reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

rozszerzanie diety naszych maluszków :)

Hej-bardzo chciałam karmić synka piersią i udało się. Przystawiłam Wiktorka do cyca ok.40 minut po porodzie i smerfik nasz kochany od razu "załapał" o co chodzi:-) Chętnie doi cycuszka i ładnie przybiera na wadze (potrafił przez 2 tygodnie 800 g). Dziś kończy 10 tygodni i waży 5,8 kg (waga urodzeniowa-3450 g). Polecam karmienie piersią-to wspaniałe uczucie móc dać dzidziusiowi to, co jest dla niego najlepsze !

reklama
Mój też dziś się wyginał przy piersi. Chciałam, żeby jeszcze popił mi gęstszego wartościowego mleczka, ale nie chciał, choć leciało jeszcze dość dobrze. Zmieniłam pierś i sie uspokoił - albo mu sie tylko chciało pić, albo taki z niego leniuszek.
Poprzedniej nocy obudził się taki głodny, że obciągnął mi obie piersi, szkoda tylko, że zajęło mu to prawie 1,5h :-(
No i synuś ma wtórny analfabetyzm - zapomniał jak się pije z butelki - dławi się nią albo nie ciągnie wcale. Chciałam mu zacząć z powrotem podawać herbatki na trawienie, bo ma wielkie problemy ze zrobieniem kupki i wypił tylko 20ml, bo bałam się, ze przy kolejnym zakrztuszeniu może zwymiotować. A tak w ogóle nauczył się tak smiesznie głośno pykać przy jedzeniu zarówno butelki jak i piersi.
Ten analfabetyzm dotyczy też trzymania główki podczas leżenia na brzuszku - leniuszek leży z głową położoną na uchu.

Ewitko mój Piotruś też z tą główką to musi mieć dzień bo generalnie to jest leniwy i też kładzie się na uszku i ma w nosie męczenie się, ale jak ma dobry dzień to ją popdnosi troszkę ;-)leniwy niesamowicie :tak:

musze pochwalić córcie ze pięknie podnosi i trzyma głókę leżąc na brzuszku, nawet powiem Wam że to lubi smieje się i piszczy jak podnosi główke

Jakies 5 dni temu zeszlam do 5 posilkow na dobe o w miare regularnych porach :-) Tak wiec ide zgodnie z tabela na Nutramigenie :-D Mam nadzieje ze tak jzu zostanie. wieczorne mleko zageszczam 2 miarkami kleiku, a jak Jasio sie budzi nad ranem (okolo 04:00) to tez do mleka mu daje miarke kleiku :-)

szczerze to teraz w to goraco nie licze,ile mamy posilkow.dzis na przyklad namietnie wciskalam malej butle do dzioba,a ona wypluwala i plakala.myslalam,ze ma focha i marudzi,wiec ja swoje,a ona swoje... no to smokiem ja "zaatakowalam"-tez wyplula.dopiero jak jej dalam picie (herbatke koperkowa,zeby sie lepiej trawilo),to wydudlila cala butle :szok: (czyli 100ml).

Jasio miedzy posilkami pije 2-3 razy dziennie herbatki - na trawienie i uspokajajaca :-) Dzieki temu tak sie trzyma z tymi piecioma posilkami :-)
Ale powiem Wam ze jest to wielka wygoda... A jak jeszcze odpadnie karmienie nocne to juz w ogole bedzie super :-)

Plan posilkow :-)

sniadanie - 9:00 - 9:30
obiad 13:00 - 14:00
podwieczorek - ok 17:00
kolacja - 20:30 - 21:00
nocny posilek - 03:00 - 04:00

kacper jak sie rano obudzi ti zaraz z dwoch cycow wypija taki jest głodny po całej nocy. ja juz prawie miesiac mam taka labe z przespanymi nocami. ale dzis to juz sie wystraszłam, bo oudzil sie o 7-15. wydoił cyce i kulneliśmy sie dalej do 9 ja, a on do 10-30

reklama
Fajnie ci szerlock, mnie ostatnio tak noce wykańczają (a przecież budzo się tylko o 2-3 i 6), że śpię do 11-12 w południe. Kiedy on się nauczy robić kupkę wieczorem przed snem albo rano...

Do góry