reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzanie diety maluszków

Bardzo dawno tu nie zagądałam, a mam jedno pytanie odnośnie mleka z kleikiem...ja do tej pory podawałam małemu kleik na gesto, do jedzenie łyzeczką. A jak mam zrobic taki do picia? np. zastąpić 2-3 miarki mleka kleikiem, czy po prostu dodac łyzkę kleiku do mleka?

I drugie pytanie...zaczelismy podawac P. gluten jakies 1,5miesiąca temu. Nie było do tej pory zadnej negatywnej reakcji. Czy mamy kontynuowac jego podawanie, zwiekszajac dawki, czy odpuscic do 10-11 miesięca? Bo niby w 4-6 miesiącu jest to okno immunologiczne, wiec nie wiem, czy po tym okresie zaprzestac glutenu, czy nie...

reklama
Kaszkę podaję raz dziennie łyżeczką na 2 śniadanie koło godziny 9:00. W ogóle Antek jadłby tylko łyżeczką. Mleko pije o 6 rano o 17 i o 20.

No właśnie wyczytałam w schemacie żywienia że w 7. miesiącu kaszka raz dziennie (glutenowa lub bezglutenowa). Tylko ciężko mi się zdecydować czy podawać ją na drugie śniadanie czy wieczorem przed snem, żebył ładniej spał :confused: Teraz daję mu mleko z kleikiem o 9 i o 19.

Hatszept
po dwóch miesiącach ekspozycji na gluten (podawania go w małych dawkach) można już podawać w normalnych ilościach (np. można zamienić jeden posiłek z kaszki bezglutenowej na np. kaszkę zbożową).

Ja juz sie w tym temacie wypowiadać chyba nie będę... Chyba, że jako przedstawicielka niemowląt od urodzenia dbających o linię. Moje dziecię ma płaski brzuszek jakiego ja chyba nigdy nie miałam... i nic nie zapowiada że będe miała.
Je co 2 h ale niewielkie ilości - wczoraj zjadła troszkę na siłe :prawidłozy posiłek" w ilości 150 g i całość zwymiotowała.
W związku z tym nie będę jej przekarmiac. Jak chce - niech je często a malutko za to z apetytem.

Dzis po raz pierwszy zjadła łososia - taki mały kawałek ok cm na cm. I była zachwycona - żadna papka. Podrobilam i dawałam takie malutkie kawałeczki. Teraz czekam na efekt :)

December, dzięki. A co u Was? :-)

Aylin, no to ja mam z małym podobnie. Tzn. ładnie ogólnie przybiera - jest na 50. centylu, waga obecnie to 8300. Nigdy natomiast nie wypił 150-180ml. Zawsze takie cimkanie po np. 30, 50, 90ml...a jesli słoiczki lub jesli sama robię owoce/warzywa to je też czesc takiego małego słoiczka, najwiecej to jeden cały, ale ten najmniejszy...

A to u mnie prawie identycznie z tym ze nie przybiera dobrze. Ledwo na minimum się łapie....

A słoiczki - sklepowe są beeee. Muszę udoskonalać.
Owoce typu gruszka z banankiem starte przez mame - pychota (potrafi zjeść całą średnią gruszkę z całym bananem) zupa niedobra za to warzywka w kawałkach pyszne. Kaszka - blee (chyba ze z banankiem) za to kawalek chleba - mniam.
Moje dziecko nie lubi papek - lubi kawałki w jedzeniu.

Dzis taka zadwolona dziamdziała tego łososia że jutro chyba znów powtórzę BLW :)

Aylin dajesz już chlebek tzn wiem że dają niektórzy piętki do muldania ale nie wiem od kiedy można wiesz może?

Wyczytałam że dajecie już chrupki kukurydziane jak będę w polskim sklepie zakupie i też już spróbuję ...

Ostatnia edycja:
Iwon ja daję na śniadanie a nie na noc z tego względu,że Antek o 20 chodzi spać i butla go trochę wycisza a jedzenie łyżeczką niestety nie,więc na noc dajemy butlę.

Olusia ja też daję chlebek i chrupki, z tym,że chlebek na naturalnym zakwasie bez żadnych polepszaczy.

P071212_18.21.jpgchrupeczki mniammmmmmmmmmmmmm

reklama
ja bym tez chetnie odala juz chlebek ale zawiera gluten a my na poczatku ekspozycji dopiero

hatszept ja ta ekspozycje zrozumiaam tak:
1 miesiac 2-3g dziennie (1 lyzeczka)
2 miesiac 4g (2 lyzeczki)
jak nic sie nie dzieje to po dwoch miesiacach ekspozycji bez ograniczen

Do góry