reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozwój naszych dzieci

czy Wasze dzieciaczki powtarzają już usłyszane wyrazy-takie trudniejsze? bo moja Oliwka mówi tylko pojedyncze słowa.No nie wiem czy nie za mało mówi:

mama, tata , baba, dziadzia , ciocia , nie , to , tam , gdzie, bela -o nasz pies

dzidzia , dzieci , kaka -kaczka, muu -krowa , kladia - klaudia jej kuzynka , mniam- dobre i głaszcze się po brzuchu , asia , trochę niewyraźnie kotek i piesek ,
no i bardzo dużo mówi wrecz nadaje ale po swojemu że niesposób jej zrozumieć-wszyscy się smieją że to tak brzmi jakby mówiłą po chińsku :tak::tak::tak::-) i ostatnio już w sumie od dwóch dni mówi Peppa -bardzo wyraznie,jej ulubiona bajka swinka peppa.I to na tyle.

Pytam sie dlatego bo mojej znajomej córeczka które jest Od mojej Oliwki starsza tylko o 2miesiące mówi już praktycznie wszystko,powtórzy każdy wyraz i mozna z nią normalnie już rozmawiać,wie co chce powiedzieć,odpowiada na pytania,Umie odpowiedzieć jak ma na imię,nazwisko i że ma roczek.Strasznie szybko się rowija.

Trochę zazdroszczę bo nie mogę się doczekać kiedy moja gwiada zacznie tak pieknie mówić :-)

reklama
czy Wasze dzieciaczki powtarzają już usłyszane wyrazy-takie trudniejsze? bo moja Oliwka mówi tylko pojedyncze słowa.No nie wiem czy nie za mało mówi:

mama, tata , baba, dziadzia , ciocia , nie , to , tam , gdzie, bela -o nasz pies

dzidzia , dzieci , kaka -kaczka, muu -krowa , kladia - klaudia jej kuzynka , mniam- dobre i głaszcze się po brzuchu , asia , trochę niewyraźnie kotek i piesek ,
no i bardzo dużo mówi wrecz nadaje ale po swojemu że niesposób jej zrozumieć-wszyscy się smieją że to tak brzmi jakby mówiłą po chińsku :tak::tak::tak::-) i ostatnio już w sumie od dwóch dni mówi Peppa -bardzo wyraznie,jej ulubiona bajka swinka peppa.I to na tyle.

Pytam sie dlatego bo mojej znajomej córeczka które jest Od mojej Oliwki starsza tylko o 2miesiące mówi już praktycznie wszystko,powtórzy każdy wyraz i mozna z nią normalnie już rozmawiać,wie co chce powiedzieć,odpowiada na pytania,Umie odpowiedzieć jak ma na imię,nazwisko i że ma roczek.Strasznie szybko się rowija.

Trochę zazdroszczę bo nie mogę się doczekać kiedy moja gwiada zacznie tak pieknie mówić :-)
Moj synek nie mowi ani jednego slowa nawet ma-ma wiec chyba nie powinnas az tak sie martwic ze mowi "tylko" pojedyncze slowa.

Agnes, roznie dzieci mowia w tym wieku. ten temat jest na naszym watku drazliwy i czesto poruszany:baffled:
uwazam, ze Oliwia mowi sporo. najwazniejsze ze chce powtarzac, ze cos po swojemu gada.

rozmawialm wczorja z kolezanka, ktorej synek w IV skonczy 2 latka i on mowi: mama, baba, dada, tata

natomiast innej kolezanki synek, mlodszy od Julitki o 3 tyg chetnei powtarza slowa, jesli sa trudne,,to chociaz poczatek i o wiele ladniej mkowi od Julitki. nie ma reguly

doti- wielkie gratulacje dla oskarka! zobaczysz, ze teraz z kazdym dniem bedzie robil postepy :tak:
agnes- nie masz sie czym martwic. zreszta dziewczyny juz pisaly :-D

Hruda zapytam się tylko o coś :) dziecko częściej mówi np -mama- jeżeli więcej czasu spedza z mamą??
Jesli dzieckiem opiekuje sie caly czas tylko jedna osoba - mama - dziecko moze nie kwapic sie do wolania mama. Ale jesli w jego otoczenieu nawet wieczorem ale regularnie pojawia sie osoba trzecia tzn staly opiekun wtedy bedzie nusial wyroznic i pewnie dlatego nazywa! Ale nie znaczy to pewnie ze akurat musi byc to slowo mama.

Stas przechodzi siebie jesli chodzi o mobilnosc. Podsuwa sobie rozne przedmioty jak krzesla, stoliki edukacyjen, jezdziki a takze kubel na smieci zeby wdrapac sie na szafke. Nauczyl sie takze wdrapywac po otwartych szufladach na komode. I jak mu zabronie wdrapywac sie na jeden przedmiot bez szemrania biegnie po nastepny - nic go nie zatrzyma!
Kombinuje jak moze...lacznie z przesawieniem kratki na kuchence gazowej ( wylaczonej:sorry2:) zeby dorwac daleko stojacy garnek:szok:

reklama
Oskarek właśnie mnie bardzo zaskoczył. Moja mama "uczy" go angielskiego i puściła mu lekcje dla maluchów. Były tam wymieniane różne imiona. Jak powiedzieli "Peter" to Oskarek zaczął wołać "tata, tata" :-D:tak: Nietrudno sie domyślić, że ja tak wołam Piotrka :-D

Do góry