reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

rozwój naszych kochanych pociech

IMG_6117.jpg Anik o coś takiego Ci chodziło? Gabryś śpi w ten sposób od dawna. Tzn jest to jedna z pozycji, nie że zawsze tak śpi. I chyba wszystko jest OK.

reklama
a czemu sie andav boisz nadpobudliwego dziecka? Jesli masz podstawy do obaw to nie dawaj mu ogladac TV do 3 r.z. i nie kupuj zabawek elektronicznych typu fisher price - ktore graja, swiece i ogolnie po dluzszej chwili wywoluja u doroslego oczoplas - wtedy dziec nie bedzie "przestymulowany" (niektore dzieci tak reaguja) i powinien byc spokojniejszy ;-)
kugela nie zgodzę się z Tobą co do tych zabawek ;-)
Każda zabawka jeśli jest kolorowa i się rusza może wywołać oczopląs u dziecka ;-):-D:-D
Nadpobudliwość ma wiele przyczyn ,a zabawki FP na pewno nie należą do żadnej z nich .No chyba ,że maluch bawiłby się nimi z 10 g na dobę codziennie przez miesiąc nie mając innych zabawek .
Nadpobudliwość zależy od szybkości przetwarzania bodźców przez mózg i dostosowania tej pracy do okoliczności i sytuacji .
W tej chwili nasze maluszki należy wyciszać masażami ,a nie odbieraniem dziecku bodźców sensorycznych .
Dziecko nadpobudliwe nie musi mieć zabawek FP ponieważ samo się stymuluje ruchem,biciem,klepaniem,dociskiem rąk i nóg do podłoża oraz kolorem kolorem czyli wszystkim co je otacza.:sorry:

U nas takie ułożenie z mocno odwiedzioną głową do tyłu świadczy właśnie o wzmożonym napięciu mięśniowym w obrębie obręczy barkowej ;-)
Do tego podczas wypierania w górę główki w pozycji na brzuchu mała czesto zaciska jeszcze piąstki ale też nie zawsze.

Pełzanie a przemieszczanie się to 2 rózne rzeczy .Dziecko pełza najpierw do tyłu lub do przodu jak gąsienica,potem staje na czworaka i następnie zaczyna raczkować.:-p

Nadpobudliwość zależy od szybkości przetwarzania bodźców przez mózg i dostosowania tej pracy do okoliczności i sytuacji .

No wlasnie - z tym sie zgodze. Slyszalam rowniez, ze zbyt wczesne i intensywne ogladanie TV i innych "migoczacych obrazkow" przyczynia sie do nadpobudliwosci tudziez wzmacnia istniejaca. I podazajac ta logika wydaje mi sie, ze zabawki FP i w typie FP (na pewno nie wszystkie, nie na wszystkie dzieci a i czas zaby odgrywa tu znaczaca role) moga dzialac podobnie. Mnie wiele z nich meczy i nuzy a jako dorosla jestem zahartowana na elektronike :baffled: No ale ja jestem taki "stary grzyb" i wole, zeby dziecko mialo cymbalki niz yamahe (yamaha tez moze byc o.k. ale dla starszych dzieci) :-p:-)

Jak się np. bawi na macie i wyrzuci sobie zabawkę to chce ja z powrotem więc wyciąga raz jedną rączkę w jej kierunku- widzi, że nie dosięga, to drugą rączkę ciągnie do zabawki i tym sposobem powoli przemieszcza się w jej kierunku.

u nas jak coś poleci dalej to wyciaga raczke a jak nie dosięga
to się drze na caly dom! o!:growl:

Mój też czasami leżąc na brzuszku zaciska piąstki, przy podnoszeniu, ale to sporadycznie. O oklepywaniu otoczenia nawet nic nie mówię :-p
Yolanta no właśnie coś takiego :-D tylko mój ma prosto nóżki przy tym :-D

Dobra, a jak rozpoznać nadpobudliwość u takiego maluszka?:confused::confused::baffled::shocked2:

u nas jak coś poleci dalej to wyciaga raczke a jak nie dosięga
to się drze na caly dom! o!:growl:

hahahah u nas dokladnie tak samo wyglada- mu sie nawet nie chce obracac- jak fiknie na plecy to drze sie zeby go na brzuch obrucic albo popchnac - hrabia jeden i leniuch:-D

reklama
Do góry