reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozszerzanie diety naszych maluszkow, przepisy dla malych smakoszy

staram się solić mało dla nas, sól nie jest w mojej kuchni podstawą, swego czasu w ogóle nie soliłam, a teraz tylko do tego co trzeba, ziemniaki, i inne co sie gotuje. Dla Wiktorii używam soli krystalicznej, świeżo mielę.

reklama
Kludi-Przyznam szczerze że idę na łatwiznę.
Alunia albo je z nami(staram się tak gotować jak najczęściej)a jeżeli mam coś czego ona jeszcze nie może to buch słoiczek z lodówki.

Ostatnia edycja:
Kludi nie pomoge, my ostatnio sie sloiczkujemy;-)dostalismy 55 sloiczkow od znajomej:-Ddzieciak nie chcial jesc Gerbera a my tylko to jemy:tak:
Karol zjada z nami ziemniaki, bo uwielbia! i zupke pomidorowa, kalafiorowa:tak:

Czy tu jeszcze sa jacys alegricy? Mam nadzieje ze juz wszystkie alegrie poszly w niepamiec :-)

U nas przeszlo bialko kurze, wiem ze chyba wiekszosc z Was juz dosc dawno podawalo dzieciom cale jajo, ale my dopiero tydzien temu, od tego czasu bylo juz trzy razy i jest oki :-)
Przeszla rowniez rybka, zarowno gotowana, jak i troche smazonej z mojego talerza :-) Bardzo sie z tego ciesze.

Aktualnie Szymona ulubionym daniem sa pierogi z miesem... takie zupelnie dla doroslych :-) Robie sama, farsz z mieska, kapusty, pieczarek. Normalnie myslalam, ze Szymon zje te pierogi razem z widelczykiem i moja reka :-D Juz dwa razy jadl (po dwie sztuki).

My tez juz jemy wszystko, Zuzia zupkami gotowanymi tylko dla niej tylko pluje, słoiczki je ale te małe to za mało dla niej a duze sa za drogie, szkoda kasy. Wiec je wszystko, najczesciej piers z kurczaka roztłuczona jak na schabowe, opruszona majerankiem i gotowana na parze, tak samo ryba, uwielbia zwłaszcza pange:-D, lubila jeszcze jajeczko gotowane w koszulce do kartofelkow, ale ostatnio chyba sie przejadly, do tego zawsze gotuje marchewke w kostke albo groszek albo szpinak lub co tam jeszcze. I jeszcze jak robilam gołąbki to zrobilam dla niej mniej pikantne i podzielilam i zamrozilam 2 i co jakis czas tez serwuje.

A najlepiej smakuje jej: placki ziemniaczane:-D, rybka smarzona:-D, kaszanka od tatusia:-D Oczywiscie to tylko tak na sprobunek chociaz placki dzis na objad zjadla dwa:tak:

A i chcialam zapytac, bo jak kroilam ser zolty to mała tak sie domagała ze dalam jej w koncu kawałek i wsuwała jak szalona, od kiedy własciwie mozna dawac?

Tomola - no my jeszcze niestety mamy wiele przed sobą
Nawet żółtka Filipek jeszcze nie dostał, a co tu o białku mówić. Je tylko gotowane, żadnych smażonyh rzeczy. Ryb to mam nie dawac przynajmniej do18 miesiaca. Nabiał spróbujemy jakiś jak skończy roczek - taki mamy przykaz.
Nie jemy malin, truskawek (dziwne ale po poziomkach też miał biegunke - a wszystkie te owoce mamy swoje). Czekolady też nie jada - ze słodyczy to tylko Flipsy
Naszych obiadów to nie ma mowy żeby jeszcze jadł, bo jeśli chodzi o zupy, to ja dziecku nie daję jeszcze wywaru z mięsa, a z mięsa z kością to nawet jeszcze nie myślę dłuuuugo dawać.
Zostają nam słoiczki i gotowane warzywka (głównie buraczki, marchewka, ziemniaczki)

Mrozik to faktycznie dłuuuuga droga przed Wami:-(nie wiedzialam ze macie jeszcze takie ograniczenia:confused:
Tomola-Adas jeszcze nie jadl białka-tylko żółteczko.A rybka u nas tez przeszła:-)i bardzo smakowala
Wiec własciwie tez juz wiekszosc mamy za soba:tak:

reklama
Ja mam z wiki taki problem,ze ona nie chce jesc rzeczy robionych przeze mnie,a sloiczki wcina chetnie.Juz nie mam pomyslow jak ja zachecic do jedzenia rzeczy gotowanych przeze mnie,nie wiem co ye sloiczki w sobie mają.Ostatnio zrobilam specjalne nalesniczki z jabłkami dla dzieci 12 miesiecznych bez mleka,ale w koncu skonczylo sie tak,ze wszystkie nalesniki zjadlam ja,bo wiki pluła:wściekła/y:

Do góry