reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozszerzanie diety maluszków

Iwon - nie wiem co Ci powiedzieć, bo mój Kuba je w dzień co 3 godziny, czasami co 4. Ale jak wypije ostatnia kaszkę ok. 24-tej to do rana śpi, je około 8-9 rano. Ale tak było prawie od początku (przedtem budził się na jedzenie około 6.30-7.00). To zależy od dziecka. Mój sie najada w dzień, w nocy śpi. Ale jak były dni, kiedy mało jadł, to nadrabiał w nocy.

reklama
Aylin ja też już mam te babydream i hippa ze trzy rodzaje i właśnie szkoda mi marnować za każdym razem zwłaszcza że te z rossmanna można dłużej :sorry2:ale skoro ty podajesz w sumie przez trzy dni to i ja spróbuję

Dziewczynki,

w związku z dokarmianiem mm będę miała do Was kilka pytań.

1. Ile ml wasze dzieci zjadają? (mój jak daję butlę je około 110, ale myślę że to mało, a dlatego że je co 2 a nie co 3h).
2. Co zrobić żeby dziecko jadło co 3 a nie co 2 h (po cycku ok, ale po butli wolałabym żeby ten okres trwał jednak dłużej)
3. O której godzinie dajecie ostatni posiłek i pierwszy rano
4. Jak długo (ile minut) jedzą Wasze dzieci? Mój chyba długo (około 20-25), ale wydaje mi się, że to wina smoczka, bo mam 1 aventa :sorry: Nie zmieniałam na 2 bo mam też lovi 3-przepływowy i swego czasu się krztusił na 2, ale chyba już powinnam spróbować? Duża jest różnica w avencie między 1 i 2?

Ostatnia edycja:
Dziewczynki,

1. Ile ml wasze dzieci zjadają? (mój jak daję butlę je około 110, ale myślę że to mało, a dlatego że je co 2 a nie co 3h).
2. Co zrobić żeby dziecko jadło co 3 a nie co 2 h (po cycku ok, ale po butli wolałabym żeby ten okres trwał jednak dłużej)
4. Jak długo (ile minut) jedzą Wasze dzieci? Mój chyba długo (około 20-25), ale wydaje mi się, że to wina smoczka, bo mam 1 aventa :sorry: Nie zmieniałam na 2 bo mam też lovi 3-przepływowy i swego czasu się krztusił na 2, ale chyba już powinnam spróbować? Duża jest różnica w avencie między 1 i 2?

Napisze Ci co ja robilam tzn;
1. Je 180ml mleka czasami 150ml tylko ze moj juz ma 5miesiecy Iwon jak sie nie myle moglby zjadac tak 150ml mleka i to bez propblemu powinno strczyc na trzy godzinki tylko ze o tak srednio napisalam bo kazde dzieciatko jest inne i inaczej je
2. Tu tez mialam problem bo tez chcial co 2h jesc wiec robilam jak jadl np. w 4mc dawalam 150ml i mimo ze marudzil po 2h i chcial jeszcze to przetrzymywalam ale pilnowalam aby wypil te 150ml
3. Ja daje tak miedzy 20.30-21 zalezy o ktorej wypadnie a rano to trudno powiedziec bo moze twoj synek bedzie chcial jesc juz o np. 7 jak wstanie albo moze wstac o np. tej 7 a jesc moze chciec o 9. Ja tak mam z moim np. dzis wstal o 6 a jadl dopiero o 8.30
4. Powinnas zmienic mu juz na 2 jak to ma avent to nie wiem bo daje TT ale mmoze Julek zjada tylko te 110 bo bardzo moze meczyc sie podczas jedzenia i mimo ze jest jeszcze troche glodny nie da rady zjesc wiecej.

Radzilabym najpierw sprobowac zmienic smoczek na wiekszy czyli 2 i wtedy dac tyle mleka ile na dany miesiac powinno mniej wiecej dziecko zjadac. Tabela jest na MM

przepraszam ze pisze tak chaotycznie ale trudno mi pisac jak maly szogun mi siediz na kolanach i chce ez pisac na klawiaturze bo ostatnio wszystko co mama robi synek chce tez robic :-D

daj znac czy zmienilas smoczek jak jadl i ile zdjal a no i czy wytrzymal 3h

Dziewczynki,

1moj na jeden posilek je 180+ miarki mleka wytrzymuje ok 4 godzin
2chyba przetrzymanie no i wieksza porcja mleka powinna dac skutek,
3my ostatni na dzien dziesiejszy mamy przed 21 a pierwszy przed 7 czasami sie przesunie ostatni ale pierwszy zawsze przed 7 i musi zjesc zaraz po wstaniu, potem jeszcze dosypia do 8/9
4moj to 180 wciaga w ciagu 10 minut i moze byc wina smoczka jak za dlugo,

Ostatnia edycja:
Dziewczynki,

1. Porcja z 150 ml. Więcej też by zjadła, ale nadyżkę później oddała, więc nie ma senu ;-)
2. Jak zacznie marudzić to spróbuj herbatkę lub soczek/kompocik dać.
3. 19-20, 7-8.
4. ok 5 min, może troszkę dłużej, nigdy nie patrzyłam na zegarek ;-) Myślę, że pora na zmianę smoka. Zośka w pewnym momencie zaczęła mnieć problemy z jedzeniem z tego mniejszego :tak:

Nie wiem co się dzieje. Mała od wczoraj nie chce jeść warzywek! :szok: Wczoraj zjadła za to starte jabłuszko, a dzisiaj dałam jej zapasteryzowane z marchewką i też nie chciała :no: Czy któryś dzieć też odmówił w pewnym momencie jedzenia?

Zalecenia mojej pediatry: wprowadzamy kaszę mannę w ilości jednej łyżeczki (ugotowanej kaszki) do mleka. Najlepiej wieczorem, żeby miał przed spaniem bardziej sycący posiłek.
Z kaszkami i kleikiami bezglutenowymi kazała się wstrzymać conajmniej do ukończenia 6 miesięcy (jeśli dziecko przybiera w normie nie ma potrzeby).
Mamy też wprowadzać powoli soczki jabłkowe, marchewkowe, zupkę jarzynową. Przerwa między nowymi produktami około 4 dni. Czyli mniej więcej standard :blink: W piątek robimy zakupy i zaczynamy.

Pytałam ją też o to, czy jeśli będzie się budził w nocy to go karmić mm czy starać się już odzwyczajać. Odpowiedziała dosyć enigmatycznie: "spokojnie mama, Ty być chciała już ze mnie dorosłego faceta zrobić" ;) Czyli mam mu jeszcze dawać fory ;)

reklama
Iwon - ja przeszlam z 1 na 2 juz dawno, 1 sluzy mi do picia wody czy herbatek a 2 daje mleko, ten trojprzeplywowy tylko do kaszek uzywam, bo mleko za szybko jej lecialo. Wszystkie z aventa.
Ja bym dala mu tyle ile chce, ewentualnie sprobuj odbic jak zacznie wypluwac butle i daj mu dalej. jak nie bedzie chcial to znaczy ze ma dosc. A i perztrzymaj go godz dluzej po flaszce bez wzglegu ile zje, to nastepna powinien wciagnac migiem i wiecej. i tak kilka razy az ten czas miedzy kamieniami bedzie 3-4godz. ja tak robilam i zdalo mi to egzamin.

Mia je roznie raz 5min raz 20min ale wcale mnie to nie martwi wazne zeby zjadla swoje.

ostatni posilek kaszke ryzowa ma okolo 20.30 - 21.00 i nastepna flaszka o 8 rano.

Ostatnia edycja:
Do góry