reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozszerzanie diety naszych maluszkow, przepisy dla malych smakoszy

Dziewczyny jakie jogurty podajecie maluszkom? Chce mu na probe dac jakis naturalny, ale nie wiem jaka firma najlepsza, a wiem ze niektore z Was juz daja? Bylismy dzis u lekarza i pani wlasnie polecila dac jogurcik, ino nie dopytalam jaki :-)

reklama
tomola - mysle, ze na poczatek to jakiś desr z Hippa lub bobovity owoce z jogurtem. Czasami tez robie taki decerek sama na jodurcie naturalnym Danone bez cukru i dodaje zmiksowane lub pokrojone owoce.

no to super , aneta, że tak dobrze z jedzonkiem. Mi sie tak wydaje, że alergia w wielu przypadkach, to za duże słowo. Niektóre dzieci przyswajają sobie w innej kolejności. (jeden mleczko takie, inny owakie, bo kto widział, żeby mleak było więcej rodzajów niz gatunków krów;-);-)) Nasze maluszki jeszcze roczku nie maja, a zobaczcie ile różnych rzeczy jedzą??

U nas w ramach wczasow przeszly lody i frytka:-D oczywiscie w ilosciach miniaturowych, ale fryteczka to smakowala wyjątkowo. Pozatym to daje kanapeczke z rzodkiewka i pasztecikiem, takim delikatnym (ciocia z niemiec specjalnie przywiozla) a wczoraj ugotowalam na parze rybke i z kartofelkami i groszkiem zielonym byl obiedek, nic nie zmielone tylko troche pogniecione, groszek w calosci:-D Ale smakowalo. Niestety musialam odrobinke posolic, bo inaczej nie przechodzi.

A wy solicie juz odrobinke dania?

Aneta - gratulacje dla Ali,
Tomola - ja tez daje naturalny, Danona przewaznie, tylko dorzucam owoce i ewentualnie troszeczke slodze

Ostatnia edycja:
U nas truskawki przechodzą a raczej sok z truskawek ze smietaną i z cukrem,albo w postaci koktajlu też zmiksowane truskawki ze śmietaną i z cukrem, jak dałam Filipowi samą truskawkę to się krzywił chyba za kwaśna mu była hehe.
Na sniadanie danonek a póżniej jak u Tomoli pół kanapeczki ale tylko z masełkiem bo jeszcze nie próbowałam z zadnym serkiem itp. ale chyba będe musiała spróbować.A co do obiadów to rosołek tak jak u Antylopki z lanymi kluseczkami marcheweczką startą na małe oczka i kurczaczkiem pokrojonym na kawałeczki i do tego kopereczek świeży mały wcina że hej a i mnie lepiej taki smakuje jak normalny:-p;-).A wczoraj to dałam tez Filipkowi to co my jedliśmy czyli zupę botwinke i wcinał że w szoku byłam bo bałam się że nie zje a on ponad normę :szok::-D A i słoiczkowe też jeszcze czasem dajemy jak nie mam czasu ugotować ale to naprawde rzadko.

Ewelia-Ja ostatnio daję Ali nasze jedzenie,przyprawione z tym że delikatnie.A bez soli to już nie ma mowy.

u nas ostatnio z jedzonkiem coraz lepiej, przyznam, ze to za sprawą mleka koziego ( wiem nie jest ono super, ale i tak lepsze od nutramigenu), mały zacząl jesc kaszki ze smakiem:tak: gotuje mu normalne obiadki, najnormalniejsze, jakie tylko moj maly alergik moze wsunąc, dzis np. byl rosołek na indyczku z ryzem, marchewką, odrobiną pietruszki i porem-wszamal cała michę, wczoraj miał risotto z warzywkami+kalafiorek+biały sosik, tez sporo zjadł, ziemniaczek jakos mu nie wchodzi, ale jutro ponowie probę( no bo ile tego ryzu mozna:laugh2:)ze szpinaczkiem i sosikiem potrawkowym+jagnięcinka, oby tak dalej, nawet nie wiecie jak mi ulzyło odkad zaczal jesc, nie sa to co prawda kosmiczne ilosci, ale je ze smakiem i to jest najwazniejsze, cudowny widok, jak dziecko samo otwiera dziubek i domaga się kolejnej łyzeczki:tak: mam pytanie dla mam alergikow-próbowałyscie wiśni??? chcę zrobic malemu kaszkę manną + wisienki, ale nie wiem czy aby go po tym nie uczuli

reklama
A Bartek nie lubi kaszy mannej, kilka razy próbowałam i nic z tego nie wyszło:baffled:. CO prawda mały zjada z 3-4 łyżki i to wszystko. Próbowalam wrzucić do tego owoc, ale on jest cwany i to nie pomaga - no sam owoc to zje:tak:

Do góry