reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Rozszerzanie diety Maluszków

u nas na sniadanie butla, na drugie sniadanie od kilku dni wycofana butla z kaszka manna, wiec zastepuja ja np. platkami ryzowymi z owocami, kaszka manna blyskawiczna z sokiem malinowym i jogurtem naturalnym, generalnie daje cos co nasyci ale nie zapcha bo po II sniadaniu maly idzie spac, pozniej obiad, podwieczorek - tu mus owocowy, kisiel, budyn, platki owsiane z owocami, platki zytnie, jeczmienne, kasza jaglana z owocami itp., a na kolacje butla.
ZUZA, a co jeszcze podajesz na II sniadanie ?

reklama
oleniolek, mam pytanie, moze troche glupie.. jajecznica ma to do siebie, ze szybko stygnie. dziewczyny szybko ja pochlaniaja czy masz moze patent na to by byla troszke dluzej ciepla ? przymierzam sie do jajecznicy ale jakos brakuje mi odwagi cywilnej..

Ja to się wycwaniłam i daje dziewczynkom jajecznicę jak mój mąż jest w domu. Smażę z jednego jajka, mój mąż je karmi i jak dziewczynki kończą pierwsza porcję i mają ochotę na jeszcze do dosmażam z drugiego jajka.

ewkasp - moj Jasko tez uwielbia jajecznice na maselku, czasami daje troszeczke szczypiorku. Jajecznice wkladam do malutkiej porcelanowej miseczki, na talerzu za szybko stygnie, a tak do konca posilku jest ok.

u nas na drugie sniadanie jest przwaznie kaszka i do tego swiezo miksowane owoce (banan, kiwi i co tam mam jeszcze)

Najgorzej jest z obiadkami, jeju to dla mnie ciagle trauma, jak czytam o Waszych daniach i jak dzieciaczki jedza cudnie, to az puchne z zazdrosci:zawstydzona/y:, dla Jaska zupki sa bleee, miesko tez, jedynie makaron z sosem pomidorowym lub z pesto. Dania ze sloiczkow w ogole nie wchodza w rachube, nawet ich nie chce tknac, ale za gotowanymi tez nie przepada:baffled:

Oleniolek i Madzik - szacun za te Wasze menu!

Na kolacje obowiazkowo ok.20 - butla - Jasiek kocha swoje wieczorne mleczko, jak dostaje butle po kapieli, to usmiecha sie szeroko i jest taki szczesliwy, jakby jakas ambrozje popijal:) Na razie nie zamierzam zamieniac tej butli na nic innego.

Ostatnia edycja:
anna - my używamy kubeczek DOIDY ale jeszcze sucho nigdy z tego nie wyszlismy :-D

300_0_productGfx_95b48fb0ded20a44ef238496f91fb3ba.jpg

my te z mamy Diody ale jakoś słabo nam idzie picie z niego
soczek jest wszędzie! na szczęście w buziaczku tez trochę ląduje :)

Moje córeczki dziś odmówiły zjedzenia wczorajszego obiadku (dorsza z warzywami) Na szybko podgrzewałam słoiczki, które zostały zjedzone z dużym apetytem. I weź się tu człowieku staraj i gotuj jakieś wymyślne potrawy :)

Ostatnia edycja:
EWKASP jakiś czas Zuzia wcale nie jadła drugiego śniadania, tylko obiadek, ale teraz z racji tego,że wstaje szybciej, to godziny jedzenia się troszkę pozmieniały. Teraz podaję np danonka, twarożek w jogurtem lub owocami, czasem z pomidorkiem lub kanapeczkę. Czasem zwyczajnie butlę mleka 120ml, bo Zuzia w ciągu dnia raczej mleka nie pije...

Ostatnia edycja:
A na początku urozmaiceń w diecie lepiej podawać dziecku jedzenie domowe czy ze słoiczków?
Sama nie wiem, dla mnie to ze słoiczków jest nie najlepsze- bez smaku
Czy mogę poznać wasze opinie?

I jeszcze jedno znalazłam ciekawy przedmiot myślicie, że się może sprawdzić?
Mnie niestety często w domu nie ma, a dla męża nakarmienie małej jest dużym problemem może ułatwiło by mu to sprawę?
Kubeczek do karmienia Medela

a ile Twoja mała ma? ja mysle ze na poczatek lepsze sa słoiczki bo ''podobno'' z produktow przebadanych,no chyba ze masz dostep do pewnego zrodła miesa i warzyw,a kubeczek medeli to polecany jest chyba do karmienia mlekiem gdy nie chce sie uczyc dziecka picia z butli

Futro,Oleniolek my tez uzywamy doidy i idzie nam super:)na sniadanie Gosia potrafi wypic cały kubek herbatki:)a kiedys nic nie chciała pic:)a probowalismy i niekapek i butle a ona ciagle łapała za nasze kubki;) oczywiscie sama go nie trzyma ale z moja asysta i recznikiem papierowym pod brodka;)

reklama
An-na ja na początku podawałam słoiczki , z tym że są bez smaku to się nie zgodzę słoiczki Bobovity i Babydream są naprawdę smaczne sama mogłabym je jeść ;P natomiast po jakimś 1,5 miesiąca od rozpoczęcia rozszerzania zaczęłam małemu sama gotować :).

Futro,Oleniek,Ola my też mamy Doidy cupa i jak na razie to całkiem dobrze radzi i nawet się napije z niego a że się trochę obleje tego się chyba nie da przy żadnym otwartym kubku uniknąć :).

Oleniek znam ten ból człowiek się na wysila ugotuje pyszny obiadek a mały nie chce zjeść i też nie wiem o co chodzi nie raz bo jak kosztuje to naprawdę dobre jest :) , co do ryb to u nas też ciężko jest ostatnio doszłam do wniosku że może chodzi o zapach ryby bo morskie mają specyficzny zapach dość silny , wymoczyłam w łososia w mleku i zapach zniknął i mały nawet zjadł ale szału nie było :/.

Ostatnia edycja:
Do góry