajniejsze są chwile, gdy maluchy się zauważą i śmieją się do siebie.. ;-)

Główki podnoszą, Piotruś kilka razy przewrócił się z brzuszka na plecki. Basia - oaza spokoju - ma PMN, więć to, ze tak wysokogłówkę podnośi, to nie jej siła, a tylko jej napięcie... hm...

Marysia NIESTETY niedawno odkryła, że potrafi krzyczeć :baffled: Nie płacze tylko krzyczy. I to przy każde okazji. Kiedy coś jej się podoba - krzyczy i się z tego śmieje. Kiedy się wkurza - po prsotu krzyczy. Jeść - krzyk, wesoło mi - krzyk... uszy mi pękają. Czy to minie??

reklama
Do góry