reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozwoj naszych maluszkow

Mrsmoon tak. Rozmawiałam z pediatrą i powiedziała, żeby jak najbardziej ten chwyt stosować. Główka małej coraz ładniej pionizuje sie więc efekty widzę gołym okiem.

reklama
silva, wisieńka ściskam mocno i na pewno efekty niedługo będą widoczne ćwiczeń

U nas jak już wielokrotnie wspominałam też problem asymetrii i napięciowy, już jesteśmy po 10 spotkaniach rehabilitacyjnych Voytą i Bobathem(dziś załatwiłam kolejne skierowanie). Efekty widać, próba trakcyjną bardzo udana już wczoraj, Hania pięknie ciągnęła główkę i dociskała do klatki, częściej sama układa się na lewą stronę, ale jeszcze rączki słabe, bo nie sięga po zabawki i ćwiczenie typu upadek z wysokości często wychodzi nie do końca dobrze i jest bęc w nos. Ale jeszcze długa droga przed nami, ale gdyby tylko takie problemy zdrowotne były to pryszcz, wszystko można ładnie wyćwiczyć, więc nie przejmujcie się za bardzo kochane mamu

Wpadłam na pomysł, że może byśmy zaczęły pisać co nowego nasze maluchy potrafią, fajnie będzie za jakiś czas zajrzeć tu i przypomnieć sobie pewne rzeczy.
Nie musimy sobie odpisywać (choć możemy) - taka forma pamiętnika - kalendarza z pierwszego roku życia :-)

Co wy na to?

Faaajny pomysł:) Szymek od tygodnia zaczyna łapać się rączkami za stópki, szczególnie jak jest w luźnej piżamce-pajacyku, to łatwiej mu chwycić za materiał:) O kilku dni dopiero miętosi w łapkach pielusię i wpycha sobie do buzi, a dzisiaj zaczął grzechotki ogarniać - w jedną łapkę, potem dołącza drugą i do buzi. Cuuuudny widok. Jestem z niego taaaaka dumna:))

Kurcze, to ja sie powinnam teraz zestresować, bo Moja Julia starsza od Szymak o dzień a o łapaniu nózek nie ma mowy...za to świetnie radzi sobie z zabawkami, chwyta je i kontempluje trzymaną w rączce rzecz, patrzy co to za dziwo....i uwielbia wszystko co pod łapką do buzi ładować...
dziś przekręciła się z brzuszka na plecy...zadziwiła mnie...

No to i ja sie bede stresowac bo Olek nie trzyma zabawek i nozek nie łapie. Napietnie wkłada piastki do buzi, gada i od 2 dni zasmiewa sie na głos - owiele szybciej niz Amela.

Marysia też nie dotknie nóżki. Czasem udaje jej się złapać zabawkę do rączki, ale tylko czasem. Kilka razy zaśmiała się na głos:) Jest bardzo mocna, choć to pradwopodobnie wynik wnm, ale świetnie trzyma główkę w dowolnym ułożeniu, przekręca się z brzuszka na plecki i odwrotnie, łądnie podtrzymuje się na przedramionach leżąc na brzuszku.

Dziewczyny nie stresujcie się, przecież widzicie, że każde dziecko potrafi coś zupełnie innego:)

reklama
Do góry