reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Rozszerzenie diety Maluszka

MARCIA moja w nocy dziś 2butle mm zjadła to kaszke zrobiłam tylko na 2miarki mleka,więc myślę że bez mm też można spokojnie dać

reklama
Dziewczyny powiedzcie mi cos ,zaczelam mlodej wprowadzac gluten jakies dwa tygodnie temu,co rano dostaje kaszke/owsianke z bobovity,niewiem czy to jest zwiazane z tym glutenem ale ona od tamtego czasu robi kupki bardzo twarde,jeczy przy robieniu kazdej z nich ale nie widze zeby ja brzuszek bolal czy cos podobnego....niewiem czy mam ten gluten odstawic narazie czy kontynuowac??? co myslicie :baffled:

kisiel mleczny

mleko modyfikowane (takie, jakie podajesz)
- 150 ml wody
- pół żółtka
- płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej

Należy odmierzyć mleko jak do 150ml wody ale rozpuścić je w 3 łyżkach wody (przegotowanej oczywiście albo wody Gerber). Do pozostałej wody dodaje się żółtko (surowe) i mąkę ziemniaczaną i zagotować cały czas mieszając, inaczej się zetnie. Wlewamy do tego mleko. Na wierzch można położyć owoc, który już jest w diecie dziecka.

KISIEL OWOCOWY Z SOCZKU
- ½ butelki soczku
- 1łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 50-60 ml wody
- ewentualnie odrobina cukru
Zagotować wodę z ewentualnym dodatkiem cukru, w chłodnym soczku rozmieszać mąkę ziemniaczaną i wlać do gotującej się wody.

Dziewczyny powiedzcie mi cos ,zaczelam mlodej wprowadzac gluten jakies dwa tygodnie temu,co rano dostaje kaszke/owsianke z bobovity,niewiem czy to jest zwiazane z tym glutenem ale ona od tamtego czasu robi kupki bardzo twarde,jeczy przy robieniu kazdej z nich ale nie widze zeby ja brzuszek bolal czy cos podobnego....niewiem czy mam ten gluten odstawic narazie czy kontynuowac??? co myslicie :baffled:

Wiesz co, a może za dużo cukru jak dla niego w tych kaszkach??? Pamiętam jak mi położna na początku mówiła o herbatkach, że niby na brzuszek pomoga ale nie za dużo i nie często bo zaparcia od cukru.

dziewczyny a podajecie sól dzieciom? w malych ilosciach? jesli nie sol to jakie przyprawy? moj nie lubi chyba mdlych potrw, probowalam z brokulem to nasza zupka (dla nas zronbila z odrobina soli i imbiru) sie zajadal a swojej ruszyc nie chcial.

Dosalania i dosładzania zamierzam unikać jak najdłużej. Ani grama soli nie dawałam i jeszcze nie przyprawiałam niczym skoro zjada w miarę chętnie.

Niunia u nas też kupki są twarde i myślę, że jest to kwestia zmiany diety i mniejszej ilości spożywanych płynów, bo Julek nic mi nie chce pić i jedynymi jego płynami są te spożywane w posiłkach.

L-oka ja też nie dodaję przypraw do posiłków Młodego. Ewentualnie czasami z naszego obiadu daję mu posolone ziemniaki.

A jak podajecie żółtko? Samo czy dodajecie je do posiłków?

reklama
U nas najdłużej jak się da będzie bez soli i cukru.

Kupy takie zbite i twarde Ewa miała na początku rozszerzania diety, ograniczyłam trochę marchewkę, więcej pije niż na początku (do zupy i kaszy wypija po ok 100 ml herbatki), do owoców się przekonała i kupy się unormowały.

Żółtko daję z zupą przeważnie. Ostatnio trochę mi się o tym zapomniało:zawstydzona/y:. Lecę jajo gotować

Do góry