reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzanie diety Maluszków

u nas na sniadanie butla, na drugie sniadanie od kilku dni wycofana butla z kaszka manna, wiec zastepuja ja np. platkami ryzowymi z owocami, kaszka manna blyskawiczna z sokiem malinowym i jogurtem naturalnym, generalnie daje cos co nasyci ale nie zapcha bo po II sniadaniu maly idzie spac, pozniej obiad, podwieczorek - tu mus owocowy, kisiel, budyn, platki owsiane z owocami, platki zytnie, jeczmienne, kasza jaglana z owocami itp., a na kolacje butla.
ZUZA, a co jeszcze podajesz na II sniadanie ?

reklama
oleniolek, mam pytanie, moze troche glupie.. jajecznica ma to do siebie, ze szybko stygnie. dziewczyny szybko ja pochlaniaja czy masz moze patent na to by byla troszke dluzej ciepla ? przymierzam sie do jajecznicy ale jakos brakuje mi odwagi cywilnej..

Ja to się wycwaniłam i daje dziewczynkom jajecznicę jak mój mąż jest w domu. Smażę z jednego jajka, mój mąż je karmi i jak dziewczynki kończą pierwsza porcję i mają ochotę na jeszcze do dosmażam z drugiego jajka.

ewkasp - moj Jasko tez uwielbia jajecznice na maselku, czasami daje troszeczke szczypiorku. Jajecznice wkladam do malutkiej porcelanowej miseczki, na talerzu za szybko stygnie, a tak do konca posilku jest ok.

u nas na drugie sniadanie jest przwaznie kaszka i do tego swiezo miksowane owoce (banan, kiwi i co tam mam jeszcze)

Najgorzej jest z obiadkami, jeju to dla mnie ciagle trauma, jak czytam o Waszych daniach i jak dzieciaczki jedza cudnie, to az puchne z zazdrosci:zawstydzona/y:, dla Jaska zupki sa bleee, miesko tez, jedynie makaron z sosem pomidorowym lub z pesto. Dania ze sloiczkow w ogole nie wchodza w rachube, nawet ich nie chce tknac, ale za gotowanymi tez nie przepada:baffled:

Oleniolek i Madzik - szacun za te Wasze menu!

Na kolacje obowiazkowo ok.20 - butla - Jasiek kocha swoje wieczorne mleczko, jak dostaje butle po kapieli, to usmiecha sie szeroko i jest taki szczesliwy, jakby jakas ambrozje popijal:) Na razie nie zamierzam zamieniac tej butli na nic innego.

Ostatnia edycja:
anna - my używamy kubeczek DOIDY ale jeszcze sucho nigdy z tego nie wyszlismy :-D

300_0_productGfx_95b48fb0ded20a44ef238496f91fb3ba.jpg

my te z mamy Diody ale jakoś słabo nam idzie picie z niego
soczek jest wszędzie! na szczęście w buziaczku tez trochę ląduje :)

Moje córeczki dziś odmówiły zjedzenia wczorajszego obiadku (dorsza z warzywami) Na szybko podgrzewałam słoiczki, które zostały zjedzone z dużym apetytem. I weź się tu człowieku staraj i gotuj jakieś wymyślne potrawy :)

Ostatnia edycja:
EWKASP jakiś czas Zuzia wcale nie jadła drugiego śniadania, tylko obiadek, ale teraz z racji tego,że wstaje szybciej, to godziny jedzenia się troszkę pozmieniały. Teraz podaję np danonka, twarożek w jogurtem lub owocami, czasem z pomidorkiem lub kanapeczkę. Czasem zwyczajnie butlę mleka 120ml, bo Zuzia w ciągu dnia raczej mleka nie pije...

Ostatnia edycja:
A na początku urozmaiceń w diecie lepiej podawać dziecku jedzenie domowe czy ze słoiczków?
Sama nie wiem, dla mnie to ze słoiczków jest nie najlepsze- bez smaku
Czy mogę poznać wasze opinie?

I jeszcze jedno znalazłam ciekawy przedmiot myślicie, że się może sprawdzić?
Mnie niestety często w domu nie ma, a dla męża nakarmienie małej jest dużym problemem może ułatwiło by mu to sprawę?
Kubeczek do karmienia Medela

a ile Twoja mała ma? ja mysle ze na poczatek lepsze sa słoiczki bo ''podobno'' z produktow przebadanych,no chyba ze masz dostep do pewnego zrodła miesa i warzyw,a kubeczek medeli to polecany jest chyba do karmienia mlekiem gdy nie chce sie uczyc dziecka picia z butli

Futro,Oleniolek my tez uzywamy doidy i idzie nam super:)na sniadanie Gosia potrafi wypic cały kubek herbatki:)a kiedys nic nie chciała pic:)a probowalismy i niekapek i butle a ona ciagle łapała za nasze kubki;) oczywiscie sama go nie trzyma ale z moja asysta i recznikiem papierowym pod brodka;)

reklama
An-na ja na początku podawałam słoiczki , z tym że są bez smaku to się nie zgodzę słoiczki Bobovity i Babydream są naprawdę smaczne sama mogłabym je jeść ;P natomiast po jakimś 1,5 miesiąca od rozpoczęcia rozszerzania zaczęłam małemu sama gotować :).

Futro,Oleniek,Ola my też mamy Doidy cupa i jak na razie to całkiem dobrze radzi i nawet się napije z niego a że się trochę obleje tego się chyba nie da przy żadnym otwartym kubku uniknąć :).

Oleniek znam ten ból człowiek się na wysila ugotuje pyszny obiadek a mały nie chce zjeść i też nie wiem o co chodzi nie raz bo jak kosztuje to naprawdę dobre jest :) , co do ryb to u nas też ciężko jest ostatnio doszłam do wniosku że może chodzi o zapach ryby bo morskie mają specyficzny zapach dość silny , wymoczyłam w łososia w mleku i zapach zniknął i mały nawet zjadł ale szału nie było :/.

Ostatnia edycja:
Do góry