reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozwoj naszych maluszkow

heh, ja martwię się falami :) teraz mam tę 'olewczą' - Kubi rozumie wszystko, jeśli chodzi o słuch to raczej nadwrażliwy niestety :-( dzięki agabre za wypowiedź specjalisty :) a czy ja też mogę poprosić o propozycje zabaw na pw?

forever zaśmiałam się w duchu jak napisałaś, że Młoda od niedawna mówi 'nie', u nas to było pierwsze słowo i słyszę je milion razy dziennie :-D ile ja bym dała, żeby dopiero się u nas pojawiło ;-)

reklama
Agabre, nikt do logopedy nie chciał iść, ja wkleiłam link o mowie dwulatka i tam coś o logopedzie było też, ale nie chodziło mi o to by iść, wklejając chodziło mi o to żeby dziewczyny się uspokoiły, bo wszędzie jak wół napisane, że jak rozumie polecenia to na tym etapie ok.
50 słów... oj, niektóre znają5 inne 500 ( Emi to pewnie więcej:-)), ilość słów raczej nie jest wyznacznikiem żadnym jeszcze na tym etapie.
Ze mną pracuje świetna logopedka i zawsze podkreśla żeby obserwować czy dobrze słyszyi i czy reaguje na polecenia a resztą u takiego Malca się nie przejmować. Ale mówiła też aby nie robić ćwiczeń na własną rękę. Ze nie ejst tak, że w razie co można robić, bo nie zaszkodzą- wiele z nich jak mowa rozwija się normalnie mogą zaszkodzić, uaktywniać nie tą partię mięśni - zwłaszcza wtedy gdy rodzice ćwiczą bez dokładnej i wielorazowej instrukciji i w efekcie ćwiczenie wykonują niedokładnie, angażują nie te mięśnie co trzeba i zamiast pomóc jeszcze szkodzą... W ogóle neguje też te ćw z wyciaganiem języka - u większości dzieci niepotrzebne i szkodliwe ( niby wręcz nasila wystawianie języka?). Nie wiem czy to racja. Ja pójdę za rok do logopedy, chociaż czasem martwi mnie wędzidełko, więc może pokażę koleżance go nieco wcześniej...

Aestima, ogólnie są dwie szkoły logopedyczne, ja z każdej wybieram to, co mi pasuje :) Jedna mówi, żeby dzieciom dać spokój i obserwować (o czym napisałam, żeby sprawdzać, czy słyszy i rozumie polecenia) i czekać aż zacznie mówić samo, jedynie wspierać tzw "zalewaniem mową" ćwiczyć słuch (muzyczny, fizjologiczny) uświadamiać dziecku, że mowa też ma swoje wyznaczniki i reguły. Druga szkoła mówi, że ćwiczenia artykulacyjne nie zaszkodzą a mogą pomóc. Nie mówię tu o ćwiczeniach z logopedą, ale ogólnie strojeniu minek przed lustrem i zabawach z języczkiem, odpowiednim oddechu :)

Co do ćwiczeń z wystawianiem języka, też bywa różnie. Jednym pomogą, innym nie, tak samo jak masaż twarzy (choćby po wylewach) są różne metody i logopeda sam wybiera te, które według niego są skuteczne.

Język z makroglosją zwłaszcza u dzieci z zespołem Downa, który prawie ciągle jest wystawiony poza buzię trudno jeszcze bardziej wyciągać i tu się zgodzę, że mogą takie ćwiczenia zaszkodzić, jednak jest sporo ćwiczeń dla dzieci z ekspanderami które przy odpowiednich ruchach rąk i języka jednocześnie pobudzają ośrodki mowy i dzięki ruchowi mowa jest przyspieszana. Podobnie działają rytmogesty i kreacje ruchowe (ośrodki mowy i ruchu w mózgu znajdują się w bezpośrednim sąsiedztwie i nawzajem się od siebie uczą), więc niektóre ćwiczenia są wręcz wskazane w określonych sytuacjach :tak:

Tak małych dzieci nie katuje się zazwyczaj typowymi ćwiczeniami, raczej właśnie zabawą, pracą nad oddechem, i uświadamianiem maluchom po co tak naprawdę mają język :tak:

Co innego ćwiczenia korekcyjne a co innego zabawy językowe, ortofoniczne i oddechowe :-D

Co do normy, to jakąś granicę trzeba postawić, więc tych kilkadziesiąt słów jest oczywiście umowna. Nie bez przyczyny refundowane są dopiero wizyty dzieci normalnie rozwijających się powyżej 5 roku życia :)

Agabre, reasumujac żeby robić ćwiczenia, to lepiej iść do logopedy niż na własną rękę czy na podstawie neta. Z tym językiem, to np mój brat zespołu downa nie ma a te ćw miał zakazane i niestety błąd robiła mama intensywnie smarując mu pod nosem czekoladą ze słoika ( jakże mu zazdrościłam:-D) i on to miał zlizywać. Logopedka potem zabroniłą tego ćwiczenia i dobrała inne, raczej takie, że język miał być wewnątrz buzi schowany:-D A minki- wskazane zawsze ale te myślę rodzice i dzieci robią intuicyjnie- przynajmniej my przed lustrem lubimy się wydurniać z Miesiem:-D

Sliva - ja też wystawiałam język "przy robocie" jak byłam mała - kołnierza nie śliniłam/obgryzałam. Dodatkowo w ramach skupienia wydawałam dźwięk syreny okrętowej, takie przeciągłe "iiiiii............" :-p
mama MATIEGO - ale Młoda kręciła głową od jakiegoś czasu, pierwsze słowo to było z dźwiękonaśladowczych "brum brum" - wogóle pierwsze - a z normalnych "tata" - wcale nie czuję się dziwnie w tego powodu bo "mama" - szczególnie dziś :baffled: - teraz w kółko.

ja tam się nie martwię brakiem mowy u Marysi tylko egoistcznie mi żal, że jeszcze nie gada. Tak bym chciała z nią normalnie porozmawiać i posłuchać jej cudnego głosiku:)

Aestima a czemu myslisz, że Miesio ma problem z węzidełkiem?

reklama
Bo mki wygląda na krótkie- brat miał podcinane a wydaje mi się, ze podobne miał. i język jak wystawia to tak ajkby nie do końca...

Do góry