reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzanie diety maluszków

reklama
Jak teraz jedzą Wasze bąble?

U nas jest tak:

6-7 UU
10 - kaszka na 100 ml wody + pół słoika owoców
13-13.30 obiadek 3/4 190 gramowego słoiczka
16-17 UU
czasem też o 18 UU
18.45 150 ml mm + kleik

ostatnio w nocy znowu UU :baffled:

U nas godziny bez zmian, jedynie ilosci i forme podania posilku modyfikujemy na biezaco:

8:00 mleczko 210ml wody plus 7 miarek mleka plus 1 miarka kaszki lub kleiku, jesli obudzi sie wczesniej 7:30 to wtedy 2 miarki kleiku lub kaszki

11:30-12:00 obiadek 200gram zupki z mieskiem z zoltkiem co drugi dzien lub rybka
po 30 minutach 130gram deserku

16:00 robie kaszke na gesto z 180ml wody z 6 miarkami mleka. Podaje lyzeczka. Czasami uda sie i napije sie z butli ale najczesciej nie chce wiec ide dorabiac kaszke.

20:00 mleko z 180ml wody plus 6 miarek mleka plus 3-4 miarki kleiku

u nas tak

7:30 200 mm
11-11:30 200 moje mleko (ale to już końcówka)
13:00 130 owoce lub 100 sok (teraz będę próbowała kleik z owocami czy owoce & zboża)
15-15:30 190 obiad + 50 woda i co drugi dzień 1/2 żółtka
17-17:30 90 kaszka (była z glutenem dlatego taka porcja ale teraz będę dawać inną więc będzie więcej)
19 200 mm

czasem dam gdzieś jeszcze jogurcik czy chrupka

Ostatnia edycja:
kasia jaki jogurcik podajesz?
U nas jest o:
6-7 mleko 150 z miarka kaszki
10-11 mleko150 z miarka kaszki
14-15 zupka ok 180 z indykiem, kaszka manną i żółtkiem co drugi dzień
17-18 bananek
19-20 kaszka 150 mleka i do tego trzy łyżki stołowe kaszki.
W miedzy czasie podje kartofelka z mojego obiadu, biszkopcika, jabłuszko. Ale nie zawsze czasami je tylko to co w rozpisce wyżej. Oczywiście do zupki różne nowe warzywka. Ostatnio spróbował ziemniaczka z sosem z indyka bo miałam na obiad haha ale mu smakowało i nic mu nie było. :-p

u nas zwykle wygląda to tak, że:
4-5 UU
7-8 MM ale ilość różna
10-11 kleik na MM 120ml+pół jabłka ugotowanego na parze
12.30-13.30 obiadek (na razie tylko marchew + ziemniaczek) a zjada różnie
ok. 15 MM, ilość jw
ok 17.30 UU
19.30-20 150ml sinlacu (zdarza się, że chce dojeść cycem)
23-24 UU
2-2.30 UU

U nas:
7 UU
9 MM 200ml + 2łyżeczki kleiku
12 obiadek - ostatnio zwykle około 190g
15 (no ciut póżniej jak wracam z pracy) UU
17 UU
19 MM 200ml + 2łyżeczki kleiku i dopija UU :sorry:

czasem miedzy 15, a 17 banan. na deserki wszystkie reaguje czerwonymi plamami w okolicy oka i ucha w trakcie jedzenia :sorry: muszę zapytać pediatry co z tym zrobić..

No i UU w nocy, od czasu powrotu do pracy i ze 3razy się zdarza, nadrabia chyba sobie moją nieobecność nocą:confused2:

Młodak a Ty na noc tego kleiku dajesz takie miarki jak są do mleka? Nie za gęste to ma? Pytam, bo może mojej też dać więcej tego :sorry:

Ostatnia edycja:
reklama
claudette - tak, takiej miareczki od mleka używam. I nie jest za gęste. Mam smoczek trójprzepływowy aventu i daję na II, a czasami źle spojrzę i na I i jest ok.

Dodaję kleik z 2 powodów - nie najadal się samym mlekiem i musiałam karmić w nocy no i ulewał, apo zagęszczeniu jest git.
No i też mam wrażenie, że bardziej mu smakuje.

Do góry