reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzanie diety naszych maluszkow, przepisy dla malych smakoszy

Ja żółtko też daje najczęściej wrzucam do zupki jak poleciła pani doktor i jest ok ostatnio sie pomyliłam i wrzuciłam całe jajko ale dałam troche małej i jest ok

reklama
do naszego menu dopisuję kaszkę bezmleczną gruszkową i gruszkę :tak: Kubala dostał wczoraj chleb tostowy(pierwszy kontakt z glutenem-pomijając banana z ciasteczkami) i wszamał cała skibkę z masełkiem oliwkowym, reakcji zero, więc będę mu dawać kanapkę, a do tego zmiksuję jakąś chudą szyneczkę z indyczka i po malym kawałeczku do dziubka dostanie;-)

Dziewczyny wiki dzisiaj jadła zupkę w której jarzynki były tylko starte na tarce nie zmiksowane i dała rade bez odruchów wymiotnych. Zupkę zrobiłam jej z wątróbką drobiową i jak narazie ok

U nas wczoraj byl kisiel jagodowy wlasnej roboty i bardzo smakowal:tak:dzis byly znow pomidorki i kupsko ok:tak:po malinach tez ok:tak:wiec jutro kisiel malinkowy na podwieczorek bo mam troche malin zamrozonych:-)pozniej kolej na truskawki - ale jak myslicie skoro maliny przeszly to truskawki chyba tez nie?

Karolki - brawa dla Karolka!!!zdradzisz jak robisz kisiel? Co do truskawek to czesto uczulaja, z tego co wiem to sa zalecane pozniej niz maliny.

A ja mam pytanie, jak myslicie czy mleko z piersi mozna gotowac? Bo zawsze mowi sie zeby nie gotowac bo traci wtedy witamin duzo i przeciwcial ale chyba nie jest zabronione bo zaszkodzi dziecku? Pytam bo bym zrobila Zuzi budyn a po tym modyfikowanym cos mi wymiotuje, juz myslalam ze bedzie dobrze ale znowu wymiotowala a dostaje doslownie odrobinke do kaszki.

Ewelia-może ci się przyda
Składniki

100 ml soku typu bobofrut
czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
łyżeczka cukru (nie jest konieczna)

Sposób przyrządzenia
W garnuszku zagotuj sok. Odlej 50 ml soku do szklanki. Dodaj cukier. W szklance rozmieszaj z sokiem mąkę ziemniaczaną i dolej do garnuszka. Całość zagotuj cały czas mieszając.

Ewelia kisiel z soczku robisz tak: do soczku dodajesz make ziemniaczna i mieszasz, wlewasz to do gotujacej wodu, mieszasz i gotowe:-)mozesz dodac owoce, cukier.
Ja robilam z mrozonych jagod, najpierw zamrozone owoce sparzylam potem zalalam woda i zagotowalam ( ok 5 min)odlalam sok. Do gotujacego sie soku dodalam wode z maka ziemniaczana, wymieszalam i juz:-)potem doslodzilam do smaku.
mleko matki mozna w butelce wstawic do garnka z woda i gotowac - to wiem napewno bo tak sie robi w przypadku zoltaczki u noworodkow, wtedy szybciej spada poziom bilirubiny;-)wiec normalnie chyba tez mozna gotowac:-):tak:

reklama
Ewelia - ja jak kiedyś robiłam kisielek Oli to dawalam sok z jagód własnej roboty i niewiem ok łyżeczki mąki ziemniaczanej. W sumie tą mąkę to tak na oko musisz dodac tak żeby nie było ani za geste ani za rzadkie. I najlepiej jak mąke uprzednio rozmieszasz w zimnym soczku a pozniej zaczniesz gotować albo mozna rozrobic w odrobinie wody i dodac do soku tak jak gotujesz normalny kisielek. Jak bedziesz robić z jakiegoś soczku z butelki to możesz ewentualnie troszkę dosłodzić gdyby był mało slodki.

Do góry