reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozwoj naszych maluszkow

Dla Mam które martwia się, że dzidziole nie raczkuję i nie pełzają
Niemowlę 7 miesięcy - rozwój

guz3.gif
Dalszy przyrost wagi i długości ciała. Jeśli w ubiegłym miesiącu maluch nie zwiększył swojego ciężaru, w tym zapewne częściowo nadrobi opóźnienie. Może jednak nadal mało przybywać na wadze.
guz3.gif
Stopniowo zmniejsza się ciemię.
guz3.gif
Rosną następne ząbki; są to górne przyśrodkowe jedynki.
guz3.gif
Dalszy postęp w rozwoju ruchowym: dziecko leżąc na brzuszku próbuje pełzać. Położona przed nim zabawka jest dostateczną zachętą. Wyciąga rękę, ale nie może jej schwycić, bo przesuwa się do tyłu. Do tej pory maluch umiał pełzać okrężnie, poruszał się tak jak wskazówki zegara. Teraz może przemieszczać się do tyłu.
guz3.gif
Większość dzieci potrafi niezbyt długo samodzielnie siedzieć z wyprostowanymi plecami.
guz3.gif
Sprawne obracanie się z pleców na brzuch i odwrotnie jest konieczne dla kolejnych etapów rozwoju ruchowego, to znaczy siadania i raczkowania. Dobrym ćwiczeniem poprzedzającym nabycie umiejętności siadania jest podawanie rąk, by dziecko samo podciągnęło się z pozycji leżącej do siedzącej. Taka zabawa sprawia mu ogromną radość.
guz3.gif
Podtrzymywane pod paszkami podskakuje ("sprężynuje") z wielkim zapałem. Nie pozwala się położyć. Nie wydaje się być zmęczone nawet długotrwałym podskakiwaniem.
guz3.gif
Potrafi trzymać jednocześnie dwa przedmioty, po jednym w każdej rączce.
guz3.gif
Bawi się uderzając zabawką w stół lub brzeg łóżeczka. Uderzanie o podłoże jest ulubioną czynnością malucha.
guz3.gif
Trzymany przedmiot potrafi precyzyjnie obracać w rączkach.
guz3.gif
Drobne przedmioty wielkości guzika chwyta nadal całą dłonią, ale można zauważyć początki celowej pracy paluszków; u niektórych dzieci widać próby przeciwstawiania kciuka pozostałym palcom.
guz3.gif
Do tej pory maluch nie potrafił zgarniać pokarmu z łyżeczki, jej zawartość trzeba było wlewać do buzi. Obecnie dziecko zgarnia pokarm wargami (przestaje ssać łyżeczkę).
guz3.gif
Próbuje gryźć stałe pokarmy.
guz3.gif
Szuka wzrokiem zabawki, która mu upadła (do tej pory brało inną). Pamięta, że przedmiot istnieje, nawet jeśli go straciło z oczu.
guz3.gif
Gaworzy bardzo dużo, zmienia głośność i intonację, próbuje czasem powtarzać po dorosłych proste sylaby.
guz3.gif
Wyraźnie reaguje na swoje imię i emocjonalny kontekst, w jakim jest wypowiadane.
guz3.gif
Wesoło reaguje na swoje odbicie w lustrze i bada je z uwagą.
guz3.gif
Uwielbia zabawy w "a ku-ku", śmieje się radośnie, głośno.
guz3.gif
Wyciąga rączki, daje do zrozumienia, że chce być wzięte na ręce.
guz3.gif
Zaczyna mieć "swoje zdanie", np. odpycha się od dorosłego rączkami, gdy nie chce być przytulone.

reklama
No, gratuluję postępów dzieciaczkom :) a moja Hanula dzisiaj zaskoczyła mnie totalnie. Jak stoi w łóżeczku, to zaczyna się obracać w różne strony, puszcza jedną rączkę i tylko jedną się trzyma. Ostatnio odwróciła się pleckami do barierki i puściła obie ręce. Stała tak sama kilka sekund podpierając się jedynie pleckami. Jak tak dalej pójdzie to zacznie mi niedługo chodzić :szok: na szczęście barierka na schody już zamówiona :-)

O co mnie jeszcze ucieszyło - nauczyła się siadać z pozycji stojącej :-D

Zauważyłam :) Zamiast na plecki leci na pupę :D albo do pozycji czworakowania :)

no i się rozgadała :) zieś dzieś dzidzidzi nauczyła sie głosek miękkich ;)

Pisalam niedawno,ze Maja zaczela siadac bokiem z czworakow.Teraz siada juz bardzo czesto i juz bez podpierania sie siedzi:-)no i zaczela raczkowac,u rodzicow jest dywan na calej podlodze,wiec jest jej duzo latwiej niz ma panelach

wiec i ja sie malutkim wyczynem pochwale ;-) Misiula wola MA MA MA MA ;-) jak cos chce odemnie :-) czasmi to brzmi jak AM AM AM :-p i nie powie mama, tylko wlasnie takie AM AM AM AM AM az nie przyjde albo wlasnie MA MA MA MA MA MA MA

mrsmoon o nie moja droga, tobie sie tylko tak wydaje ze kazdy jest kazdym ;p
juz ona swoje wie i moze nawoluje tate jak jest tylko mama w poblizu juz Ty tak nie oczerniaj Majeczki ;-)

reklama
Do góry