A Rafał na chyba jakieś dolegliwości żołądkowe przez już trzeci dzień. Budzi się z płaczem, niby już przysypia i znowu w płacz. Kupke dziś robił ze dwa razy ale "mądra" mamusia w wigilie oczywiście musiała spróbowac kapusty z grzybami i uszka więc teraz ma.
reklama
Ewitko zgadzam się z Tobą w 100% bo tez próbowałam tylko że w dzień bo wieczór nie mamy problemów i skończyło sie na tym że nawet wieczorem nie chciał do łóżeczka. Od tamtej pory nie próbuję. W dzień śpi w wózku zazwyczaj. No i ostatnio zasypia na rękach u babci. Pięknie!!!! Sama na siebie bicz kręci bo ja przecież wracam do pracy.
Dziewcyzny wcale nie mówię że to jest łatwe. Wręcz przeciwnie, uważam że to jest naprawdę ciężka próba dla rodziców i dla dziecka.
Ale ustalony plan dnia, ze stałymi godzinami posiłków i drzemek, przewidywalność, stałe miejsce na sen to bardzo ważne rzeczy dla dziecka. Oczywiście da się i bez tego. Większosć dzieci wyrasta z tego, ale część nie - i przyjdize się zmierzyć z problemem prędzej czy później.
Aga
Ale ustalony plan dnia, ze stałymi godzinami posiłków i drzemek, przewidywalność, stałe miejsce na sen to bardzo ważne rzeczy dla dziecka. Oczywiście da się i bez tego. Większosć dzieci wyrasta z tego, ale część nie - i przyjdize się zmierzyć z problemem prędzej czy później.
Aga
Lapis Lazuli - jeśli po odstawieniu mleka się nie poprawi, to się nie katuj tylko jedz nabiał, potrzebujesz tego - możesz zrezygnować ze świeżego mleka, ale twarożek, jogurty są Ci potrzebne. Już lepiej karmić dziecko mlekiem modyfikowanym niż samej rozwalić sobie zdrowie - za dwa lata już nikt nie będize pamiętał czy karmiłaś piersią, a Ty nie będizesz mogła się schylić bo będizesz mieć rozwalony kręgosłup, albo sama nie wiem co.
Co do ryb polecam filety z soli bo nie mają ości. Panga niestety miewa całkiem sporo. Dawałam też pstraga ale już jak Igu był starszy trochę no i trzeba nieźle sięnaprawcwać żeby ości oddzielic. Ale gotowany jest pyszka.
Pzdr
Aga
Co do ryb polecam filety z soli bo nie mają ości. Panga niestety miewa całkiem sporo. Dawałam też pstraga ale już jak Igu był starszy trochę no i trzeba nieźle sięnaprawcwać żeby ości oddzielic. Ale gotowany jest pyszka.
Pzdr
Aga
No a lepiej wcześniej, bo jak dizecko już będize umiało samo wstawać i stanie się jeszcze mniej chętne do współpracy, silne i ciężkie, to może być dopiero hardcore - wtedy może się okazać że trzeba czekać do wieku 2-3 lat kiedy będize można mu conieco wytłumaczyć....
Aga
Aga
baba.j.aga
Entuzjast(k)a
a ja zdecydowałam się całkowicie odstawić...odstawianie na pół gwizdka dla mnie nie ma sensu, bo i tak nie zamierzałam karmić długo(a kiedyś trzeba w końcu podjąć tą próbę:-()- a wiadomo że im później tym gorzej
od 3 nocy zasypia bez cyca ( na rękach taty lub przy butelce). Pierwsza noc budził się tak jak "przy cycu", drugiej było już super- obudził się o 2 (tata poprzytulał i zasnął)a potem o 6...dałam mu ściągnięte meko i zasnął
i wydawało się że następna noc tez taka będzie..."ALE NIE" BO IGOR SIĘ ROZCHOROWAL (katar i gorączka)...
eh, że się tak zeszło razem bezsensu z tym odstawianiem:-(
trochę mi smutno, że nie może już się tak słodko wtulić i zasnąć...
(...)czasem się zapominam i są sytuacje w których "chcę mu dać" zwłaszcza teraz jak jest taki bidulek ledwo żywy:-(
...ale kiedyś trzeba
no i jeszcze jedno, dla mnie karmienie piersią poza tymi chwilami -słodkiego zaśnięcia i uśmierzeniem wszelkich smutków, nie kojarzy mi się pozytywnie
od 3 nocy zasypia bez cyca ( na rękach taty lub przy butelce). Pierwsza noc budził się tak jak "przy cycu", drugiej było już super- obudził się o 2 (tata poprzytulał i zasnął)a potem o 6...dałam mu ściągnięte meko i zasnął
i wydawało się że następna noc tez taka będzie..."ALE NIE" BO IGOR SIĘ ROZCHOROWAL (katar i gorączka)...
eh, że się tak zeszło razem bezsensu z tym odstawianiem:-(
trochę mi smutno, że nie może już się tak słodko wtulić i zasnąć...
(...)czasem się zapominam i są sytuacje w których "chcę mu dać" zwłaszcza teraz jak jest taki bidulek ledwo żywy:-(
...ale kiedyś trzeba
no i jeszcze jedno, dla mnie karmienie piersią poza tymi chwilami -słodkiego zaśnięcia i uśmierzeniem wszelkich smutków, nie kojarzy mi się pozytywnie
Dziewczyny ile powinno jesc juz 7mczne dziecko? MOja je tak
8 cyc
11/12cyc
13/14 pol sloiczka obiadku pol deserku
14.30 cyc
16cyc
18.30 cyc
24 cyc
2/3cyc
5/6cyc
ale mam ostatnio jakos malo pokarmu...wczoraj np nie moglam jej uspac po wieczornym karminiu,dopiero jak dalam jej drufgiego cyca to zasnela
a mleko modyfik.traktuje troche po macoszemu troche jako zabawke...
czy ona nie je za malo?
8 cyc
11/12cyc
14.30 cyc
16cyc
18.30 cyc
24 cyc
2/3cyc
5/6cyc
ale mam ostatnio jakos malo pokarmu...wczoraj np nie moglam jej uspac po wieczornym karminiu,dopiero jak dalam jej drufgiego cyca to zasnela
czy ona nie je za malo?
baba.j.aga
Entuzjast(k)a
według mnie w tej diecie zdecydowanie brakuje zbóż(kaszek chociażby)
...no wg. mnie dziecko w tym wieku powinno przyjmować więcej posiłków "z zewnątrz" (cycek może stanowic "dodatek")--->ALE TO TYLKo OPINIA LAIKA ;-):-)
ja cycka dawałam rano (jako takie przedśniadanie
potem kaszka koło 11
14 obiad (cały słoik lub prawie cały)
koło 17 deser
koło 20 kaszka
cycek był w tzw.międzyczasie w ciągu dnia, do zasypiania no i w nocy
...no wg. mnie dziecko w tym wieku powinno przyjmować więcej posiłków "z zewnątrz" (cycek może stanowic "dodatek")--->ALE TO TYLKo OPINIA LAIKA ;-):-)
ja cycka dawałam rano (jako takie przedśniadanie
potem kaszka koło 11
14 obiad (cały słoik lub prawie cały)
koło 17 deser
koło 20 kaszka
cycek był w tzw.międzyczasie w ciągu dnia, do zasypiania no i w nocy
M.M
Mamusia majowa'07 :)
U nas też już więcej niebutelkowych smakołyków, bo małemu się już ciągnać nie chce ;-) zaprzyjaźnił się na dobre z łyżeczką
mleczko z butli jest tylko na śniadanie o 8, ale mało zjada bo od razu chce sie bawić i nie chce mu się ciągnąc ze smoka tylko się rozgląda
o 11 purre ryżowe Misiowy ogródek 200ml
o 15 obiad 180-220 ml zupki lub obiadku itp
o 18 deser 130ml
o 20:45 kaszka 250ml
Tak to u nas wygląda ;-)
mleczko z butli jest tylko na śniadanie o 8, ale mało zjada bo od razu chce sie bawić i nie chce mu się ciągnąc ze smoka tylko się rozgląda
o 11 purre ryżowe Misiowy ogródek 200ml
o 15 obiad 180-220 ml zupki lub obiadku itp
o 18 deser 130ml
o 20:45 kaszka 250ml
Tak to u nas wygląda ;-)
reklama
Dziewczyny ile powinno jesc juz 7mczne dziecko? MOja je tak
8 cyc
11/12cyc
14.30 cyc
16cyc
18.30 cyc
24 cyc
2/3cyc
5/6cyc
czy ona nie je za malo?
Nato,
mój mały je podobnie z dwoma różnicami:
1 - ok 10/11 jest kaszka z owocami zamiast cyca
2 - nie budzi sie w nocy na karmienie, bo spi przynajmniej od 23 do 5-6 rano
ja sie nie martwie ze podstawa jest cyc, wrecz ciesze, a oprocz cyca dostaje: 1 x warzywka (nie codziennie), 1 x owoce (codziennie), troche picia (max 100 ml dziennie), 1 x kaszka (5 x tydz.) - i dziecko jest zdrowe, pogodne, b. silne, wiec na razie nie ma sie czym martwic
Ostatnia edycja:
Podziel się: