mysz1978
Fanka BB :)
Przepisy - do 1-go roku - kilka przepisow - moze sie komus przyda
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Tez ogladalam ten program na TVN style, ciaagle zastanawiam sie jaki ten kubek wybrac. Mi sie wydaje ze to chuchanie na zimne, juz niedlugo to uznaja, ze mleko powinno sie dawac przez slomke, moze i oni maja racje ale wydaje mi sie ze to lekka przesada dajac dziecku, ktore jescze samodzielnie siedziec nie umie pic z kubka, dziecko jest dzieckiem i tzreba je tak traktowac a nie wymagac zeby od malenstwa zachowywalo sie jak dorosle.No - o kubku byl ow programie "Mama i ja" ( ten na TVN Style) - w sumie to lekarz odradzal ale powiedzial tez ze jak dzieck oma proedyzpozycje do wady wymowy i zgryzu to i bez kubka bedzie mialo... Jasio jeszcze nie kuma o co chodzi z tym ustnikiem ale wole zeby uzywal ustnika do butelki niz butelki ze smoczkiem jak bedzie starszy. No bo jak to wygladac bedzie - stary koń i butelka ze smockziem???
No a do picia w domu bede sie tsarala uzywac zwyklego kubka jak tylko juz bedzie sie dalo...
Co do nowych jedzen to Jasio dostal dzis marchewke ze sloiczka - krzywil sie niemilosiernie choc cos tam zjadl (potem chyba mu sie odbilo i troche wlasnie ma na spioszkach... ). Nie dziwie mu sie ze mu nie smakowalo bo ta marchew jest obrzydliwa... Kupilam tylko jeden sloiczek samej amrchwi i chyba 2 marchwi z jablkiem - moze to bedzie lepsze...
A marchew po prostu kupie, ugotuje, zmiazdze i moze Jasiowi przypasuje.
Dziekuje Aletko dam dziś małej ziemniaczka tylko się zastanawiam czy jej bedzie smakował bo nie soli sie takim dzieciom moze jaką inna przyprawe można dać?Zaniu, buraczka, ziemniaczka, dynię.
Ja małemu zrobiłam ostatnio zupkę z ziemniaka, marchewki, buraka i kawalatka jagniecyny. ( miesko się daje po ukonzceniu 5 miesiaca).
Tez ogladalam ten program na TVN style, ciaagle zastanawiam sie jaki ten kubek wybrac. Mi sie wydaje ze to chuchanie na zimne, juz niedlugo to uznaja, ze mleko powinno sie dawac przez slomke, moze i oni maja racje ale wydaje mi sie ze to lekka przesada dajac dziecku, ktore jescze samodzielnie siedziec nie umie pic z kubka, dziecko jest dzieckiem i tzreba je tak traktowac a nie wymagac zeby od malenstwa zachowywalo sie jak dorosle.
Ja podaje Malemu soczki lyzeczka, mysle ze to jest calkiem bezpieczne, z samego kubka nie ryzykowalabym, po co dziecko ma sie dlawic.
CO do glutenow za to juz kompletnie nie wiem o co hcodzi. Wczoraj wyczytalam w Olivi ze polecaja dawac dziecku juz od czwartego miesiaca. JA narazie trzymam sie sloiczkow i podstawowych smakow, warzyw owocow.
Mi Midwife powiedziala, ze oni radza zeby dziecku pokarm wprowadzac dopiero w szostym miesiacu, a nic kompletnie nie powinno sie dawac do 17tyg. Mowila ze jesli chce to do 4 miesiaca moge bo do mnie jako matki i tak nalezy ostateczna decyzja. Mowila ze jesli zechce poczekac to chociaz do 20tyg czyli piatego miesiaca. Ale pprzez to ze wszystkie moje kolezanki juz od 4 zaczely dawac pokarm to i ja zaczelam, ale bardzo delikatnie, pierwszy pokarm to byl tylko kleik ryzowy, i co 3 dni wprwadzalam cos nowego. Dostalam rozpiske z Hippa jakie pokarmy wprowadzac i w jakiej ilosci przez pierwszy miesiac. do konca sie jej nie trzymam bo musialabym juz 3 rozne dania dawac dziennie.to od kiedy tu pozwolili cI na wprowadzenie słoiczkow do jadlospisu, bo mi powedziala pielegniarka z Westy sure start że jak mam pokarm to mam nie dawac jeszcze nic Mai a i tak daje chce żeby sie uczyla innych smaków