reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozwoj naszych maluszkow

to są nowe umiejętności po skoku rozwojowym na przełomie 14-19 tygodnia:
Nowe umiejętności:

• Przekręca sie z pleców na brzuch lub odwrotnie
  • Próbuje raczkować
  • Podpiera się na rękach i podnosi tułów
  • Lubi ruszać ustami, wystawiać język
  • Może wziąć przedmiot do jednej reki i przełożyć go do drugiej
  • Wkłada rzeczy, rękę mamy, taty do buzi, żeby je zbadać, ugryźć
  • Próbuje uderzać zabawkami o stół
  • Zrzuca świadomie zabawki na podłogę
  • Szuka rodziców
  • Reaguje na własne odbicie w lustrze radością lub strachem
  • Reaguje na własne imię
  • Rozumie słowa
  • Wymawia nowe dźwięki vvv,sss, zzz, rrr itd
  • Używa spółgłosek
  • Wyciąga ręce, gdy chce by je podnieść
  • Cmoka ustami, gdy jest głodne
  • Odpycha butelkę/pierś, gdy sie naje
  • Może przesadnie reagować, np zakasłać jeszcze raz, gdy rodzice zareagowali na poprzednie zakasłanie
mój robi wszystko poza tymi podkreślonymi a już ma 6 mcy, czy mam się Waszym zdaniem martwić???

reklama
mamusia jeśli wejdziesz na jakakolwiek inna stronę to opisy będą zupełnie inne. To sa tylko orientacyjne przedziały czasowe. Marysia ma 7 meisięcy i nie robi kilku rzeczy z tych wymienionych. Są dzieci, które w wieku 5 miesięcy biegały na czworaka po dywanie a Marysia nadal nie potrafi samodzielnie siedzieć. Przyjdzie i na to czas kiedy będzie gotowa. Niczym się nie stresuj.

Mamusia nie martw się. Mój leniuszek też sie nie obraca z plecków na brzuszek, a ma już 7 miesięcy. Ćwiczymy obroty codziennie a ona nie chce sama. Nawet nasza pediatra nie widzi w tym jeszcze nic złego. Wiem, ze potrafi ale ona nie lubi leżec na brzuszku. Z brzuszka na plecki obrót opanowała do perfekcji.
Tak jak Trasia pisze każde dziecko jest inne i każde rozwija sie w swoim tempie. Neurolog do której chodzimy powiedziała, ze krew ją zalewa jak w internecie czyta w jakim wieku dziecko powinno wykonywać daną czynność, bo potem takie matki spanikowane przychodzą do niej i mówią że dziecko jest opóźnione w rozwoju, gdzie dziecko rozwija się jak najbardziej prawidłowo.

Bąki moje nie raczkują jeszcze, Choc Ania sie do tego szykuje i coraz bardziej robi sie gotowa do ruszenia, adas troche słabiej choc tez juz dupke w gorze trzyma i sie buja tylko musza zaapac o co chodzi z rekami. Ania siedzi sama sztywno bez podparcia, ale jak sie ja posadzi sama jnie usiadzie, Adas za to nawet jak sie go posadzi to nie usiedzi ani chwilki bez podparcia. Wyginaja sie i przeginaja, obracają, turlaja we wszystkie strony sprawnie i szybko. Adas rwie sie do stawania, nawet do fotelika sie go nie da wlozyc bo taki wyprostowany. No i pieknie rączki wyciągają zeby je na nie brac. Poza tym pieknie piszcza, fajnie ze sobą "gadaja" poza tym ciągna sie za wlosy, odbieraja sobie zabawki, zdejmuja sobie wzajemnie skarpetki i potem je zjadają:-D. Npo a teraz mam troche spokoju i moge popisac bo adasko dorwal sie do mojej komorki i rozpracowuje jakies gierki albo wlacza mi muzyczke co by mi smutno nie było;-):-D

Saffi jak najbardziej popieram :) Każde dzieciątko rozwija się inaczej i każde na swój sposób, nie ma co panikować, jeśli czegoś nie potrafi. Moja Hanka dłuuugo nie obracała się na brzuszek ani na plecki a jak załapała to z dnia na dzień turlała się po całej podłodze. Później długo bujała się tylko na dłoniach i kolankach (około miesiąca), bała się zrobić choćby jeden krok a tu z dnia na dzień po całym domu zasuwa. Teraz nauczyła się stawać w łóżeczku, ale siadać nie umie, tylko jak się zmęczy, to wyć zaczyna ;)

Mówić dłuugo nie umiała, żadnych sensownych głosek nie wymawiała. Pierwsze (poza piskami) około 6 miesiąca a teraz nawija mamamam bababa, sie, dzie, edzie, isi, grrrr, wszystko od razu. Czasami lepiej, kiedy okres przygotowawczy jest dłuższy, dziecko poczuje się pewnie i rozwój rusza pełną parą.

Takie moje spostrzeżenie, dajcie dziecku podłogę (ja kładłam na dywanie śpiwór rozłożony, żeby w razie upadku było miękko) i w różnych miejscach różne zabawki. Maluch jak się czymś zainteresuje, sam będzie się do zabawki rwał i kombinował :) Tylko jakieś kanty mebli poduchami obłóżcie :)

DSCF1764.jpg

Tak to wyglądało u mnie :) Meble obłożone zabawkami i poduszkami a w środku Hania :) jeszcze tydzień temu tak leżała :)

reklama
Dzięki dziewczyny :-)
Jak ja miałabym przejmować sie tym, ze moja Weronika nie robi w większości tych rzeczy, które robią Wasze maluchy to już dawno osiwiałabym lub wyłysiała ze stresu. Ona jest typem leniucha, pomimo wielu rzeczy, które powinny ja mobilizować do ruchu, jej się nie chce. Poza tym jest pulchniutka (niedużo ponad 97 centyl wagowy) więc to tez jej utrudnia. Ona rozwija się we własnym tempie i ja to widzę, ruchowo wolniej niz Wasze maluszki, ale spolecznie czy poznawczo jak najbardziej prawidłowo.

Do góry