reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Rozszerzanie diety Maluszków

tak, wszystko ladnie poznikalo. meczyl sie biedny z ta swedzaca buzka.. wczoraj pierwszy raz podalam malemu kuskus - byl zachwycony. dzisiaj jadl makaron z sosem i wolowina, a na jutro planuje indyka z delikatnym sosem + marchewka z groszkiem i kasza jaglana.

reklama
tak, wszystko ladnie poznikalo. meczyl sie biedny z ta swedzaca buzka.. wczoraj pierwszy raz podalam malemu kuskus - byl zachwycony. dzisiaj jadl makaron z sosem i wolowina, a na jutro planuje indyka z delikatnym sosem + marchewka z groszkiem i kasza jaglana.

Cieszę się, że wszystko poznikało z buzi Bartka :)
Dzisiejszy obiadek brzmi przepysznie!!!! Jaki zrobiłaś sos?

Cieszę się, że wszystko poznikało z buzi Bartka :)
Dzisiejszy obiadek brzmi przepysznie!!!! Jaki zrobiłaś sos?

sos dopiero powstanie, ale zageszcze bulion (w ktorym gotowalo sie miesko i warzywa) odrobina maki kukurydzianej, dodam troszke jogurtu naturalnego, swiezego koperku i voila ! marchewka z groszkiem wskocza na pare, kasza ugotowana z maslem.. mam nadzieje ze maly doceni te pozycje z dzisiejszego menu, bo rodzice musza sie zadowolic ryzem zapiekanym z pieczarkami i zoltym serem ;) smacznego wszystkim maluszkom !

a u nas wczoraj i przedwczoraj po raz pierwszy na stole zagościła domowa rybka. Wreszcie się przemogłam:tak:
Dorsz w potrawce z warzyw: marchewka, groszek, kalafiorek i ziemniaczek.
Jadł aż mu się uszy trzęsły:-p

oleniolek Bartuś je wszystko aż mu się uszy trzęsą więc nie wiem czy to było aż takie dobre, czy tylko nie gorsze od reszty:-D

Dorsza wcześniej nie moczyłam, kupiłam mrożony filet. Pokroiłam w kosteczkę, wrzuciłam do małej ilości gotującej się wody i dodałam troszkę soli. Rybka się gotowała, ja na tarce starłam 2 marchewki, dużego ziemniaka, wrzuciłam do gara, dodałam mrożony zielony groszek i dużą ilość różyczek z kalafiora. Ugotowałam do miękkości, pod koniec gotowania zagęściłam 2 łyżkami kaszy kukurydzianej i dodałam trochę natki z pietruszki.
Wyszły mi 3 obiady, dwa już zjedzone 3 w zamrażalce.

Zaczęłam się zastanawiać na ilością posiłków, które zjadają moje dziewczyny. Ostatnio zaczęły słabiej jeść i szukam przyczyny (poza idącymi zębami u Zuzy)
Policzyłam, ze dostają o jeden posiłek za dużo w ciągu dnia. No właśnie jak dajecie owoc to to liczycie jako posiłek? I jak z sokami? Bo ja się już gubię.
Ile posiłków dziennie jedzą wasze dzieci?

1. Mleko mm 150-180ml
2. Owoce świeże/słoiczkowe 190g
3. Obiad jednodaniowy 300-350ml
4. jogurt/deser mleczny 100g
5. Kaszka mleczna 250ml

Soków żadnych Bartek nie pije, bo nie lubi. Ewentualnie wypije przez cały dzień trochę wody z domowym sokiem malinowym. Pomiędzy posiłkami zjada chrupke kukurydzianą/biszkopta/ chlebek

reklama
U nas podobnie :-)
1. Kaszka mleczna
2. Owoce
3. Obiad
4. Mleko lub kanapka, jejecznica
5. Mleko
Do picia tylko woda. Kilka razy dałam Gabrysi sok, ale wtedy zastępował on owocki i było to dawno temu :)

Do góry