reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzanie diety maluszków

Moj zjada 6x na dobe 120-150.
Nie wiem czy mialyscie 'przyjemnosc' podawac szpinak hippa? Jak sprobowalam to bylam pewna ze nie zje; ohyda. A on zjadl ze smakiem! Tylko wszystko teraz ma kolor sraczkowaty ://

reklama
Ja podam w przyszlym tygodniu :D Natomiast dynie z ziemniakiem juz podalam i wcinal z apetytem. Krzyczal jak za wolno mu lyzeczke dawalam :sorry2: Wedlug mnie to obrzydliwe w smaku, ale dziecku smakuje. Najlepiej tesciu... mowie, ze daje kaszke bez dodatku cukru i mlody wcina... a on "no to nie mozesz mu troche doslodzic zeby lepsze bylo?" Normalnie krzywdze swoje dziecko dajac nieslodzone.

Bebilon nutriton to zageszczacz do pokarmow. Stosuje sie go gdy na przyklad dzieci ulewaja.
a moge to podowac do kazdego mleka>? tzn nan? i w jakich ilosciach ile razy dziennie? Bo Igorek bardzo ulewa po kazdym posilku tzn po mm tylko.

Czy, któreś z waszych dzieci zjada porcje mleka 120ml jeszcze? niby powinny po 180 a moje tej granicy przekroczyć nie chce:/

Ja daje malemu 150ml i je 6razy na dobe, chociaz teraz juz mniej bo np. zamiast mleka o 12 dostaje zupke albo obiadek albo owoce i o 18 kaszke. Czyli wychodzi 4razy po 150 +2inne posilki

Czyli nie odbiegamy od normy, bo mój je za to jakieś 8 razy na dobe:/

Czy któraś z was przygotowywała dynie sama? jako samą dynię nie zupkę, bo dostałam od cioci taką od niej z ogródka i chce przygotować tylko nie wiem jak i czy potem mrozić czy wekować....a wy jak robicie z domowymi posiłkami?

Mysiaczek niestety nie pomoge. Ja daje sloiczkowa hippa z ziemniakiem. Nie mam dostepu do "zaufanych" warzyw i owocow, ale wydaje mi sie, ze taka dynie to wystarczy ugotowac do miekkosci bez przypraw i zmiksowac. Ewentualnie dodac wody zeby uzyskac odpowiednia konsystencje. Ale to zgaduje bardziej wiec sluchaj lepiej rad doswiadczonych mamusiek :p

Addiena ja daje kaszke nestle ryzowa, bananowa. 3 miarki (jak od mleka) na 180 ml. Probowalam bobovite, ale sie robi woda z niej jak dluzej stoi. No i podaje smokiem trojprzeplywowym aventu na jedynce.

pytam, bo moje dziecko cycoli w nocy co 2, 3 h i chce sprobowac ja zapchac kaszka. Tylko, ze ona czasami pije Mm z medeli calma , a ta butelka chyba kaszki nie przepusci, a nie wiem czy z Aventa bedzie chciala ssac.

mysiczek ja dynię pokroiłam w kostkę i surową zamroziłam, a jeżeli zostanie mi zupka którą ugotowałam to wkładam do słoiczka i wekuję naklejam naklejkę co to za posiłek tzn z jakich warzyw,żeby później podać codziennie co innego.Ja przeważnie gotuję bo Antek nie chce słoiczków. Najbardziej lubi krem z brokułów i marchewki.

reklama
Ja z dynia robie tak samo - 150g dyni plus 100ml wody, gotuje do miekkosci, ale nie dluzej niz 15-20 minut bo traci wlasciwosci odzywcze, miksuje i gotowe. Jeszcze goraca do sloiczkow, gotuje i mam na kilka dni.

No i w zapasie w zamrazalniku poporcjowana tez lezy. Z jednej dyni wyszly mi 22 porcje po 150g i z 1kg dodatkowo zrobilam krem dla nas.

Sadze ze nutriton mozna dodawac do kazdego mleka. Jedna kolezanka stosowana do mleka z piersi, inna znow di hippa wlasnie. Na opakowaniu jest napisane ze nawet napoje, zupy mozna zageszczac.
Ilosc jest uzalezniona od wieku. Dzieci do konca 4 miesiaca jedna plaska miareczka (ta w zestawie) na 90ml mleka, potem 2 miarki. Ja mimo ze Szymek skonczyl 4 miesiac ilosci zageszczacza nie zwiekszylam a zawsze tez dawalam go mniej. Do 150ml dawalam 1 miarke a do 180ml czubata 1 miarke. Jak juz dodam kleik to wtedy w ogole nie daje zageszczacza.

Ostatnia edycja:
Do góry