reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozwoj naszych maluszkow

aha z takich fajniejszych bajek dla dzieci to polecam:
-ciekawski georg nasz numer 1 bardzo fajna i mądra bajeczka
- marta mówi
- klub przyjaciół myszki miki - zdecydowanie fajne jako wstep do nauki.. uczymy sie kolorów, kształów, liczyć - fajnei na to reaguje i już odpowiada na pytania Mikiego

- zou (bajeczka o zebrze i jej rodzince świetna)
- bzyczek

lubi tez w weekendy pooglądać pingwiny z madagaskaru a w niedziele imagination movers (to juz dla starszaków ale bez przemocy, program na temat ciekawych pomysłow)

reklama
Ciekawskiego Georga wałkowała Ninka - też lubię tą baję;-)a teraz domaga się Marty mówiącej, ale od paru tyg.mocno ograniczyliśmy tv (prawie nie włączamy, a na pewno nie na bajki), bo panna zaczynała dzień prosząc o bajkę i w ciągu dnia też co chwila był komunikat, że może teraz. Za to Leo kompletnie nie interesuje się tv i bajkami.

ooo... Marysia uwielbia martę:-D u nas bajki niestety przy jedzeniu, przestała z tym walczyć. Jak się ma niejadka w domu to każdy sposób dobry ( tak sobie wmawiam trochę:) Ale oglądamy głównie teledyski dla dzieci:" mucha w mucholocie", Lili i Plaf "spacer to przygoda zdrowa" i Centrum Uśmiechu "gruszka". Absolutne hity Marysi na każdy posiłek:eek:

martadelka nie literowałam jakoś specjalne. Jak pisałam wyraz MAMA to po kolei czytałam też literki,tak samo TATA i wszystko inne. Marysia uwielbia literki! Za to liczby olewa zdecydowanie:)

doris :szok: Marysia też ma zakaz dotykania laptopów więc tu się nie wukaże, ale wielkie brawa dla Julki!

Miesio ogląda, inaczej bym się do pracy nie wyszykowała... samodzielna zabawa nadal tak sobie go interesuje...

Ogląda georga ( woła dżordżuśśśśśśśś! uwielbia go i w ogóle małpy- ulubiona książka, to nadal encyklopedia małp)
martę czasami, misia kudłatka, reksia czy bolka i lolka. super simple songs. i olinka okrąglinka ( to dopiero mądra baja!) a i małych einsteinów ( kocha muzykę klasyczną, fajnie, że jest bajka z takową)

Mój super mądry mąż włączył mu potwory i spółka i obejrzeli całą ( tyle czasu przed kompem!) i w efekcie mieszko domaga się " buuuu" ( tak nazwał) tą bajkę:no: Oczywiście Michał chętnie by mu włączył, wczoraj była o to awantuura i oczywiście tatuś jest kochany a ja jestem podła matka co zabrania " buuu":wściekła/y:

ps. nie wiem czemu miesio uwielbia bajki, oglądanie. Jak widzi baję- wsiąka, ani drgnie. Tak samo moja chrześnica a jej brat jużzero zainteresowania dla tv,dzieci są totalnie różne!

u nas nadal zero bajek i mam nadzieję, że tak zostanie jeszcze na długo; telwizor w tygodniu w ogóle nie jest włączany, na wekend coś tam rano leci i wieczorem lubię dobry film obejrzeć, no ale Emi już śpi , co do wyszykowania się do pracy to Emi siedzi ze mną w łazience...

Ostatnia edycja:
tv Miesio nie zna, puszczamy z kompa to co uważamy za słuszne i w takich dawkach jakie uznajmy. NO , zna tv- babcia ma, ale tam jest ogród i brak chęci na bajki:)

Aestima no ale co za różnica czy bajka leci z kompa czy z tv...?
Marta mówi... o psie:dry::-p mamy w formie książeczkowej:tak:

duuuża. jak czasem jest u babci i babcia włączy mini- mini, to nie ma intencjonalnego doboru bajek tylko leci co leci plus reklamy do tego:no:

Oj tak - reklamy na mini-mini mnie dobijają:no:zazwyczaj wtedy ściszam, ale jak bajki puści im prababcia u siebie, to nie reaguje, a Nina chłonie. Tak więc ja nadal jestem za wywaleniem tv:-pale tu nie mogę, bo nie nasz.
I coś jeszcze kiedyś słyszałam o tym, że małe dziecko nie jest w stanie odebrać tyle bodźców z tv, chodziło m.in.o wzrok - ale niestety to tak ogólnie, nie zagłebiałam się w temat. Pod kątem obserwacji dziecka po urazie też lek.zakazywali włączać tv.

reklama
My wyrzuciliśmy tv i dobrze nam z tym, ale z dobrodziejstw kompa wszyscy korzystamy. Staram się aby to było korzystanie mądre i czasowo racjonalne :)

Do góry