reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozszerzanie diety Maluszków

moj synuś od jakis dwoch miesiecy nie pije mleka mm wogóle je za to jogurty i serki....na mleko krowie troche boje sie przejsc...ogonie jesli chodzi o jedzenie to tak jak jadl ładnie od miesiaca nie je PRAWIE nic;/

reklama
witamy sie noworocznie :) jak tam Wasze marcowe dzieciaczki poczynaja sobie ''kulinarnie'' ? u nas Bartek je calkiem sam, duzo i wszystko (prawie), ale rano i wieczorem rzuca sie namietnie na butle z mm.. i jakos nie potrafie tej ''butelkowej'' przygody zakonczyc.. a tu 2 latka za pasem.. no i powaznie mysle o zarzuceniu mm na rzecz krowiego lub ryzowego, ale zobaczymy co i kiedy zamienimy. pozdrawiamy :)))

Ewka u nas tez jest butla mm do drzemki i na dobranoc,coz moze młoda sama zrezygnuje?;) ogolnie je juz wszystko oprocz soli i smazonych rzeczy,uwielbia kakao,wczoraj jadła nawet troszke mizerii ;0, mleko krowie tez wchodzi i na szczescie bez alergii:)

Bartek je juz wszystko, to co my.
Do niedawna był nałogowym "butelkowcem", ale z dnia na dzień sam sie odstawił:eek: Co prawda mleko z butli pił tylko rano, to pewnego dnia nie chciał wziąć jej w łapki. Taka sytuacja powtórzyła się 3 dni z rzędu, po czym stwierdziłam, że kolnego dnia zrobię mu mleko w kubeczku niekapku. Z niekapka wypił do ostatniej kropli:-D tak jest do dzisiaj.
Kaszkę na noc z butelki jadł bardzo krótko. Zaraz po pierwszych urodzinach tak jak przy mleku, buntował się przy wieczornym jedzonku. Karmiony z miseczki łyżeczką zjada od tego czasu z wielkim smakiem.

Myślę, że nie ma się czym przejmować. Starszy Piotruś mleko z butli i kaszkę pił długo po drugich urodzinach. Z dnia na dzień sam zrezygnował z butelki:tak:

u nas też mleczko z butelki jest rano i wieczorkiem przed snem, Natalka o lubi więc nie widzę powodu, żeby ją oduczać, sama zrezygnuje jak jej się znudzi. A poza tym je wszystko to samo co my.

U nas podobnie: rano mleczko w butli na dzień dobry w naszym wyrku, do którego Janko trafia w nocy lub nad ranem ;) a wieczorem po kąpieli od pierwszego dnia po wyjściu ze szpitala tata daje mleczko, myje zęby na śpiocha i odkłada do wyrka (czasem trzeba z 5 minut potulić, ale zazwyczaj Jaś odjeżdża nie dopijając mleka szczególnie jak w tygodniu chodzi do żłobka i jest wykończony) :)
A z jedzeniem to chyba też wszystko tak jak my, niekoniecznie jakieś super przesmażone panierki ale generalnie wszystko ;) chyba, że mu nie zasmakuje :p

Przy butli z mm póki co zostaniemy, ale już widzę ze chyba zbliża się pora odstawienia, bo Bartek coraz mniej entuzjastycznie na nią reaguje.. zobaczymy czy podejdzie mu mleko z kubka (wodę i wszelkie inne napoje pije duszkiem z kubeczka) bo jeśli nie to będę musiała poglowkowac. Zupy mleczne, budyn na krowim mleku zje, kakao jest na nie.. A co myslicie o kawie zbozowej, można już spróbować podać ? Dzisiaj pochłonął porcje nieco zmodyfikowanej fasolki po bretonsku z czerwona fasola i miał się po niej swietnie :)

ewkasp my byliśmy we wrześniu w żłobku bo zastanawialiśmy się nad zapisaniem małego, i spojrzałam na ich jadłospis i była kawa zbozowa. Więc ja ciekawa reakcji podałam Wikusiowi, ale nie smakowała mu, a kakao wypija tylko jak dosypię mu do mm, które pije z butli na noc. Tak z kubeczka też nie bardzo.
A ja małemu dawałam już normalną fasolkę po bretońsku ze zwykłym grochem Jaś i nic mu nie było :-)

reklama
U nas mały mm pije tylko rano z butli ze smokiem do kaszki czasem na drugie śniadanie w ciągu dnia je wszystko to co my włącznie ze smażonym ale niezbyt mocno.Mizreię to mały jadł pierwszy raz jak miał 16 miesięcy i uwielbia od tamtej pory.Nawet makowca skosztował w tym roku :).Je też już całkiem sam łyżką i widelcem a jak się znudzi to i rączkami jeszcze :)

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry