reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozwoj naszych maluszkow

agabre rozumiec to on rozumie wszystko, czasem sie zastanawiam skąd wie o pewnych rzeczach...
polecenia wykonuje, a słuch to ma lepszy ode mnie bo słyszy rzeczy które ja usłysze dopiero przy dokładnym wsłuchaniu sie :zawstydzona/y:

reklama
mama MATIEGO - nie żartuj... Młoda mówi: "tata/tato", "mama", "baba", "nie", "tam", "tu", "łała" - lala, "bu" jako butelka, bułka i buty plus dźwiękonaśladowcze - brum brum, am, aaa, hau hau, mee. I chyba wszystko....

W takim razie może język mało ruchliwy, wysłałam CI na pw propozycję zabaw z języczkiem :) Może pomoże. Ale daj mu czas, jeśli do 3 roku życia będzie mówił tak mało wtedy można do logopedy iść, chyba, że Cię to martwi, możesz iść ale nie sądzę, że logopeda powie ci coś innego :)

Owszem, zdarzają się niedowłady języka czy układu mówienia, ale to przenosi się również na żucie, picie, mimikę twarzy, wiec miałby problem z gryzieniem, przełykaniem, uśmiechaniem się i wszystkim, co z buzią związane :)

Trasia, takich kilka minut dla siebie na uspokojenie oddechu dobrze wpływa na cały organizm. Dotlenisz się, nabierzesz siły i lepiej się psychicznie poczujesz :) 2-3 minuty, zamknij oczy, pooddychaj głęboko :)

Agabre - w nawiązaniu do tego co napisałaś to Młodej już się chce gryźć, bo i zębów juz trochę sam. Wcześniej było tak sobie.

Hej, tak sobie poczytuję o waszych planach pójścia do logopedy z dzieckiem i powiem wam, że jeszcze za wcześnie. Sama jestem logopedą, więc kilka słów mogę o rozwoju mowy powiedzieć :) (chyba, że dziecko ma niedosłuch albo nie rozumie poleceń, wtedy należy szybko iść do logopedy, który pokieruje dalszą terapią, albo dziecko ma bardzo krótkie wędzidełko podjęzykowe i trzeba je rozmasowywać albo przeciąć). Z dzieckiem zdrowo rozwijającym się zaleca się odwiedzenie logopedy, kiedy maluch już mówi pełnymi zdaniami ale ma problem z niektórymi głoskami, czyli około 3 roku życia. O opóźnionym rozwoju mowy mówimy wtedy, kiedy dziecko 3-letnie mówi zaledwie kilka wyrazów. Na etapie naszych pociech zasób wypowiadanych słów do około 50 jest jak najbardziej w normie, poza tym należy malucha obserwować, sprawdzać, czy rozumie polecenia, czy reaguje na dźwięki zza okna, muzykę szczekanie psa, przejazd pociągu czy karetki. Poza tym dziecko w wieku 18-24 miesiące zaczyna składać wyrazy w kilkuwyrazowe wypowiedzenia, próbuje opowiadać co robiło. No i oczywiście warto robić zabawy języczkowe dzieciom :) stroić miny przed lustrem itp, dla zainteresowanych mogę kilka zabaw przytoczyć :)

Trasia, spróbuj wynaleźć kilka minut na ćwiczenia oddechowe dla siebie i pracę z przeponą, pod koniec gadatliwego dnia będziesz miała mniej wyeksploatowane gardło :) poza tym polecam aerozole do nawilżania gardła :)

no żadna z nas nie pisała, że się wybiera do logopedy:happy2:

dzięki za cenne informacje tym bardziej, że od psecjalisty:tak:

Może mi się wydało, bo jedna z Was wkleiła link do porad logopedycznych :) generalnie po 18-20 miesiącu mowa rozwija się szybciej.

reklama
Ja dołączam matek milczków;) Szymek daaaaleko w tyle! Mówi: mama, tata, baba, dziadzia, siosia (ciocia), dzidzia, tu, tam, tak, nie, jese (jeszcze), mniam, hau, miał, koko, brum, tutu(traktor), ja, ała, Nianio (Franio - kolega), ko (jabłko, ogórek), ba (banan). A

Ale nie martwie się, bo rozumie wszystko, wykonuje polecenia, świetnie słyszy i reaguje na dźwięki z zewnątrz, scenki typu karmienie, czy badanie misia, kształty, kolorów jeszcze nie zna, pracuję nad tym.

Zastanawiam się tylko, bo bardzo często wywala jęzor, jak jest na czymś skupiony, albo wykonuje jakąś czynność skomplikowaną, albo wysiłkową to język na zewnątrz. I na dworze kołnierz kurtki oblizuje.

Agabre
- czy to jakiś niepożądany nawyk? Szymon ma obniżone napięcie mięśnowe i zawsze się zastanawiam czy ten język to stąd i czy nie wejdzie mu w nawyk....

Do góry