reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozszerzanie diety maluszków

a my od jutra dajemy juz tylko zupke bez mleka :) dzisiaj jadl sloiczek robiony przeze mnie i szamal jak sie patrzy ale na probe dalam tylko 100 :) i potem mlesio a jutro bedzie caly sloiczek :) zjedlismy dzisiaj ziemniaczka ze szpinakiem i dynia i powiem Wam ze smaczne to to bylo lepsze niz kupne :)

teraz mam pytanko na buzi wyskoczyly mu krostki takie ala potowki nigdzie indziej, i zastanawam sie czy to alergicznie czy nie, albo na pora albo na plyn do plukania, co bardziej prawdopodobne? Bo wypralam pieluszki na 90 stopni z naszymi rzeczami bialymi i dodalam plyn taki zwykly a on pieluszke przytula do buziola jak spi, no a por byl dawany cztery dni tteraz pora dawac juz nie bede bo nie mam takiego sloiczka ale nie wiem czy prac wszystkie rzeczy jeszcze raz

reklama
ja bym wyprala. sama dostalam kiedys alergii od lenora, cale nogi w wysypce (dzinsy swiezo prane mialam) i musialam w polowie dnia isc do domu bo nie dalo sie wytrzymac

Dziewczynki,

w związku z dokarmianiem mm będę miała do Was kilka pytań.

1. Ile ml wasze dzieci zjadają? (mój jak daję butlę je około 110, ale myślę że to mało, a dlatego że je co 2 a nie co 3h).
2. Co zrobić żeby dziecko jadło co 3 a nie co 2 h (po cycku ok, ale po butli wolałabym żeby ten okres trwał jednak dłużej)
3. O której godzinie dajecie ostatni posiłek i pierwszy rano
4. Jak długo (ile minut) jedzą Wasze dzieci? Mój chyba długo (około 20-25), ale wydaje mi się, że to wina smoczka, bo mam 1 aventa :sorry: Nie zmieniałam na 2 bo mam też lovi 3-przepływowy i swego czasu się krztusił na 2, ale chyba już powinnam spróbować? Duża jest różnica w avencie między 1 i 2?

1 Zjada roznie od 160 do 210 (na noc) co 4, 4.5 h
2 Chyba nie ma innej rady niz przetrzymanie.Np, najpierw 20 min i stopniowo wydluzaj. Jak sie przyzwyczail do jedzenia co 2h to moze to troszke czasu zajac, ale w koncu sie przestawi.
3 Ostatni o 19, pierwszy okolo 5 i pozniej dosypia do 7
4 Roznie ;) od 15 do 25 min mniej wiecej. Czasem wydziwia i nie chce jesc na rekach, woli jak go poloze na poduszce :confused2: Sprobuj zmienic smoczek, u mnie avent 2 jest za wolny, a 3 za szybki. Uzywam wiec dr. Brown 3... A kaszki czy kleiki trojprzeplywem aventu na 1.

Nie wiem co się dzieje. Mała od wczoraj nie chce jeść warzywek! :szok: Wczoraj zjadła za to starte jabłuszko, a dzisiaj dałam jej zapasteryzowane z marchewką i też nie chciała :no: Czy któryś dzieć też odmówił w pewnym momencie jedzenia?

Moj dziec odmowil na jakies 3 dni. Zaciskal paszcze i koniec. Przeszlo mu.

Kasienka ciezko stwierdzic... Sprobuj odstawic pora i zobaczyc czy bedzie lepiej, jesli nie to sprobuj odstawic plyn. Ale pomoglam :-p

Dziewczyny podalam mlodemu gluten i wyskoczyla mu wysypka na klatce piersiowej. Drobna, czerwona. Nie wiem co robic dalej. Czy wstrzymac sie tydzien i sprobowac znow, czy poczekac do skonczenia szostego miesiaca?

Poza tym zakupilam reczny blender i bede sama gotowac. Zezloscilam sie na sloiczki ;-) Jest maly wybor tych paro- skladnikowych i wedlug mnie wszystko smakuje podobnie. Jest np. ziemniak + marchew, pietruszka + ziemniak, a nastepne to juz marchew, ziemniak, groszek, cebula, pomidor :sorry: Jak go cos uczuli to skad mam wiedziec co. Dlatego czas samodzielnego gotowania nadszedl - biedne moje dziecie... Dzisiaj podalam samego ziemniora(z mlekiem mm), bo nie mialam jeszcze blendera i najlatwiej mi go bylo rozgniesc... Nie powiem, zeby byl zadowolony - ale zjadl.

Josie wlasnie lenora mam ... hmmmm musze kupic jakis plyn koniecznie,

Niespodzianka pora juz nie mam w zadnym sloiczku bo reszte mam wlasne robione

Niespodzianka ten gluten to dopiero raz podałaś? bo może to nie od niego :sorry: ja bym się upewniła czy to po nim ale jeśli tak to raczej odstaw i najlepiej skontaktuj się z pediatrą co dalej
Kasienka ja bym wyprała lub chociaż wypłukała pieluszki w płynie dla maluszków wtedy będziesz miała pewność czy to pranie czy por

dziewczyny a w tym smoczku od butelki to ten płyn mi gdzieś nie zostanie???

Dopiero raz i nie podawalam nic nowego. Nie uzywalam tez nowych kosmetykow... Chyba zrobie tak, ze podam jeszcze raz, jak wysypka zejdzie i bede obserwowac.

Ja od poczatku myje plynem do mycia naczyn, plucze pod silnym strumieniem bardzo cieplej wody. Nigdy nie bylo problemu, wiec chyba nie zostaje w smoczku.

a my od jutra dajemy juz tylko zupke bez mleka :) dzisiaj jadl sloiczek robiony przeze mnie i szamal jak sie patrzy ale na probe dalam tylko 100 :) i potem mlesio a jutro bedzie caly sloiczek :) zjedlismy dzisiaj ziemniaczka ze szpinakiem i dynia i powiem Wam ze smaczne to to bylo lepsze niz kupne :)

teraz mam pytanko na buzi wyskoczyly mu krostki takie ala potowki nigdzie indziej, i zastanawam sie czy to alergicznie czy nie, albo na pora albo na plyn do plukania, co bardziej prawdopodobne? Bo wypralam pieluszki na 90 stopni z naszymi rzeczami bialymi i dodalam plyn taki zwykly a on pieluszke przytula do buziola jak spi, no a por byl dawany cztery dni tteraz pora dawac juz nie bede bo nie mam takiego sloiczka ale nie wiem czy prac wszystkie rzeczy jeszcze raz

Kasienka a prasujesz pieluszki? Powiem Ci ze moj synek tez mial takie jakby potowki ale tylko na policzkach nigdzie wiecej i jak bylam u lekarza to wiele razy pytalam sie od czego to to twierdzil lekarz ze to potowki az spotkalam polozna taki mila babka i jak z nia rozmawiala to doszlysmy do wniosku ze to od pieluszek bo moj babelek tez spi z pieluszka na buzi a w zasadzie on bez pieluszki ani rusz. I od tego czasu prasuje mu pieluszki (wczesniej tego nie robilam :() i z dnia na dzien ma coraz mniej tych krostek. Wiec przyczyna byly niewyprasowane pieluszki

edek; chociaz nie wiem czy moze to byc od prania bo ja malemu od poczatku piore jego ciuszki z moimi a plyn do plukania uzywyamy tylo eden bo ja innego nie moge bo mam uczulenie.

Ponawiam swoją prośbę o napisanie jak mam zacząć wprowadzać GLUTEN?
1. Czy juz?
2. Jak zaczać tzn.
*ile razy dziennie
*w jakich ilościach
3. Po jakim czasie zwiększyć i o ile
4. Na jakiej dawce zatrzymać? czy już cały czas podawać?
Jestem kompletnie zielona a do lekarza idę z malym dopiero po 28listopada to bedzie mial juz pol roku i czy to nie jest wtedy za pozno na wprowadzenie glutenu?

Zalecenia mojej pediatry: wprowadzamy kaszę mannę w ilości jednej łyżeczki (ugotowanej kaszki) do mleka. Najlepiej wieczorem, żeby miał przed spaniem bardziej sycący posiłek.
Z kaszkami i kleikiami bezglutenowymi kazała się wstrzymać conajmniej do ukończenia 6 miesięcy (jeśli dziecko przybiera w normie nie ma potrzeby).
Mamy też wprowadzać powoli soczki jabłkowe, marchewkowe, zupkę jarzynową. Przerwa między nowymi produktami około 4 dni. Czyli mniej więcej standard :blink: W piątek robimy zakupy i zaczynamy.

Pytałam ją też o to, czy jeśli będzie się budził w nocy to go karmić mm czy starać się już odzwyczajać. Odpowiedziała dosyć enigmatycznie: "spokojnie mama, Ty być chciała już ze mnie dorosłego faceta zrobić" ;) Czyli mam mu jeszcze dawać fory ;)

A moja kazała wprowadzić w tym tygodniu kaszkę na śniadanie albo kolacje. I za 2 tygodnie jako kolejny posiłek też kaszkę. Najlepiej na moim mleku. Bo skoro je co 2 h to najwidoczniej się nie najada i trzeba dac cos bardziej treściwego. Tym bardziej, że przybrała też nie za wiele.

Lena - a ty karmisz mm cy UU??
Bo jak UU to gluten już w ilośći 2-3 g dziennie w zupce jarzynowej bądź swoim mleku. I nie zwiększać. Przez 2 msc po 2-3 g codziennie. Po skończonych 2 pełnych miesiącach - mozna podawać be ograniczeń

Jeżeli mm to w 6 msc życia aczynasz wprowadzać: przez pierwszy miesiąc 2-3 g kaszki manny w zupce lub mleku. przez 2 - ok 6 g też w jakimś posiłku. Potem - be ograniczeń.

Ocywiście nie musi to byc kaszka manna. Moze byc orkiszowa, pszenna lub inna glutenowa.

A prosze skorygować jeżeli głupoty pisze :)

Ostatnia edycja:
reklama
Aylin no ja karmie MM tylko. a to jeszcze kilka dni mam wtedy jak od 6msc
napisalas 2-3 g kaszki manny w zupce lub mleku. ale takiej hmmm surowej no prosto z paczuszki odrazu do mleka czy jak? Wybaczcie mi za te pewnie banalne pytania ale naprawde nie mam pojecia

Do góry