reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzanie diety maluszków

Dziewczyny do kiedy planujecie karmic piersią? I czy później nalezy wprowadzić sztuczne mleko czy tylko same stałe posiłki jak obiadki, deserki a na noc kaszki ? Bo ja myślałam, że żadne sztuczne potem - po co przyzwyczajać , by później odzwyczajać. Ale nie wiem jak to powinno być.?

reklama
ja nie planuje mm wprowadzać. Chcę do roku - półtora karmić - a potem na kaszki przejść i powoli mleko od krowy :) Po roku krowie wolno wprowadzać. Ale to tylko plany...

ja mam zamiar karmić UU do 1 roku życia, niestety potem MM albo kozie mleko, bo mój alergik i krowie odpada przed 3 rokiem życia na wszelki wypadek, żeby się nie uczulił :(

Ja tak jak Zaza też chciałabym karmić do 1 r.ż. Od wiosny chciałabym iśc do pracy i wtedy będę odciagać, kombinować żeby do tego czerwca dotrwać, a później mm ( zapewne nutramigen) do 3 r.ż.

Zaza, dawałeś już jakieś kaszki? Mnie korci żeby mu Sinlac podac jak skończy 5 m-c. To jest kaszka z mączki chleba świętojańskiego i jest specjalnie dla alergików. Chciałabym Gracjana troszkę podtuczyć i dać mu na śniadanko kaszkę.

Ja tak jak Zaza też chciałabym karmić do 1 r.ż. Od wiosny chciałabym iśc do pracy i wtedy będę odciagać, kombinować żeby do tego czerwca dotrwać, a później mm ( zapewne nutramigen) do 3 r.ż.

Zaza, dawałeś już jakieś kaszki? Mnie korci żeby mu Sinlac podac jak skończy 5 m-c. To jest kaszka z mączki chleba świętojańskiego i jest specjalnie dla alergików. Chciałabym Gracjana troszkę podtuczyć i dać mu na śniadanko kaszkę.

jeszcze nie, ale mam zamiar, u mnie niestety problem z odciąganiem, nie dość, że nawet elektryczny laktator nie daje rady, to jeszcze mleka na styk :( dlatego ja kaszkę z MM będę podawać :(

ja wracam do pracy w grudniu i chciałabym karmić piersią rano tak długo jak się da a reszta to ile się uda to odciągać ale bez mm się nie obejdzie więc chyba zacznę już w listopadzie wprowadzać

dziewczyny napiszcie mi jak robicie kaszki i kleiki?
tzn. jaki kleik/kaszka +co (woda/mleko swoje/mm) i jakie proporcje? plisssss

Carla, może się nie najada. Gdzieś czytałam, że dziecko powinno się w ciągu dnia najeść i wtedy przesypiać nockę. U nas wczoraj po kąpieli Gracjan sobie ładnie wcinał, przyszedł Marcel i włączył bajkę. Mały skubaniec głowę w stronę tv i już było po jedzeniu. No i mieliśmy pobudkę o 3, a następną o 7.15.

Zaza, szkoda że musisz mm podać.

Kasia, ja jeszcze nie podawałam, ale podpinam się pod Twoje pytanie.

kleik i kaszkę - wg przepisu na opakowaniu na swoim mleku. Tj matematyka wyzsza czasem si e kłania bo jak mam 120 ml swojego mleka to obliczam proporcje gramowe.

Na kaszce bobovita jest 22 g na 150 ml mleka
na kleiku - 20 g na 200 ml mleka

i wg tych proporcji daje

Ja kaszek i kleików nie robię więc nie podpowiem...
Przeżyłam dziś szok z rana- młody pospał ładnie nawet w nocy ale nad ranem jadł więc głodny nie bardzo był a mnie cycki pękały. Wzięłam laktator i ściągnęłam 180:szok: jakbym miała miejsce w pojemniczku to pewnie jeszcze ze 20 bym ściągnęła... Szok! Może jest nadzieja na odciąganie i zostawianie trochę pokarmu dla syna na dzień:blink: Ale mi rozhulał laktację mój dzieć:tak:

reklama
dziewczyny jak mam sprawdzić ile moja Kropka zjada skoro dziś dałam jej specjalnie z butelki więcej żeby nie zjadła wszystkiego a ona wciągnęła około 190 i dojadła z piersi :szok: nie chce mi się wierzyć że tyle zwykle zjada ani że mam takie ilości w cyckach :sorry2:

Do góry