reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzanie diety maluszków

ja chyba zmienie kleik kukurydziany na kaszke :) bo mi po nim jakos lepiej spac nie chce :p wczoraj dalam z kleikiem na noc bo tak wyszlo to sie obudzil wczesniej niz zazwyczaj, a Rysica kaszke dajesz do zwyklej porcji mleka czy zamieniasz miarke mleka na miarke kaszki??

Nikos szama jabluszko, nastepne podejscie to jabluszko z dynia, :):) tylko teraz nie wiem kiedy wprowadzic kaszke hmmmm

Ja mam kaszkę RYŻOWĄ z malinami, więc DODAJĘ DO mleka już przygotowanego. 2 miarki dodaję i Monika pije smokiem trójprzepływowym na I/II.

Jakimi lyzeczkami karmicie? Ja dzis dostalam z hippa, pomaranczowa i sie zastanawiam jak bym miala ten szpadel do buzi mlodemu wlozyc :eek: Uzywacie juz niekapkow do picia?

Ja karmię łyżeczką babydream z Rossmanna :)
Właściwie Szymka karmiłam nimi
bo Monice tylko dałam wczoraj kilka łyżeczek, ale nie chciała buzi otwierać, więc wzięłam marchewkę do butli, dodałam trochę wody przegotowanej, smoka trójprzepływowego na III i prawie wszystko wtrząchnęła... I spała 2h potem, tylko dzisiaj kupka jak plastelina ;P Ale bez płaczu i bez kwękania nawet więc chyba jej to nie przeszkadzało ;P

reklama
Kasienka nie wiem czy mozna, ja napisalam jak podaje bo innymi nie szlo a ta jest taka akurat no. Ale wydaje mi sie ze nie ma w tym nic szkodliwego.

edek - Szymek mimo podawania zupki, kaszki i kleiku w formie gestej nadal nie chce nic pic. Nawet zakupilam herbatke jablko z melisa od 4 miesiaca z cukrem lamiac zreszta wszystkie swoje zasady co do jego zywienia i nadal nic. Lapie za smoka i jak tylko poczuje cos innego niz mleko to sie krzywi i wypluwa. Tak mysle o tych pierwszych kubeczkach, moze z tego picie mu podejdzie bo sie martwie co bedzie z kupa jak zacznie jesc marchew czy miesko......
Macie jakies doswiadczenia w temacie tych niekapkow?

Ostatnia edycja:
JA pytałam dziś na szczepieniu i powiedział mi dr, że mam najpierw gluten dawać od początku 5tego miesiąca przez tydzień, a potem mogę powoli zacząć wprowadzać resztę. Tak też zrobię chyba. Chciałabym 5.5 miesiąca karmić ją tylko samą piersią :)

Niekapkow nie probowalam. Jesli chodzi o picie to podaje jablko z melisa lub rumianek bobovity lub hippa, a i tak nie pije duzo. Wiem, ze to z cukrem, ale wole zeby zlapal kilka lykow. Do rumianku tez nie byl przekonany na poczatku, ale mu wciskalam z uporem maniaka i poszlo. Szkoda, ze z woda nie poszlo choc probowalam.

Mloda widzialam Twoj plan dnia na glownym i moj Tomek je w bardzo podobnych porach. Moglabys dokladnie podac czego i ile dajesz Szymkowi? Wiem, ze kazdy dziec jest inny, ale chcialabym miec porownanie. No i jeszcze pytanie o nocne karmienie. Moj tez sie budzi o 2, a wolalabym zeby tego nie robil :sorry: Po pierwsze dlatego, ze jak go nakarmie w nocy to o 8 zjada mi tylko 80-100 mililitrow mleka, a po drugie ja jestem potworem jak sie nie wyspie :p Czy oszukiwalas Szymka woda? Czy dawalas smoka? Po jakim czasie przestal sie budzic? Czy je wiecej w dzien przez to? I czy o jedzenie w dzien wola sam, czy po prostu dajesz o danej porze. Uff. Sto pytan do... Sorki, ze truje cztery litery :p

Josie jak idzie nocne rozcienczanie mleka?

Edek: Przypomnialo mi sie. Moja kolezanka wprowadzila niekapek swojemu 6 miesiecznemu synkowi. Troche inna sytuacja, bo on cyckowy jest, ale generalnie czasem sie napije przez przypadek, ale od dwoch tygodni glownie zuje dziubek :p

Ostatnia edycja:
ja chcę wrócić do pracy w grudniu a urlop wziąć w styczniu :sorry:
a dziś byłam u pani dr na rozmowie o rozszerzaniu diety i od środy startujemy z marcheweczką :tak:stopniowo inne jednoskładnikowe aż dojdziemy do zupki jarzynowej
co do glutenu to powiedziała że nie ma sensu bawić się w gotowanie i odmierzanie bo wystarczy podawać zupki czy inne danka zawierające już gluten i dziś rzeczywiście widziałam jakiś deserek z biszkopcikiem :-)

Mlodak a moze dawaj mu tuz przed drzemkami ? kiedy nie jest zaraz po jedzeniu... a jesli nie pojdzie dalej z butli to trzeba uczyc z kubeczka albo lyzeczka probuj dawac widocznie dla niego butla do mleka a nie czego innego

Młodak ja już pisałam,że Jachu załapał picie z łyżeczki albo z kubeczka - ma taki swój maleńki,co prawda na początku cały był zalany ale teraz już jest ok.Oglądałam niekapki ale jakieś takie same wielkie były i mi nie podeszły.I też kupiłam to jabłko z melisą,ale dla Jacha i tak najlepsza woda:tak:

Byłam z Kubą dziś na wizycie u pielęgniarki (zważyć, zmierzyć, itd.) pytała mnie co daję jeść - mleko z płatkami ryżowymi, jabłuszko z marchewką... o słoiczkach z mieszankami nie wspomniałam, bo wiem, że niekoniecznie mogłoby to się spotkać z jej uznaniem.
Zasugerowała, zeby spróbować go troszkę oszukac i zamiast jednego mleka podać wodę do picia - marzycielka, mały głupi nie jest i z butelki nic poza mlekiem nie wypije, nawet soczek - językiem wypluwa smoka i nie wypije, głupi nie jest.
Mój teraz je tak: 0.00 - ostatnia kaszka z mlekiem (albo pierwsza - jak kto woli), potem między 7.00 a 8.00, potem 12.00 słoiczek z mięskiem i warzywkami, potem 15.00 słoiczek z owocami, 18.00 i 21.00 - kaszka

reklama
Sicil ja wlasnie na allegro kupilam to :
kidsme Silikonowy gryzak do podawania pokarmu (2645605434) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
razem z milionem innych mniej ciekawych rzeczy i wlasnie tego w paczce nie bylo :crazy: mam nadzieje ze mi gosc dosle...

Co do niekapkow, wyprobowalam pare dni temu do wody, ale za mocno na razie mu leci i sie krztusi. uzywamy smoczka TT 2 i to dopiero od tygodnia wiec pewnie dlatego. a kubek mam jak i wszystkie butelki z TT

A i nie wiem co zlego jest w lyzeczkach metalowych? ze moze za twarde i latwiej podraznic dziasla? ja karmie silikonowa taka zupelnie gietka i idzie to super, twardszych na razie nie zalapal. a dzis w koncu zaczal otwierac buzie na widok lyzeczki :-):-)

Niespodzianka nawet nie zaczelam rozcienczac, bo karmienie kleikiem przez sen o 23 zalatwilo sprawe i juz sie nie budzi o tej 3. czasem jak sie obudzi to mam przygotowana butelke z woda, biore go na rece, daje pare lykow, zamieniam butelke na smoczka i zasypia. ale to sie doslownie kilka razy zdarzylo :)

Kasienka ja wlasnie uwielbiam krem z dyni i czesto kupuje, ale to na targu, nie wiadomo gdzie ta dynia rosla i mam troche obawy zeby mu dac....

Ostatnia edycja:
Do góry