reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozwoj naszych maluszkow

o właśnie, moje dziecię nie wystawia normalnie języka, tylko troszkę... myślałam, że po prostu tego nie łapie do końca, a tu widzę problem może być inny?

reklama
Kasiu, pewnie nie, ale logopedka w mojej pracy, praca pod domem- nie zaszkodzi mi młodego pokazać:)
U chłopców to chyba częste, bynajmniej w mojej rodzinie- i mój brat i Wojtuś mieli podcinane...

Nie pamiętam dokładnie, choc z Wojtkiem nawet na tym byłam ( ale do środka wchodziła z nim ciocia). to jakiś mało skomplikowany zabieg, nie sądzę by znieczulenie ogólne dawali... Ja mam wrażenie jakby to wędzidełko u miesia trzymało język za bardzo w środku. Może by pediatry podpytać? Bo kurka im szybciej ewentualne ucięcie tym lepiej...

Po porodzie leżałam na sali z babka, której synkowi podcinali to coś. Pielęgniarka sama zauważyła ze jest za krótkie i pytała matkę czy wyraża zgodę na podcięcie. Podcinali bez żadnego znieczulenia i maluch nawet nie jęknal, ale ponoc im później tym bardziej boli więc jakieś znieczulenie pewnie będzie. Myślę ze raczej miejscowe.

Podcianie - brrrrr....

Forever - rozumiem, że już nie wystawiasz języka bezwiednie;)? czyli przeszło samo:)

Agabre - nie wiem czy Ty doczytałaś moje pytanie o to wystawianie jęzora... bo pytałam czy to coś nieprawidłowego...

reklama
Kasiawilde nie martw się, pokaż wędzidełko logopedzie i skieruje Cię do chirurga (u nas kierowano nawet do chirurga stomatologicznego) Cały zabieg to kilka sekund, dziecko nie zdąży się nawet wystraszyć. Znieczulenie, jeśli w ogóle, to miejscowe. Ważne, żeby od razu tego samego dnia nawet zacząć pionizować język :) Na pewno logopeda odpowiednie ćwiczenia poleci.

Aestima, zgaduję ... skrócone wędzidełko u brata i zakaz oblizywania warg od czekolady ... przodozgryz jak nic ;) (dolne zęby wystawały przed przednie i cała żuchwa poszła do przodu. Takie ćwiczenia w tym konkretnym przypadku rzeczywiście mogły zaszkodzić i pogłębić wadę zgryzu.

A teraz kilka zabaw, które nie zaszkodzą a mogą usprawnić buzię i język :)

1. Nadmuchiwanie policzków i wypuszczanie powietrza przez ściskanie policzków (dzieci uwielbiają, jak im buzia strzela powietrzem)

2. Zabawa w rybki - układamy usta w kółeczko i pomału naśladujemy rybki, stopniowo kółeczko robi się coraz większe aż do pełnego otwarcia buzi

3. lizaczek w buzi - język naśladuje lizaczka albo cukierka, jak się masuje językiem wewnętrzną stronę policzka wygląda jakby w buzi był cukierek. Można z dzieckiem się założyć, kto większego cukierka pokaże

4. Konik biegnie kląskanie językiem o podniebienie

5 konik prycha

6 auto jedzie (naśladowanie dźwięków wydawanych przez jadące auto ale wprawiając wargi w wibrację a nie mówienie brum brum)

7. myszka sprząta domek opowieść ruchowa dla języczka "Myszka wyciera kurze na meblach (dotykanie ząbków) maluje ściany (jak zabawa w cukierka, malowanie policzków językiem) i sufit (malowanie językiem podniebienia) później trzepie dywany (wystawienie języczka i machanie nim w górę i w dół) a na końcu myje okno (oblizywanie warg językiem dookoła) ale to zabawa dla starszych dzieci

8. przesyłanie całusków

9 robienie szerokich uśmiechów do mamy i taty (z pokazaniem ząbków)

Te zabawy są bezpieczne dla dzieci i nie wymagają wcześniejszych instruktaży :)

Silva pytania nie dostałam :no:

Do góry