reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

rozszerzanie diety naszych maluszków :)

kasro - no to faktycznie sporo Karolinka je, ale moze to tylko przejsciowy etap, co? Przeciez jeszcze niedawno nie jadla tyle w nocy???
Ja mam mala kluseczke, choc on wlasciwie malo je
- mleko 3 razy na dobe
- maly sloiczek (lub pol duzego) obiadku (z puree ryzowym albo ziemniakiem albo kasza manna)
- 1/2 sloiczka deserku

No, ale Jasio lubi pic i wypija ponad pol litra wody i herbatki na dobe

reklama
Oooo Kasro napisałaś tyle ile mój mały zje przez 3 dni:zawstydzona/y:, u nas było lepiej a teraz znowu porażka, nie je i tyle:-(.

kasro- hmm... ja bym dawała typowo przed snem na kolację gęstą kaszkę i to w dużej ilosci, ile zostawi to zostawi, a o tej 18:30 mleko ;-) No i w nocy dawałabym mniej, jakieś 120, no chyba że bardzo chce i sie nadal awanturuje, ale zwróć uwagę czy ona jedząc w nocy je w miarę świadomie, czy po prostu ciągnie dopóki sie nie skończy... Wiesz o co mi chodzi? Czy jeśli wyjęłabyś wcześniej butelkę to czy by to zauważyła :sorry2: Ja tak odzwyczajałam Piotrka ;-) Co parę dni zmniejszałam porcje mleka nocnego, doszło do tego że jadł w nocy raz ale to dawno temu było :-D No a jak doszła gęsta kolacja to juz w ogóle :tak: U nas przez to że piotrek nie je w nocy to są tylko 3 posiłki mleczne, chyba że jako deser zrobię mleczny kleik i dodam owoców to wtedy są 4 mleczne, ale zazwyczaj je czyste owoce ;-) Ale wiesz, tak jak piszą dziewczyny, każde dziecko jest inne i trudno porównywać...

Oj Kasro ja też ci raczej niepomogę bo sama mam problem nocnego jadania tylko że u nas w nocy jest cyc i nie wiem czy dużo zjada wtedy. W dzień to najwięcej wpyla zupy albo obiadku prawie zawsze ok 200 ml a czasem nawet więcej. Na kolację dostaje 180-200 mleka z kaszką a pozostałe dwa mleczne to różnie ale nie więcej niż 120 ml a czasem to tylko z 50 ml zje. Deser to ostatnio tylko surowy skrobany przeze mnie banan alebo tarte jabłko wszystko inne ostatnio błe mimo że kiedys jadł.
W sumie to wygląda tak
9 - kaszka kukurydziana na mleku ok 120-150 ml
12- obiadek 200 ml
14.30-15 - deser
16.30-17 - kleik ryżowy lub kaszka na mleku mod. 120-150 ml
18.30-19- kolacja 200 ml kaszki
22-23 - cyc
2-3 -herbatka na oszustwo lub czasmi tylko smok
5-6 cyc
I cały czas próbujemy walczyć z tym cycaniem choć z drugiej strony gdy skończyło by sie nocne cycanie to już cyc poszedł by w odstawkę bo w dzień to cyca nie chce raczej . Czasem ale rzadko chlipnie trochę ok 3 ale i tak po nim jest głodny.

Przy karmieniu butla powinny być cztery posiłki mleczne ;-) I jesteśmy juz na mleczku nr 2 :tak: A przy cycu to dokładnie nie wiem ale pewnie nadal na żądanie plus jakaś jedna kaszka, obiadek i deserek :tak:

Mamo Q to zalezy od pediatry ile dajesz jedzonka jak karmisz cycusiem. My wprowadzilismy najpierw mleczko (jeden posiłek) potem obiadek a teraz dodatkowo jeszcze kaszka.
I mleko 2

na mleku piszą, że w tym wieku (od 7-go m-ca) dziecko powinno zjadać 3 mleczne posiłki i 2 inne - no i u nas tak jest. Tyle, ze mały nie daje rady 210, jak zalecają, ale 180.

Kasro, coś mi sie wydaje, że masz niełzego głodomorka. A moze powinnaś zwiększyc dzienne porcje mleka z 7 do 8 miarek? Jeśli mała zje więcej w dzień, to na pewno będzie jadła mniej w nocy. No bo żeby co 3 godz. się budzić?? Przy cycu to jeszcze Ok, ale przy modyfikowanym, to raczej dziwne.

Marti, u nas już się unormowało i jest teraz tak:
8 - mleko (180 czyli 6 miarek)
11 - kaszka ok 170 ml
14-15 - obiadek 190 lub więcej (dziś pożarł 290 :szok:)
17-18 - deserek 190
20 - mleko 180

Czyli śpi od 20-7:30 :tak:

reklama
a ja pierwszy raz wspielam sie na wyzyny i sama cos ugotowalam dla Jasia :-D Taka papka najprostsza z marchewki, ziemniaka i pietruszki. Dodalam troche masla (choc Jasio jest alergikiem i powinnam dac oliwy w sumie :dry:)
Wszystko byloby ok, gdybym miala normalny mikser... ale nie mam - mam robota kuchennego i probowalam to rozdrobnic w tym jakby dzbanku do koktaili (Jasio strasznie plakal bo to jest bardzo glosne :-() ale nie wszystko chcialo sie rozdrobnic. no i karmienie polegalo na wygrzebywaniu wiekszych kawalkow i zjadaniu ich przeze mnie :-D Bo jak Jasiowi sie trafil kawaleczek to od razu otwieral buzie z odruchem wymiotnym ... :dry:

Do góry