reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzenie diety Maluszka

Oliwia rzeczywiście można się w tym pogubić ;-)

Mam pytanie - ile na jeden posiłek powinno zjadać dziecko? I skąd wiecie ile zjada ugotowanej przez Was zupki, mierzycie to jakoś?
Chodzi mi o to, żeby nie dawać dziecku za dużo na raz.
I jeszcze czytałam gdzieś, że powinno się dodawać do zupek odrobinę kleiku? Pierwsze słyszę o czymś takim :eek:

reklama
EDYSIEK ja kiedyś dosypałam kleiku bo mi się za rzadka zupa zrobiła,ale nie daję normalnie,za 2tygodnie planuję dodawać kaszy manny jako wprowadzenie glutenu;-).
Ja zostawiłam sobie słoiczki po obiadkach kupnych i jak gotuje na 2dni to przelewam do słoiczków.A jak wlewam z garka to wcześniej sprawdziłam dokąd sięga w miseczce 125ml wody i tyle lałam zupki potem;-)

OLIWIA te normy każda firma oznacza inaczej,u nas w Polsce pozno się wprowadza niektóre warzywa,jak kupiłam słoiczki z roosmana ich niemieckie to po 4miesiacu mamy wołowinkę z brokułami,jarzynki z kluseczkami a nasze po 4miesiacu to marchew,ziemniak i dynia strasznie ubogie.Ja wprowadzam po troszku wszystkiego i obserwuję.

Ostatnia edycja:
Z tymi normami to jest roznie - kazdy robi jak chce. Niestety nikt nie jest w stanie podac "sztywno" od kiedy co i jak dziecko moze jesc. Kazde dziecko jest inne, jedne zaczynaja wczesniej jesc a inne pozniej. Generalnie mozna cos przyjac, schemat zywienia, ale nalezy glownie obserwowac dziecko i jego potrzeby.

EDYSIEK zbieraj słoiczki po koncentracie pomidorowym,moja zaraz bedzie jadła 190ml a tyle ma większość koncentratów,zamrażałam tak słoiczki.

Kupię małej kilka słoiczków tak dla urozmaicenia diety np.z dynią bo tej nie mam na ogródku.
Milenka zastanawiałam się w czym mrozić, a można w słoiczku, akurat na raz.

A jeszcze napiszcie co robicie jak dziecko mozołu się przy jedzeniu i zanim zje to wystygnie, dajecie zimne ?

Mam pytanie ....są u mnie teraz na wsi są pyszne jabłka i czy jak zrobie z nich marmoladkę (bez cukru oczywiscie) to jak zapasteryzuje to ile mniej wiecej mogę to trzymać ? Bo dopiero po 5 września mogę mu to podawać? Tak samo z brzoskwinią.

Sent from my iPhone using Forum BabyBoom mobile app

Ostatnia edycja:
Mika pasteryzowane postoją kilka miesięcy :tak:
Mój tato narobił wnusi jabłuszek w słoiczki, tyle że on robił jabłka w parowniku a potem jeszcze pasteryzował. Będzie miała Kinia na całą zimę :-) A dla odmiany kupię jej jakieś inne deserki.

A robiłyście może malinki ? Bo też mamy swoje :)

Sent from my iPhone using Forum BabyBoom mobile app

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry