reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozszerzanie diety maluszków

Kurcze dziewczyny chyba odpuszcze na tydzien wprowadzanie nowego jedzonka. Mlody chyba zapomnial jak sie buzie otwiera do lyzeczki :baffled: Jadl ladnie otwieral buzie szeroko i zamykal jak mu podawalam lyzeczke, zawartosc polykal z mniej lub bardziej skrzywiona mina ;-) Teraz zblizam lyzeczke (specjalnie podalam jedzonko trzy godziny po mleku zeby miec pewnosc, ze jest glodny) i nic, patrzy zdziwiony. Jakby zapomnial o co chodzi. Macie jakies pomysly o co chodzi??? Jak podalam mu mleko pare minut pozniej to zjadl cala butle, o smak jedzonka tez nie chodzi, bo juz wczesniej to wcinal...

reklama
My dzis mielismy wizyte u pediatry w sprawie szczepienia i przy okazji pediatra dal zielone swiatlo w sprawie tzw svezzamento, czyli wprowadzenia pokarmow.
Wszesniej kazal podawac kleik (reszte ja na wlasna reke dawalam w ukryciu-by przewrazliwiony maz nie widzial hihih)
Aktualnie jego dzien bedzie taki:
1. Sniadanko w postaci mleka z biszkopcikiem
2. Mleko
3. O 12 mleko z kleikiem
4. Jablko lub gruszka
5. Mleko
6. Jogurt (taki specjalny dla niemowlat)
7. Mleko
8. Tez mleczko (mam nadzieje, ze po tym menu tego juz nam oszczedzi ;-)

Troche inne to niz nasze przystosowanie, ale planuje je troche mieszac, np bede podawac inne owocki- tzn polskie sloiczki, bo tu nie maja nic innego procz jablka, gruszki, banana czy brzoskwini
Potem jak beda dochodzic warzywka i miesko- tez bede mieszac :tak:
Oni tutaj miesko czy warzywka daja z oliwa i parmezanem :sorry2:

Aaaa- pierwsza reakcja po biszkopciku- podkowka i ryk gdy skonczyla sie druga dokladka ;)

czyli jeśli dobrze rozumiem to zaczynacie od warzyw (ziemniaczek?) a po dwóch tygodniach gluten tak?

Aylin najlepszy wydaję mi się ziemniak bo dynia słodka a marchewka może powodować zaparcia :tak: a czemu myślisz że kasza na twoim mleku to przesada? ja też o tym myślę...

a czy taki słoiczek który przed otwarciem stała w temp. pokojowej to podgrzewacie czy dajecie taki?

zamierzam w temp pokojowej podawać. Podgrzewac będę to co na 2 dzien dam z lodówki wyciagniete.

A przesada - w sensie ze wszystko na raz :) i kasza i słoiczek. Więc chyba z kaszką na moim mleku na razie się wstrzymam

Ja też będę podgrzewać w kąpieli :)

Hatszept dzięki za artykuł!

Ja tak jak Aylin wracam w styczniu do pracy i zacznę wprowadzać stałe pokarmy trochę wcześniej (Julek będzie miał 4,5 m-ca), żeby nie odkładać wszystkiego na ostatni moment.

Ja również wracam w styczniu do pracy. Dlatego nie będę zwlekać z podawaniem stałych pokarmów. Zacznę od jabłuszka , tak jak zrobiłam też z starszą córkę. Kusi mnie jednak by też niebawem wprowadzić kaszkę z moim mlekiem, a to dlatego że mój Patryk coraz rzadziej chce pierś. Niedowagi na pewno nie ma, pani doktor ostatnio powiedziała wręcz że mógłby przystopować z tym przybieraniem na wadze :) Także sama nie wiem.

reklama
ja chyba zmienie kleik kukurydziany na kaszke :) bo mi po nim jakos lepiej spac nie chce :p wczoraj dalam z kleikiem na noc bo tak wyszlo to sie obudzil wczesniej niz zazwyczaj, a Rysica kaszke dajesz do zwyklej porcji mleka czy zamieniasz miarke mleka na miarke kaszki??

Nikos szama jabluszko, nastepne podejscie to jabluszko z dynia, :):) tylko teraz nie wiem kiedy wprowadzic kaszke hmmmm

Do góry