reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzanie diety maluszków

Katrina, Viola a jeśli mój grzdyl nie ma jeszcze zębów, to mogę mu też zacząć podawać takie większe kawałki?

Dajecie dzieciom chrupki kukurydziane? Mój wczoraj dostał pierwszego i całkiem mu smakował. Tylko boję się, że ugryzie jakiś większy kawałek i się zakrztusi. Chociaż on się w buzi szybko robi papkowaty...

reklama
Iwon - takie jedzonko też jest rozdrobnione, chodzi o to, żeby dziecko uczyło sie juz łykać większe kawałki. Chrupki można podawać, ale pod warunkiem, że kontrolujesz jak dziecko je zjada, żeby nie połknęło zbyt dużego kawałka. Jak pojadę do polskiego sklepu, to też małemu kupię takie chrupki.

Katrina mysle, ze ty wiesz najlepiej co jest najlepsze dla Kubusia. Jesli uwazasz, ze nalezy poczekac, to tak zrob. Co do zalecen: kubeczek, niekapek mamy - mlody gryzie dziubek, raczej z niego nie pije, rozdrabnianie jedzenia - podalam ostatni, ale plul :/

Iwon chrupki juz chyba mozna. Ostatnio sama chcialam kupic w pl sklepie, ale mniev odstraszyla informacja, ze moga zawierac sezam i orzechy (sladowe ilosci)

Odkrylam dlaczego moje dziecko nie chce zjadac wiekszych ilosci zupek... nie lubi ich w temp pokojowej, musza byc cieple :baffled: Glupia myslalam, ze skoro gardzi cieplym mlekiem, to zupki tez bedzie wolal chlodne. No coz, mylilam sie, czlowiek sie uczy ;)

Szymek też już zjada chrupki kukurydziane i bardzo mu smakują. Aferę robi za każdym razem jak już zje część wystającą za rączkę, a nie umie włożyc do buzi tego co zostało w dłoni :-D.

Niespodzianka - te "śladowe ilości" to muszą tak napisać bo w fabryce gdzie produkują chrupki też robią coś z orzechami itp. i to o to tylko chodzi. Wcale nie oznacza że ten składnik tam jest dodany celowo. I chyba śladowe ilości nie powinn raczej zaszkodzić.
Symek też woli cieplejsze jedzonko - niewazne mleko czy zupka, że nie wspomnę o piciu.

My mamy kubek treningowy bo ma bardziej miękki smoczek i moje dziecię go uwielbia i tylko z niego pije. Wczoraj za jednym zamachem wypił 120ml. Napompował się jak balon normalnie.

Iwon wydaje mi się,że może, mój Antek też ma tylko 2 ząbki. A mojej koleżanki synek ma roczek teraz ma 4 ząbki ale od niedawna , a jak miał 8 miesięcy już wcinał chlebek z drobiową szyneczką.

Niespodzianka - mój synek generalnie woli ciepłe jedzonko, ale jak mu "szły" ząbki, to zdecydowanie bardziej preferował chłodne. Kaszka musi być ciepła, ale nie za ciepła.
Od wczoraj daję mu picie w małej buteleczce z uchwytami i z dzióbkiem zamiast smoczka.

Dziewczyny dajecie juz mleko nastepne? Ja wlasnie zaczelam, zamieniam 1 miarke mleka na nastepne i codzien bede zwiekszac o jedna. Do tego wprowadzam gluten i co rano dodaje lyzeczke kaszki 8 zboz z nestle (manny w sklepie nie bylo ale to chyba zadna roznica?)

Na mojej rozpisce z hipp jest napisane ze w 7 miesiacu posilki powinny wygladac tak

3x180 mleka
1x zupka
1x porcja kaszki bezglutenowej
1x owocowy przecier lub sok

moj teraz je 4x mleko 180 i do tego obiad i deser. co z ta kaszka? zrobic 180 mleka i dodac kaszki do tego? czy mniej tego mleka? i jaka kaszke, sa takie bezglutenowe ale nie slodkie?

aaaa no i najgorsze ze moj po mleku zawsze zasypia na drzemke, jak mu bede dawac kaszke lyzeczka to jedna drzemka nam wypadnie bo bez butli nie zasnie :/

Josie ale kaszkę też możesz podać w butli? Tylko taką bardziej płynną..

No właśnie dziewczyny, co z tą kaszką? Ile razy dziennie podawać i w jakiej konsystencji? Mój na razie dostaje 2 x dziennie mleko mm z kleikiem (dwie miarki kleiku). Nie wiem, jak zareaguje na podawanie kaszki łyżeczką - on ma takie fochy przy jedzeniu, że boję się ryzykować, bo dopiero co zaczął mi wreszcie ładnie pić mleko z butelki.

Josie ja dzisiaj 4 dzien podawalam bebiko 2 wiec byly juz 4 miarki bebiko 2 i 3 miarki bebiko 1. Reakcji negatywnych nie widze, ale ze jedynki zostalo mi wiecej niz polowa torebki to jutro i pojutrze podam 5/2 i dopiero 6/1 i ostatecznie sama 2.
Mi zdarzylo sie podawac juz kilka razy kaszke lyzeczka jak sie rzucal przy butli i bez problemu potem zasypial wiec nie martwilabym sie opuszczeniem drzemki :)

Iwon nie pomoge bo sama mam czasami problemy gdy mlody nie chce butli i musze na wariata dosypywac kaszki i podawac lyzeczka. Ale juz sie tym nie martwie. Na pewno zjada wtedy mniej mleka bo kaszka/kleik na gesto bardziej syci ale tez i bardziej odzywcze wiec na jedno wychodzi.
No i tez nie wiem ile razy dziennie podawac bo moj tylko 3 razy dziennie mleko pije w tym jedno z kleikiem przed snem i aby wprowadzic kaszke na stale to musze zrezygnowac z jednego samego mleka.

reklama
Mleczko pijemy jeszcze 1 bo pediatra mówił ,że 2 od 7 miesiąca,ale zostało nam półtora opakowania i jak będzie się kończyło kupimy już 2.
Kaszkę podaję raz dziennie łyżeczką na 2 śniadanie koło godziny 9:00. W ogóle Antek jadłby tylko łyżeczką. Mleko pije o 6 rano o 17 i o 20.

Do góry