reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Rozszerzanie diety Maluszków

Pinia nie boj nic;)moja tez je 6 razy a do niedawna było i 9 bo w nocy jadła;)no i mała tez dobiera sie do naszych talerzy;)
Oleniolek u nas samo jakos tak wychodzi ze jemy reularnie,mała najczesciej budzi sie ok 7 i jemy co ok 3h,a pijemy herbatke do sniadania a potem wode

reklama
u na zalezy czy idzie do żłobka, czy nie, w domku mamy tak
1. mleko (ok.200 ml) - ok. 7.00
2. kaszka na gęsto albo jajeczniczka z wędlinką i chlebek - ok. 10.00
3. obiadek (1 danie albo zupka mix gęsta albo mięsko + warzywka albo słoiczek) - ok. 13.30
4. owoce lub deserek - ok. 16.30
5. mleko (ok. 220 ml) - ok. 19.00

Zaczęłam się zastanawiać na ilością posiłków, które zjadają moje dziewczyny. Ostatnio zaczęły słabiej jeść i szukam przyczyny (poza idącymi zębami u Zuzy)
Policzyłam, ze dostają o jeden posiłek za dużo w ciągu dnia. No właśnie jak dajecie owoc to to liczycie jako posiłek? I jak z sokami? Bo ja się już gubię.
Ile posiłków dziennie jedzą wasze dzieci?

U nas średnio 5 posiłków:
- rano po obudzeniu mleko 150-180ml
- po pierwszej drzemce II śniadanko: kaszka 150-180 lub jajo
- po kolejnej drzemce obiad
- po południu deser z owocami lub sam owoc
- po kąpieli mleko 240-270ml
A w międzyczasie jakiś chrupek, skórka czy ciacho :)
Soków nie liczę jako posiłku, Jasiek lubi pić i pije dużo - soku wychodzi nam różnie od 200 do nawet 300ml plus ze 2x herbatka ok. 90ml (ale nie wypija nigdy całej) a poza tym wody do woli :)

u nas podobny schemat:
1. butla
2. jakas przekaska na mleku + delikatny owoc (np. kasza manna, platki ryzowe + suszona sliwka lub jablko duszone albo mus jagodowy itp.)
3. obiad
4. platki wszelakiej masci gotowane na wodzie lub soku + owoc; czasem budyn, kisiel itp.
5. butla
do picia przez caly dzien woda z sokiem malinowym. do przegryzania chrupki kukurydziane, biszkopt, herbatnik. jemy co 3 - 3,5 godziny.

U nas posiłki są o stałych porach no plus/minus 30minut.
6:30-7.00 Mleko z kaszką ryżową, np. malinową
10:30-11.00 Kanapka z masłem i wędliną/Kanapka z parówką/Kanapka z jajecznicą/Jajecznica z parówką/zależy na co 'mamy' ochotę + herbatka
14:00 Obiad jednodaniowy
16:00 Owoc
18:00 Jogurt
20:00 Mleko z kaszą manna
Całą noc śpi bez żadnej pobudki :)

U nas Wiktor powoli zaczyna jeść z nami. Ostatnio jadł pierogi z soczewicą, Potem mielonego z ziemniaczkami i buraczkami, pomidorową, kalafiorową , a dziś zjadł pierogi ruskie. Zależy co my mamy na objad. Ale myślę, że powoli powinien zacząć jeść to co my.

Nasza mała też zjada już z naszych talerzy. Jak jemy razem, to kompletnie nie chce swojego, tylko o to co u mnie na talerzu się domaga :-D Już spokojnie można dawać dzieciom to co my jemy, tylko nie może być doprawione po naszemu. No i żadnych kostek rosołowych, żadnych mieszanek przypraw.

Nasza też często skubnie coś od nas. a to mięso, a to pieroga, ostatnio jadła zwykła ogorkową.
nic jej nie było :)

a podajecie swoim dzieciom twarożek zwykły?

reklama
Do góry