reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzanie diety Maluszków

tak, wszystko ladnie poznikalo. meczyl sie biedny z ta swedzaca buzka.. wczoraj pierwszy raz podalam malemu kuskus - byl zachwycony. dzisiaj jadl makaron z sosem i wolowina, a na jutro planuje indyka z delikatnym sosem + marchewka z groszkiem i kasza jaglana.

reklama
tak, wszystko ladnie poznikalo. meczyl sie biedny z ta swedzaca buzka.. wczoraj pierwszy raz podalam malemu kuskus - byl zachwycony. dzisiaj jadl makaron z sosem i wolowina, a na jutro planuje indyka z delikatnym sosem + marchewka z groszkiem i kasza jaglana.

Cieszę się, że wszystko poznikało z buzi Bartka :)
Dzisiejszy obiadek brzmi przepysznie!!!! Jaki zrobiłaś sos?

Cieszę się, że wszystko poznikało z buzi Bartka :)
Dzisiejszy obiadek brzmi przepysznie!!!! Jaki zrobiłaś sos?

sos dopiero powstanie, ale zageszcze bulion (w ktorym gotowalo sie miesko i warzywa) odrobina maki kukurydzianej, dodam troszke jogurtu naturalnego, swiezego koperku i voila ! marchewka z groszkiem wskocza na pare, kasza ugotowana z maslem.. mam nadzieje ze maly doceni te pozycje z dzisiejszego menu, bo rodzice musza sie zadowolic ryzem zapiekanym z pieczarkami i zoltym serem ;) smacznego wszystkim maluszkom !

a u nas wczoraj i przedwczoraj po raz pierwszy na stole zagościła domowa rybka. Wreszcie się przemogłam:tak:
Dorsz w potrawce z warzyw: marchewka, groszek, kalafiorek i ziemniaczek.
Jadł aż mu się uszy trzęsły:-p

oleniolek Bartuś je wszystko aż mu się uszy trzęsą więc nie wiem czy to było aż takie dobre, czy tylko nie gorsze od reszty:-D

Dorsza wcześniej nie moczyłam, kupiłam mrożony filet. Pokroiłam w kosteczkę, wrzuciłam do małej ilości gotującej się wody i dodałam troszkę soli. Rybka się gotowała, ja na tarce starłam 2 marchewki, dużego ziemniaka, wrzuciłam do gara, dodałam mrożony zielony groszek i dużą ilość różyczek z kalafiora. Ugotowałam do miękkości, pod koniec gotowania zagęściłam 2 łyżkami kaszy kukurydzianej i dodałam trochę natki z pietruszki.
Wyszły mi 3 obiady, dwa już zjedzone 3 w zamrażalce.

Zaczęłam się zastanawiać na ilością posiłków, które zjadają moje dziewczyny. Ostatnio zaczęły słabiej jeść i szukam przyczyny (poza idącymi zębami u Zuzy)
Policzyłam, ze dostają o jeden posiłek za dużo w ciągu dnia. No właśnie jak dajecie owoc to to liczycie jako posiłek? I jak z sokami? Bo ja się już gubię.
Ile posiłków dziennie jedzą wasze dzieci?

1. Mleko mm 150-180ml
2. Owoce świeże/słoiczkowe 190g
3. Obiad jednodaniowy 300-350ml
4. jogurt/deser mleczny 100g
5. Kaszka mleczna 250ml

Soków żadnych Bartek nie pije, bo nie lubi. Ewentualnie wypije przez cały dzień trochę wody z domowym sokiem malinowym. Pomiędzy posiłkami zjada chrupke kukurydzianą/biszkopta/ chlebek

reklama
U nas podobnie :-)
1. Kaszka mleczna
2. Owoce
3. Obiad
4. Mleko lub kanapka, jejecznica
5. Mleko
Do picia tylko woda. Kilka razy dałam Gabrysi sok, ale wtedy zastępował on owocki i było to dawno temu :)

Do góry