reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

rozszerzanie diety naszych maluszków :)

Majandra, niektóre dzieci tak mają, że w początkowych miesiącach "wiszą" niemal cały czas na piersi. Ale to przechodzi. Mój też nie chciał smoczka na początku, tylko cycuś i już. Co do braku pokarmu, to ja prawie doktorat bym już mogła napisać, bo dzielnie walczyłam o pokarm. Owszem, trzeba bardzo dem, użo pić, ale nie zawsze to pomaga. Herbatki laktacyjne pomagają, ale nie tak jak Karmi (albo inne ciemne piwo), które działa bezpośrednio na przysadkę mózgową, gdzie jest produkowana prolaktyna odpowiedzialna za pokarm, no i m.in. np za brak miesiączki podczas okresu karmienia. Ja pobudzałam laktację jeszcze dodatkowo laktatorem - odciągałam pokarm po prawie każdym karmieniu i udało się - karmię cały czas wprowadzając pomału od kilku dni zupki warzywne.

Aha i jedno, co jest pewne - "sztuczne dokarmianie" zabija laktację, co prawda bardzo powoli, ale jednak, bo dziecko jest najlepszym laktatorem i pobudzaczem laktacji, robi za wszystko :-)
Tak jak pisała któraś z majówek, spróbuj karmić z obu piersi i jak najmniej dokarmiać.

reklama
Dziewczyny moja Majka od miesiaca je papki,ale malo je kurcze...tzn z 4 lyzeczki..daje jej pol sloiczka,ale i tak nie zjada wszystkiego...i wcale nie je tego z apetytem.no pomemla,ale nie zeby uszy sie trzesly...to normalne?a tak to tylko cyc....no i w nagrode czasem chrupki kukurydziane...

nato - moj Jasio choc apetyt normalnei na mleko ma nieziemski to jakos sloiczki mu srednio podchodza - jak mu nie smakuja (szpinak z ziemniakami) to oczywiscie mu nie wcisne, niektore mu smakuja srednio i je po pol sloiczka (malutkiego) a za godzine placze o mleko :dry:. Jedynie dotychczas marchew z ziemniakami Hippa mu tak zasmakowala ze zjada caly sloiczek i chyba jeszcze 2 inne z Bobovity ale bez miesa. Myslalam ze bedzie sie rzucal na te sloiczki a tymczasem widze umiar. Nie ukrywam ze w sumie to sie dosyc z tego ciesze - uwazam ze juz i tak jest lekko spasiony...:zawstydzona/y:

U mnie Quintuś je papki od początku bardzo chętnie ale dopiero teraz widzę jak mu sie buzia sama otwiera gdy nabieram łyżeczkę. No ale przez ostanie dwa dni choroby nie chce nawet papek jeść:baffled:.

Można dawac rumianek do picia?

U mnie Quintuś je papki od początku bardzo chętnie ale dopiero teraz widzę jak mu sie buzia sama otwiera gdy nabieram łyżeczkę. No ale przez ostanie dwa dni choroby nie chce nawet papek jeść:baffled:.

współczucia Aniu penie się zamartiwiasz, no ale nie ma się co dziwić ze jak chore dziecko to nie chce jeść staremu się nie chce jak chory a co dopiero maleństwo, bidulek, może jakiś owoc by zjadł bananka albo cuś?

Co do rumianku nie mam pojęcia czy można dawać dzieciaczkom:baffled:

Myszko Maja też nie przepada za słoiczkowym jedzonkiem woli mamine wytwoty:-), ale i tak żadko jej daje swoje cuda bo jak piszesz Jasio spasiony Maja też nieczego sobie ehhh a patrzy jak się je jakby nie jadła niewiadomo ile:tak:

ojej nie wiedziałam że karmi wzpomaga lktacje:) ja tak lubie Karmi hehe teraz mam wymówke jak pojade do Polski żeby pić je co pare dni, choć z laktacją nie ma kłopotów ale mąż nie musi o wszystkim wiedziec

Rumianek można dawać dzieciom już od 1 miesiąca życia. Pamiętaj, żeby mu dawać jak najwięcej jakiegokolwiek picia: wody, soczków, herbatek. Jak się źle czuje to normalne, że jeść nie chce ale przy wysokiej temperaturze pić musi - takie maluszki się bardzo szybko odwadniają.

reklama
oj Tak dokramianie zabija u maluszków moc ssania :-( wiem po sobie w szpitalu jak zaczął dostawac antybiotyk, połozne zaczeły go dokarmiac bo zaczął słabnąc, ja miałam po 20 ml siary po 4 godzinach :-( a po kilku karmieniach na oddziale podczas podawania wlewów, mały miał w nosie wysiłek, bo z butli leciało o wiele łatwiej.
Ale przy drugiej dzidzi sie nie poddam :-) wiem jakie błędy popełniłam i bede walczyc hihi

a co do Karmi musi być odgazowane, więc cały jego urok chyba ulatuje z tym gazem brrr

Do góry