reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzanie diety Maluszków

Pinia nie boj nic;)moja tez je 6 razy a do niedawna było i 9 bo w nocy jadła;)no i mała tez dobiera sie do naszych talerzy;)
Oleniolek u nas samo jakos tak wychodzi ze jemy reularnie,mała najczesciej budzi sie ok 7 i jemy co ok 3h,a pijemy herbatke do sniadania a potem wode

reklama
u na zalezy czy idzie do żłobka, czy nie, w domku mamy tak
1. mleko (ok.200 ml) - ok. 7.00
2. kaszka na gęsto albo jajeczniczka z wędlinką i chlebek - ok. 10.00
3. obiadek (1 danie albo zupka mix gęsta albo mięsko + warzywka albo słoiczek) - ok. 13.30
4. owoce lub deserek - ok. 16.30
5. mleko (ok. 220 ml) - ok. 19.00

Zaczęłam się zastanawiać na ilością posiłków, które zjadają moje dziewczyny. Ostatnio zaczęły słabiej jeść i szukam przyczyny (poza idącymi zębami u Zuzy)
Policzyłam, ze dostają o jeden posiłek za dużo w ciągu dnia. No właśnie jak dajecie owoc to to liczycie jako posiłek? I jak z sokami? Bo ja się już gubię.
Ile posiłków dziennie jedzą wasze dzieci?

U nas średnio 5 posiłków:
- rano po obudzeniu mleko 150-180ml
- po pierwszej drzemce II śniadanko: kaszka 150-180 lub jajo
- po kolejnej drzemce obiad
- po południu deser z owocami lub sam owoc
- po kąpieli mleko 240-270ml
A w międzyczasie jakiś chrupek, skórka czy ciacho :)
Soków nie liczę jako posiłku, Jasiek lubi pić i pije dużo - soku wychodzi nam różnie od 200 do nawet 300ml plus ze 2x herbatka ok. 90ml (ale nie wypija nigdy całej) a poza tym wody do woli :)

u nas podobny schemat:
1. butla
2. jakas przekaska na mleku + delikatny owoc (np. kasza manna, platki ryzowe + suszona sliwka lub jablko duszone albo mus jagodowy itp.)
3. obiad
4. platki wszelakiej masci gotowane na wodzie lub soku + owoc; czasem budyn, kisiel itp.
5. butla
do picia przez caly dzien woda z sokiem malinowym. do przegryzania chrupki kukurydziane, biszkopt, herbatnik. jemy co 3 - 3,5 godziny.

U nas posiłki są o stałych porach no plus/minus 30minut.
6:30-7.00 Mleko z kaszką ryżową, np. malinową
10:30-11.00 Kanapka z masłem i wędliną/Kanapka z parówką/Kanapka z jajecznicą/Jajecznica z parówką/zależy na co 'mamy' ochotę + herbatka
14:00 Obiad jednodaniowy
16:00 Owoc
18:00 Jogurt
20:00 Mleko z kaszą manna
Całą noc śpi bez żadnej pobudki :)

U nas Wiktor powoli zaczyna jeść z nami. Ostatnio jadł pierogi z soczewicą, Potem mielonego z ziemniaczkami i buraczkami, pomidorową, kalafiorową , a dziś zjadł pierogi ruskie. Zależy co my mamy na objad. Ale myślę, że powoli powinien zacząć jeść to co my.

Nasza mała też zjada już z naszych talerzy. Jak jemy razem, to kompletnie nie chce swojego, tylko o to co u mnie na talerzu się domaga :-D Już spokojnie można dawać dzieciom to co my jemy, tylko nie może być doprawione po naszemu. No i żadnych kostek rosołowych, żadnych mieszanek przypraw.

Nasza też często skubnie coś od nas. a to mięso, a to pieroga, ostatnio jadła zwykła ogorkową.
nic jej nie było :)

a podajecie swoim dzieciom twarożek zwykły?

reklama
Do góry