reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

rozszerzanie diety naszych maluszków :)

Do jednego posiłku dziennie powinno się dodawać wg nowego schematu 2-3g produktu glutenowego już w 5 m-cu u dzieci karmionych piersią, w 6 m-cu - karmionych sztucznie. Dowiedziono bowiem, iż wcześniej (od 1 do końca 4 m-ca) i później (czyli po ukończeniu 6 m-ca)) mleko matki nie wykazuje tak wyraźnych ochronnych właściwości przed działaniem glutenu. Tak więc jeżeli nie wprowadziło się dań z glutenem w tym właśnie okresie należy odczekać do 10 m-ca i zacząć podawać gluten wg starego schematu żywienia. Nowe zalecenia pozwalają zapobiegać celiakii u dzieci predysponowanych do niej.
Jest to informacja wyczytana przeze mnie i potwierdzona przez pediatrę (dostałam też broszurę na ten temat z wyjaśnieniem dotyczącym rodzaju, proporcji i sposobu przygotowania posiłków).

reklama
Moje dziecko nie lubi szpinaku. Do tej pory jadł wszystko co dostawał - brokuły, marchewkę, jabłko - a szpinal bleee! Co ja mu do buzi to on wszystko spowrotem :wściekła/y: Chociaż wcale mu się nie dziwię, bo spróbowałam i faktycznie obrzydlistwo.

Mi lekarz powiedział, że mogę zacząć wprowadzać pokarmy ale bez żadnych konkretnych wytycznych, więc eksperymentujemy.

Krupka Piotrek też trochę lepiej śpi odkąd dostaje wieczorem kaszkę. Nawet do 5h a do tej pory 3 to był max.

Mój smerf za tydzień skończy 4 miesiące i jest jeszcze na samym cycuszku. Nowości chcę wprowadzić jak skończy 5 miesiąc. Bardzo dobrze przybiera mi na wadze, jest pogodny, mleczka mam dużo więc nie widzę potrzeby wcześniejszych rewolucji:-) ale już nie mogę się doczekać tych zupek i deserków ha ha.

A my wczoraj dalismy pierwsza marcheweczke Julence i dzis tez bo moja Julka to juz mi znaki zaczela wysylac ze juz jest gotowa, wiec zaczelismy male eksperymenty, narazie marchewka sie chyba przyjela :tak::-) kupa nawet normalna byla i ogolnie zadnych dziwnych oznak z czego sie cieszymy
bardzo fajna sprawa tak karmic takimi rzeczami swoje Malenstwo :tak::-D

My dzisiaj drugi dzień kontynuowaliśmy marcheweczkę dziś było 1,5 łyżeczki i jest dalej ok. Gęby nie drze, gówienko żółciutkie. Jutro c.d.

jeśli chodzi o karmirnie... to może więcej nas będzie "karmić"

Pajacyk

ja mam to w ulubionych i codziennie klikam - patrzę też - ile zebraliśmy ...:-D:-D:tak::tak::tak:

a co wy na to dziewczyny?

W ulubionych pewnie by mi sie zapominało wiec zrobiłam sobie skrót na pulpicie zaraz obok BB :tak:

Aletko dobrze ze ten specjalny wątek załozyłas :tak: Odweidzajac BB bedize mozna od razu i tam klikac ;-)

reklama
A jeśli chodzi o kleik to dajecie do każdej porcji mleczka 1-2 łyżeczki czy tylko raz dziennie np na kolacje taki bardzo gęsty z 3-4 łyzeczek?

Do góry