reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozszerzanie diety maluszków

Moj zjada 6x na dobe 120-150.
Nie wiem czy mialyscie 'przyjemnosc' podawac szpinak hippa? Jak sprobowalam to bylam pewna ze nie zje; ohyda. A on zjadl ze smakiem! Tylko wszystko teraz ma kolor sraczkowaty ://

reklama
Ja podam w przyszlym tygodniu :D Natomiast dynie z ziemniakiem juz podalam i wcinal z apetytem. Krzyczal jak za wolno mu lyzeczke dawalam :sorry2: Wedlug mnie to obrzydliwe w smaku, ale dziecku smakuje. Najlepiej tesciu... mowie, ze daje kaszke bez dodatku cukru i mlody wcina... a on "no to nie mozesz mu troche doslodzic zeby lepsze bylo?" Normalnie krzywdze swoje dziecko dajac nieslodzone.

Bebilon nutriton to zageszczacz do pokarmow. Stosuje sie go gdy na przyklad dzieci ulewaja.
a moge to podowac do kazdego mleka>? tzn nan? i w jakich ilosciach ile razy dziennie? Bo Igorek bardzo ulewa po kazdym posilku tzn po mm tylko.

Czy, któreś z waszych dzieci zjada porcje mleka 120ml jeszcze? niby powinny po 180 a moje tej granicy przekroczyć nie chce:/

Ja daje malemu 150ml i je 6razy na dobe, chociaz teraz juz mniej bo np. zamiast mleka o 12 dostaje zupke albo obiadek albo owoce i o 18 kaszke. Czyli wychodzi 4razy po 150 +2inne posilki

Czyli nie odbiegamy od normy, bo mój je za to jakieś 8 razy na dobe:/

Czy któraś z was przygotowywała dynie sama? jako samą dynię nie zupkę, bo dostałam od cioci taką od niej z ogródka i chce przygotować tylko nie wiem jak i czy potem mrozić czy wekować....a wy jak robicie z domowymi posiłkami?

Mysiaczek niestety nie pomoge. Ja daje sloiczkowa hippa z ziemniakiem. Nie mam dostepu do "zaufanych" warzyw i owocow, ale wydaje mi sie, ze taka dynie to wystarczy ugotowac do miekkosci bez przypraw i zmiksowac. Ewentualnie dodac wody zeby uzyskac odpowiednia konsystencje. Ale to zgaduje bardziej wiec sluchaj lepiej rad doswiadczonych mamusiek :p

Addiena ja daje kaszke nestle ryzowa, bananowa. 3 miarki (jak od mleka) na 180 ml. Probowalam bobovite, ale sie robi woda z niej jak dluzej stoi. No i podaje smokiem trojprzeplywowym aventu na jedynce.

pytam, bo moje dziecko cycoli w nocy co 2, 3 h i chce sprobowac ja zapchac kaszka. Tylko, ze ona czasami pije Mm z medeli calma , a ta butelka chyba kaszki nie przepusci, a nie wiem czy z Aventa bedzie chciala ssac.

mysiczek ja dynię pokroiłam w kostkę i surową zamroziłam, a jeżeli zostanie mi zupka którą ugotowałam to wkładam do słoiczka i wekuję naklejam naklejkę co to za posiłek tzn z jakich warzyw,żeby później podać codziennie co innego.Ja przeważnie gotuję bo Antek nie chce słoiczków. Najbardziej lubi krem z brokułów i marchewki.

reklama
Ja z dynia robie tak samo - 150g dyni plus 100ml wody, gotuje do miekkosci, ale nie dluzej niz 15-20 minut bo traci wlasciwosci odzywcze, miksuje i gotowe. Jeszcze goraca do sloiczkow, gotuje i mam na kilka dni.

No i w zapasie w zamrazalniku poporcjowana tez lezy. Z jednej dyni wyszly mi 22 porcje po 150g i z 1kg dodatkowo zrobilam krem dla nas.

Sadze ze nutriton mozna dodawac do kazdego mleka. Jedna kolezanka stosowana do mleka z piersi, inna znow di hippa wlasnie. Na opakowaniu jest napisane ze nawet napoje, zupy mozna zageszczac.
Ilosc jest uzalezniona od wieku. Dzieci do konca 4 miesiaca jedna plaska miareczka (ta w zestawie) na 90ml mleka, potem 2 miarki. Ja mimo ze Szymek skonczyl 4 miesiac ilosci zageszczacza nie zwiekszylam a zawsze tez dawalam go mniej. Do 150ml dawalam 1 miarke a do 180ml czubata 1 miarke. Jak juz dodam kleik to wtedy w ogole nie daje zageszczacza.

Ostatnia edycja:
Do góry