reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

rozwój naszych kochanych pociech

reklama
Cieszą bardzo te postępy a z drugiej strony to jakoś tak odrobinę przerażają- że to wszystko się tak szybko dzieje. I ani się obejrzymy a już koleżanki i koledzy w piaskownicy będą ważniejsi niż mamy ;-)

Z jednej strony człowiek się czasami wkurza, że maluch potrzebuje takiej uwagi i bliskości, a z drugiej - jeszcze trochę i zrobi papa z piłką pod pachą ;-) tak źle i tak niedobrze :-p

To u nas Kuba przeszedł wczoraj pół pokoju najpierw trzymając się sofy, później stołu i na końcu krzesła:tak:. A mam do was pytanie dziewczyny czy Wasze maluchy wkładają sobie już stopę do buźki? Bo na ostatniej wizycie spytała nas o to pediatra i jak powiedziałam, że może i próbuje, ale z racji, ze ma niezłe balerony to mu to średnio wychodzi to lekarka się bardzo zdziwiła i powiedziała, że mamy ćwiczyć pod tym kątem ( w sensie na przemian nóżki do łokcia). Co o tym myślicie – czy to nie przesada? Przecież jak będzie chciał to chyba sam włoży? Czy ja muszę to z nim specjalnie ćwiczyć? Czy to jest ważny etap w rozwoju ruchowym?

Katasza mnie przerażają te postępy, ale raczej pod kątem siniaków :-) Bo Kuba nie za bardzo chce pojąć, że na chwilę obecną puszczając się dwoma rączkami niekoniecznie uda mu się ustać i jest płacz bo albo upadnie zadkiem na zabawkę albo się frustruje bo znowu musi się dźwigać w górę.

ło ludzie!!! ;-) ale zdolne te nasze dzieciaczki, idą do przodu jak burza. gratulacje!!
Kattul - co do wkładania stóp do buzi - w sumie nie doczytałam w jakim sensie jest to ważne, ale pamiętam, że jak mała miała około 5 miesięcy to lekarka do której jeździmy regularnie na kontrolę zapytała, czy bawi się stopami i czy wkłada do buzi.

wkładanie stóp do buzi i przeciąganie nóg naprzemiennie jest bardzo ważne ,bo przecina się linię ciała.Wtedy następuje współpraca dwóch półkul mózgowych .
To bardzo ważny etap u dzieci nieraczkujących bo występuje naprzemienność tzn lewa nóżka prawa rączka ;-) i częściowo zastępuje raczkowanie .;-)

Rozwija stawy biodrowe i wzmacnia mięśnie regulując ich napięcie .

Ostatnia edycja:
No zdolniachy te dzieciczki jedne już chodza inne już się kręcą ,a jeszcze inne raczkują,pełzają wstają,siedzą.I każde we własnym stylu.Gratulacje dla wszystkich :-)

reklama
Do góry