reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

rozszerzanie diety naszych maluszków :)

Ja też daję kaszkę owocową na wodzie albo z dodatkiem soku albo kleik ryzowy czy kukurydziany na soczku. Lekarka tak zalecila, twierdząc, ze skoro jest na piersi to mleka sobie dociągnie od mamy i nie musi jeść modyfikowanego. I robię mu tak w sumie filizankę 150 ml. (4 łyżeczki kaszki i pewnie ze 120ml wody/soku) więc też niedużo. Synuś wpyla ino mu się uszy trzęsą, ale jak mu zrobie więcej, to już nie jest zainteresowany. Ale równie dobrze na drugie sniadanie bułeczkę z dżemkiem tak samo pochłania. Chrupki kukurydziane bardzo lubi, bardziej niż jabłuszko :-(
A wczoraj dałam mu, jak jego obiadek stygnał, kawałeczek mięska z udka kurczaka z mojego talerza marchewkę gotowaną w kostaczkach, ziemniaczka i dzielnie zjadł (z ręki). Byłam w szoku. Ale jakbym dała mu łyżeczką, to chciałby połknąc i by się krztusił.

reklama
Mój wcina biszkopty, ale bardziej chyba dlatego, że po dziąsełkach sobie nimi szoruje i po nowo wyrośniętych ząbkach, niż z powodu tego, że mu jakoś wyjątkowo smakują:-)

ewitka, ja gdy daję małemu coś z własnego talerza podaje po prostu widelcem :tak:

U nas była wczoraj premiera kanapki z szynką (kupiłam taką bez konserwantów) - ależ smakowało!!
a! no i dałam mu do ręki całą kanapkę (bez skórki) - nie chciał już oddać, bunt był straszny!! Gryzł sobie ładnie, ale musiałam w końcu zabrać, bo odgryzał jeden kawałek za drugim, zapominając, że ma już pełną buzię:))))

a propos całych kanapek to jak dałam kapsiowi z masełkiem kanapkę i ze skórka normalnie to wyjadł środek a skórki porozrzucał:-D.

ja roboe te kaszki na mleku mod, bo sie ludzę, ze w koncu zaczenie pic samo mleko mod. ale on je ochoczo kaszke na początku, a jak juz sie zbliza ku końcowi to zaczyna głupiec, wyrywac sie i zaciska buzie

To może spróbuj innego mleka, bebiko ma mleko z kleikiem ryżowym lub grycznym, jest bardziej kaloryczne, więc można dawać bez kaszki, a kaszkę rób na wodzie z owocami albo spróbuj dodaćdo niej swoje mleko. A jaką grupę krwi ma twoje dziecko, bo to też może mieć znaczenie..Od kilku lat moją pasją jest dietetyka i dieta zgodna z grupą krwi przemówiłą mi do serca, a u mojego malucha sprawdza się w 100%, nie chce jeść tego czego należy unikać przy jego grupie, albo poprostu dostaje objawów alergii na to.

A to nie masz się co martwić. Widocznie nie było takiej potrzeby, aby badać. U nas było podejrzenie konfliktu, wiec badali. Później jeszcze raz kontrolnie, aby potwierdzic. No i teraz juz mamy w ksiażeczce wpisaną grupę krwi.

reklama
my wiemy od urodzenia - a poniewaz ja i moj maz mamy taka sama to i prawdopodobienstwo ze Jasio ja bedzie mial bylo duze - no i tak jest - wszyscy jestemy dodatnimi zerami :-D

Rano przed praca ugotowalam dla Jasia obiadek - po raz pierwszy gotowalam mu z cielecinka - od niani wiem ze zjadl :-)
Mysle o kanapce - mam fajna szynke naturalna, swieza buleczke, ale mam problem czym by tu posmarowac... Postanowilam odstawic maslo (do zupek dodaje oliwe z oliwek) zeby sprawdzic czy uczulenia nie znikna. Wlasciwie to znikaja wiec moze to faktycznie kwestia uczulenia na bialko mleka krowiego?
No ale tak czy inaczej nie wiem czym posmarowac - moze po prostu niczym? :confused: Ale tak na sucho to bez sensu...

Do góry