reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

rozszerzanie diety naszych maluszków :)

możesz oliwą - w Chorwacji jedliśmy sam chleb maczany w oliwie, pyszne!! :-)

Mysz, a Jaś miał 2 razy badaną grupę krwi?

reklama
Dziewczyna, z którą byłam na sali poporodowej powiedziała mi, że grupę krwi badają maluchowi tylko wtedy jak mama ma '0', bo tą krew można przetoczyć każdemu i u mnie zbadali, a ja mam właśnie '0', a kubuś ma 'a' po tacie. Jej synkowi nie badali, a ona miałą 'b'. Ale nie jestem pewna czy to prawda, no bo niby co, po 20 latach odnajdują cię i pytają czy oddasz krew, bo jesteś w rejestrze, że masz '0'?!
Dziwna teoria:hmm:
A zmasłem to bym spróbowała, bo mój maluch jest uczulony na białko krowie, ale po maśle i jogurcie nic mu nie jest, tylko najlepiej takie, które ma min.82% tłuszczu:-)

mysz sprobuj z masłem, moze od ostatniego razu coś sie zmienilo i nie bedzie zadnych wysypek:tak:

karola nie wiem jaka ma grupe, bo nie wpisali do książeczki. nawet nie pamietam jaka ja mam. wiem, ze mam ta co ma wiekszość ludzi. a mleko probowałam dac mu bebiko i humane i tlyko nan w miare smakuje, bo kiedys wypił az 60ml:tak::tak::tak: szaleństwo. ale od wteyd juz nie wypił ani jednego ml:tak:. mu te kaszki smakuja tylko moze juz na koncu za syte jest to dla niego, a on ma pełny brzuszek i dlatego juz nie chce.
nie probowałam zadnych z kleikiem ani nic, bo on tego nie tknie wydaje mi sie, ale juz kiedys myslałam, zeby na probe kupic i kupie.

hmm... nie wiem czy mial badana dwa razy - w kazdym badz razie ma wpisana do ksiazeczki 0 Rh+
Ja tez slyszalam o tym co napisala karola - moze dlatego badali mi i jemu bo ja mam 0. No i Jasiowi tez tak wyszlo.

Grupę kwi dziecka bada sie przy ryzyku wystąpienie konfliktu serologicznego, czyli gdy matka ma czynnik RH- a dziecko urodziłoby się z RH+ (mój przypadek) albo matka ma grupę 0 a dziecko urodziłoby się z A albo B. U mnie konflikt mógłby wystąpić, gdyby nie podano mi immunoglobuliny (do 72 godzin po porodzie), którą mąż kosztem zarwanej nocki z prawie drugiego końca Polski dla mnie zdobył (pisałam wam o tym zaraz po porodzie). Gdyby mi jej nie podano, mogłabym już nie móc karmić, a przy następnej ciąży istniałoby duże ryzyko wad płodu i poronień. :-(. A lekarzom to totalnie zwisało, nie ma, to nie wynajdą. Ja dzięki męzowi dostałam, ale wiele dziewczyn w tym czasie nie dostało na czas immunoglobuliny, nawet w TV o tym kryzysie mówili. Ech, ale mnie na wspominki wzieło...
Mysz mój synek też ma 0 RH-, ale najciekawsze jest to, ze ja mam A, a mąż ma B a synuś wziął sobie on nas zera :-) No a z tym podejrzeniem alergii mamy to samo, wykluczyłam masełko z zupki, ale ostatnio dawałam kanapeczki z masełkiem i na razie nic mu sie nie dzieje.

A ja z tym masłem to jeszcze jedną dziwną rzecz zaobserwowałam, jak daję mu gerbery, w których jest masło to ma wysypkę, jak dam mu obiadek bez masła, a dodam je oddzielnie sama, to nie ma wysypki:szok::szok:

karola - wiec moze nie chodzi o maslo???
Jak ja robie sama to jednak dodaje oliwy z oliwek.

A tak w ogole to Jasio jadl dzis kanapke :-)
Cieniutka kromeczke z bulki posmarowana maslem (a, co tam...) i z szynka (nazywa sie naturalna, wiec mozna miec jakies zludzenia co do jej naturalnosci...) - pokroilam na polcentymetrowe kwadraciki i mu dawalam - bardzo byl zadowolony :-)

Grupę kwi dziecka bada sie przy ryzyku wystąpienie konfliktu serologicznego, czyli gdy matka ma czynnik RH- a dziecko urodziłoby się z RH+ (mój przypadek) albo matka ma grupę 0 a dziecko urodziłoby się z A albo B.

Ten drugi wypadek przez Ciebie wymieniony, ewitka, to też konflikt krwi tyle, że w grupach krwi. I u nas taki właśnie był :confused: Twoje przeboje z immunoglobuliną też pamietam - skandal!!

Brawo dla Jasia!!!:-)

reklama
Ja mam grupę O RH+ a małemu nie sprawdzali :confused: Wiec nie iwem jaką ma grupe...

Myszko super że zdecydowałaś sie na kanapeczki :tak: I oby Jasiowi masełko nei zaszkodziło... Jejku tu juz chyba tylko my jeszcze nie kanapkowi jesteśmy :zawstydzona/y: Jakos cykora mam cholercia no :angry::sorry2:

Do góry