reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Rozszerzanie diety naszych maluszków

Pinula :tak:

Suma sumarum to chodzi o to, że słoiczek to WYBÓR matki- który moim zdaniem nie powinien być poddawany wogóle dyskusji. Tak samo jak karmienie piersią/butlą, uzywanie danych kosmetykow, czy pozniej np. tok nauczania. A jednak na tym forum zauważyłam nie ma wolnego wyobru..do niby jest ale poprzedzony negatywnymi komentarzami ( "chce kupic te kosmetyki"- złe ! toksyczne! szkodliwe! chce karmic butla- złe! szkodliwe!, chce karmic słoiczkiem- złe i jeszcze szkodliwsze!;) ),a trzeba miec na uwadze, ze wchodzi tu masa niezalogowanych uzytkownikow szukających informacji a ktorym nie potrzebnie "wjezdza sie na banie" takimi dyskusjami ;-) Bo to wybor kazdego rodzica jak bedzie chował swoje dziecko. :blink:

No więc zaczynami rozszerzanie diety.

Byłam w Polskim sklepie po kaszkę- to tylko niewielki polski sklep a z tymi kaszkami można było dostać oczopląsu o tak :baffled: Bobovita, po 4 msc,kaszka ryżowa , wersja bezglutenowai po 5 rodzajów w niebieskim opakowaniu i żółtym, banan, brzoskwinie, maliny, wieloowocowe, jablkowe.....no i kaszki na noc i tą wybrałam ;-) Po pierwsze dlatego, że właśnie na noc chce dawac kaszę a po drugie ta jedyna była już z mlekiem modyfikowanym i dodawało się wodę, do tych innych trzeba było dodać mm a skoro karmie nim okazjonalnie to troche za dużo zachodu.

No to wieczorem start z kaszką i chyba mu smakowało bo potem staral się jak mógł tym jęzorkiem zawinąc ja do środka a nie wypluć :-D I otwierał dziubka po jeszcze więc super ;-)

Teraz ok poludnia sloiczek marchewkowo- ziemniaczany, po weekendzie cos na osłodę - jabłuszko ;-)

reklama
Angel z sumą sumarum się zgadzam :-D
A to że ktoś pisze że coś jest wg niego albo nawet według badań "szkodliwe" to chyba dobrze :tak: Bo dzięki temu mamy szerszą wiedzę . I możemy lepsze decyzje podejmować . Nikt przecież nikogo do niczego nie zmusza .
Jak już pisałam każdy ma swój rozum i nim się powinien kierować .
Mnie nie przeszkadza jak ktoś wrzuca linki czy coś komentuję , albo się z tym zgadzam albo nie ,ot po prostu
Bo chyba na tym między innymi forum polega :tak:

u nas sukces ! maks zalapal zupke marchewkowa z ryzem co mnie niesamowicie ucieszylo bo od kilku dni przyswajalam go z marchewka i bylo to maksymalnie - 2 lyzki .... oczywiscie o ile bo czesc ladowala w roznych miejscach :D
dzisiaj poszedl nam prawie caly sloiczek zabrudzen nie az tak wiele :-D no i dumna jestem nieslychanie z mojego malucha - bo spodobalo mu sie jedzenie lyzka i swietnie mu to szlo :happy: sloiczek zjedzony w 30 min :rofl2:

co do sloiczkow itd to Angel jak najbardziej popieram
ja sama bede kombinowac z tym co mam w spizarni a reszta sloiczki ktore i tak juz zakupilam - hippkowe bo z tego co mi wiadomo i sie oglaszaja nie sa robione na genetycznie modyfikowanych warzywach owocach i zbozach i gdzies podswiadomie mnie to pociagnelo :)

Zaryzykowałam słoiczek ziemniaki ze szpinakiem i było błe, błe i odruch wymiotny... po pierwszej łyżeczce... amina taka, że o mało nie padłam ze śmiechu :-D :rofl2: szpinaku nie lubimy... za to w każdym daniu musi być marchewka
czy któraś robi jakieś"ciekawsze" smaki niż marchwiowo-ziemniaczano-ryżowy?

ja dzisiaj robię Mani zupkę marchewa, ziemniak i koperek:D a jutro spróbujemy buraczki solo, z dziadkowej działki, więc super mega eko:)
u mnie króluje marchewkowa z ryżem Hippa, jabłuszka z jagodami tak łoooo, strasznie ubogi repertuar tych słoiczków dla maluchów po 4 mies., więc będziemy same modzić i dodawać ziółka różne i inne koperki:)

Przeleciałam wątek i dalej nic nie wiem :D Wy już zaczęłyście podawać inne pokarmy, nas to czeka niedługo (jak skończymy 6msc czyli za jakieś 2 tygodnie). Do tej pory cyc wystarczył co 3godz 5-6 razy dziennie w nocy nie jemy. Powiedzcie mi dziewczyny konkretnie jak przyjdzie ta pora co mu dać pierwsze? Samą marchewkę? Podoba mi się ta zupka pierwsza co kindzia na 1str wstawiła :-) Kaszki, kleiki jednak chyba nie na początek? Takie zagęszczanie mleka to chyba jak dziecko się nie najada a że ewidentnie widać że Damianowi wystarcza to nie muszę mu zagęszczać? Tak więc co? Podstawą dalej będzie mleko a co dodatkowo? Napiszcie jak to u was było.

ha, a ja dopiero przeczytałam cały watek i burzę słoiczki kontra eko na poprzednich stronach:D Ja dzisiaj pierwszy raz ugotuje Mani warzywa sama, bo dopiero takie "eko " dostałam a poza tym mam starszną ochotę dosmaczyć Mani te smaki co zna jakimiś koperkami, bazyliami czy pietruszką:D Ja podaję słoiczki i jestem przekonana, że są dobre, tak samo jak jestem przekonana, że warzywa z działki dziadkowej też są dobre dla mojego dziecka, grunt to przekonanie mamy do tego co podaje dziecku:D
Na przykład do tych kaszek bobovity nie jestem przekonana bo strasznie sztucznie dla mnie pachną, wyglądają i smakują, więc będziemy podawać pewnie kaszki Holle jak Mania skończy 6 mies, a później jak będzie starsza już wszystkie zwykłe jak będzie mogła jeść gluten - wszelkie manny, kuskusy, jaglane, perłowe, quinoa, ojej już się doczekać nie mogę:D
Zresztą Mania chyba intuicyjnie tych kaszek bobovity nie chce jeść, raz jej dałam i minę miała rzadką, więc nie naciskałam, no ale cóż się dziwić dziecku jak dawałam jej kaszkę bez przekonania, że jest dobra dla niej;D

Renia ja zaczęłam od marchewki bobovity, przez kilka dni, później poszła chyba marchewka z jabłuszkiem, następnie marchewka i ziemniak i chyba dynia i ziemniak, a później marchewa z ryżem i to jest hit! zupka jarzynowa hippa też jest okej chociaż zalatuje kalafiorem i mina małej nietęga przy pierwszej łyżeczce. Czasami po południu już teraz po miesiącu słoiczkowania podaje jej jakiś deserek na spróbowanie, ale jakoś woli póki co warzywka. Żadnych kaszek i kleików jeszcze nie podaję. Podstawą jest mleko u mnie cały czas a te słoiczki to taka zabawa.
Ja jakoś lajtowo podchodzę do tematu, bo wychodze z założenia, że i tak mleko matki to podstawa do końca 1 roku, więc jakoś nie stresuje mnie schemat żywienia, ale to pewnie skutek lektury BLW:) kilka razy dałam już Mani arbuza do possania i była zachwycona:D

aha i do tych zupek dodaję kaszkę manną gotowaną na wodzie coby gluten wprowadzić.

Ostatnia edycja:
Witam
Przepraszam ze sie tak wtrace we watek ale mam pytanie do mam ktore juz podaja jedzonko:tak:Nie pamietam juz tak to bylo z synkiem.Daje juz od kilku dni zupki z ziemniaka i marchwi,wczoraj dolozylam kawaleczek piersi z kurczaczka....zastanawiam sie nad kupkami bo hcyba juz powinny byc ciut inne po jedzonku mimo ze nie je duzo...:nerd:sa caly czas takie same.jak jest u Was?moze to za malo jeszcze:dry:

Angel ja dalam jabluszka sprobowac,starlam troche i zaraz plamka pod okiem wyszla,w trakcie jedzenia:sorry2:Kupowalas tu jakies sloiczki?u nas wrecz przeciwnie,wybor jest duzy az w szoku jestem ze to juz 4mies mozna dawc:sorry:kupilam 3sloiczki w tym owoce zobaczymy czy cos wyskoczy:sorry2:

Ostatnia edycja:
hmmmm u mnie już zupke jarzynową jadła i polubiła pół słoika zjada :nerd: jabłko , banana nie bardzo , daje soczki do picia ale z wodą je troche rozcieńczam, i kaszke mleczno ryżową daje i jak narazie problemów z kupami nie ma, brzuszek nie boli, nic nie wyskoczyło więc jest dobrze. No ale kupki sie faktycznie troszke zmieniają po tych słoiczkach u nas ciemniejsze i bardziej "zbite" hehe :p

reklama
Do góry